Recepti
BEĆARSKA UŽINA

Tradicionalna slavonska satrica - lagano predjelo u koje ćeš se zaljubiti

Tradicionalna slavonska satrica - lagano predjelo u koje ćeš se zaljubiti
Idealna kao namaz na kruhu, ali i kao izvrstan dodatak suhomesnatim proizvodima ili pečenju, slavonska satrica podiže svaki obrok na novu razinu

Ako voliš slavonske užine, slavonska satrica je definitivno nešto što moraš probati. Ovaj jednostavan, ali ukusan dodatak sastoji se od svježeg kravljeg sira, vrhnja, mladog luka i, naravno, dimljene mljevene crvene paprike koja daje onaj prepoznatljiv slavonski štih. Istražili smo kako se priprema i uz što ju je najbolje kombinirati.

Slavonska satrica recept

Priprema satrice je stvarno lagana, toliko da bi i djeca mogla sudjelovati – naravno, uz malo pomoći od odraslih. Nema tu nikakvih kompliciranih koraka, sve što trebaš je pomiješati sastojke. Jednom kad ju pripremiš, možeš je čuvati nekoliko dana i uživati u njoj kad god poželiš.

Satrica je odlična kao namaz na kruhu, ali i uz suhomesnate proizvode ili pečenja. Jedna od omiljenih užina bećara je šnita domaćeg kruha s kulenom i, naravno, malo (ili puno) satrice.

Tradicionalna slavonska satrica - lagano predjelo u koje ćeš se zaljubiti

Slavonska satrica sastojci:

1 vezica mladog luka

150 ml kiselog vrhnja

200 gr svježeg domaćeg sira

1 žličica nasjeckanog peršina

mljevena crvena paprika (po ukusu)

sol

Slavonska satrica priprema:

Svježi sir izdrobi ili dobro promiješaj da se razbiju grudice.

Mladi luk očisti i operi. Izreži na kolutiće s listovima i malo posoli.

Nasjeckaj list peršina na sitno.

Sir, vrhnje, luk, peršin i sol sjedni i pospi malo crvene paprike po površini.