Recepti
SVESTRANA NAMIRNICA

Tofu salate koje ćeš obožavati: lagani, zdravi i ukusni recepti za svaki dan

Tofu salate koje ćeš obožavati: lagani, zdravi i ukusni recepti za svaki dan
Bilo da si u potrazi za zdravim ručkom, večerom nakon treninga ili nečim što ćeš ponijeti na posao – salata s tofuom može biti tvoj idealan izbor

Zaboravi sve što misliš da znaš o tofuu. Ako ti je ta riječ do sada zvučala dosadno, bezukusno ili rezervirano samo za vegane, vrijeme je da se upoznaš s njegovim pravim potencijalom. Tofu je poput praznog platna – možda sam po sebi nema jak okus, ali upravo zato postaje savršen temelj za najrazličitije kombinacije. Upija začine, voli marinade i savršeno se slaže s povrćem, voćem, žitaricama i – naravno – svježim, razigranim salatama.

U vremenu kada sve više pazimo na ono što jedemo, tražimo lagane obroke koji nas neće uspavati nakon ručka, tofu dolazi kao odgovor na sve što želimo od hrane: bogat proteinima, niskokaloričan, lako probavljiv i nevjerojatno svestran.

Bilo da si u potrazi za zdravim ručkom, večerom nakon treninga ili nečim što ćeš ponijeti na posao – salata s tofuom može biti tvoj idealan izbor. U nastavku ti donosimo tri provjerena recepta koji kombiniraju zdravlje, okus i boje. I ne, ne moraš biti vegan da bi ih volio – samo gladan nečeg pametnog i finog.

Hrskava azijska salata s mariniranim tofuom

Sastojci:

200 g čvrstog tofua (ocijeđenog i narezanog na kockice)

1 žlica sojinog umaka

1 žličica sezamovog ulja

1 žličica meda ili javorovog sirupa

1 šalica naribane mrkve

1 šalica svježeg kupusa (bijelog ili ljubičastog)

1/2 crvene paprike, narezane na trakice

1 mladi luk, narezan

Sezam za posipanje

Priprema:

Tofu mariniraj u mješavini sojinog umaka, sezamovog ulja i meda (barem 30 minuta, ali što duže, to bolje).

Zatim ga prepeci na tavi dok ne postane zlatan i hrskav. U velikoj zdjeli pomiješaj povrće, dodaj topao tofu i posipaj sezamom.

Po želji dodaj i kikiriki ili svježi korijander.

Mediteranska salata s tofuom i maslinama

Sastojci:

200 g tofua narezanog na ploške

Masline (crne ili zelene), šaka

Cherry rajčice, prepolovljene

Krastavac, narezan na kolutiće

Crveni luk, tanko narezan

Maslinovo ulje, limunov sok, origano

Po želji: rukola ili matovilac

Priprema:

Tofu kratko poprži na grill tavi ili tavi bez ulja kako bi dobio laganu koricu. Povrće nareži i pomiješaj u velikoj zdjeli.

Dodaj masline, svježe bilje i toplog tofua. Začini maslinovim uljem, limunom i pospi origanom.

Proteinska salata s tofuom, avokadom i kvinojom

Sastojci:

150 g kuhanog tofua (na kockice)

1 avokado, narezan

1 šalica kuhane kvinoje

Šaka špinata ili rukole

1/2 tikvice, narezane na tanke trakice (može i sirove)

Sok pola limuna

Maslinovo ulje, sol, papar

Priprema:

Pomiješaj kvinoju s listovima špinata, dodaj avokado, tikvice i lagano preprženi tofu.

Sve prelij jednostavnim dresingom od limuna, maslinova ulja i prstohvata soli.

Ova salata je prava energetska bomba – puna zdravih masnoća, biljnih proteina i vlakana.