Recepti
ZDRAVA I UKUSNA

Kraljica juha - imamo recept u fotografijama za tradicionalnu begovu čorbu

Kraljica juha - imamo recept u fotografijama za tradicionalnu begovu čorbu
Begova čorba jedan je od bosanskih klasika koji uvijek rado pripremamo

Ako tražiš jelo koje utjelovljuje toplinu i bogatstvo bosanske kuhinje, Begova čorba je savršen izbor! Ova tradicionalna, kremasta juha nije samo ukusan obrok, već i pravo iskustvo koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Iako se često priprema zimi, Begova čorba savršeno prija u bilo koje doba godine. Jedan od ključnih sastojaka je bamija, ali ne brini – ako je ne možeš pronaći ili ne želiš koristiti, recept će i dalje funkcionirati jednako dobro.

Sastojci:

500 g piletine ili kokošjeg mesa (polovica manje piletine)

2 crvene mrkve

2 žute mrkve

1 komad korijena celera

1 korijen peršina

1 glavica luka

1 lovorov list

Nekoliko zrna papra

1 žlica domaće mješavine začina (ili Vegete)

Sol i mljeveni papar po ukusu

Za zapršku:

1 žlica maslaca

2 žlice brašna

1 žumanjak

1 žlica kiselog vrhnja

Svježi nasjeckani peršin

30 g sušene bamije (opcionalno)

Priprema:

Operi meso i stavi ga u lonac. Oguli povrće (mrkve, celer, peršinov korijen i luk) te ih dodaj mesu. Ubaci lovorov list, začinsku mješavinu i zrna papra. Prelij vodom i kuhaj na laganoj vatri oko sat vremena za piletinu, odnosno dva sata za kokoš.

Kraljica juha - imamo recept u fotografijama za tradicionalnu begovu čorbu

Iz lonca izvadi meso, mrkvu i peršinov korijen. Procijedi juhu.

Kraljica juha - imamo recept u fotografijama za tradicionalnu begovu čorbu

Povrće i meso nareži na željene komade.

Kraljica juha - imamo recept u fotografijama za tradicionalnu begovu čorbu

U drugom loncu otopi maslac i dodaj brašno. Prži dok ne dobije zlatnu boju, a zatim polako ulij dva litra procijeđene juhe uz stalno miješanje da ne nastanu grudice. Dodaj narezano povrće i meso te kuhaj na laganoj vatri još 15 minuta.

Kraljica juha - imamo recept u fotografijama za tradicionalnu begovu čorbu

Umuti žumanjak i kiselo vrhnje te dodaj u juhu uz stalno miješanje. Posoli i popapri po ukusu, zatim makni s vatre.

Serviraj čorbu u zdjelicama i ukrasi nasjeckanim svježim peršinom.

Kraljica juha - imamo recept u fotografijama za tradicionalnu begovu čorbu

Savjet: Ako koristiš bamiju, prethodno je kratko prokuhaj i dodaj zajedno s povrćem u juhu, piše Okusno.je.