Recepti
ODUŠEVLJAVA SVAKI PUT

Okusi tradicije na tanjuru - složenac od kiselog kupusa, slanine i krumpira

Okusi tradicije na tanjuru - složenac od kiselog kupusa, slanine i krumpira
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Ovaj složenac savršeno se uklapa u hladnije dane, kada želiš nešto što će te zagrijati i napuniti energijom

Ovaj jednostavan, ali vrlo ukusan složenac savršen je obrok za hladnije dane. Slojevi mekanog krumpira, kiselog kupusa i hrskave slanine upotpunjeni su bogatom smjesom od mlijeka i kiselog vrhnja, koja daje kremastu teksturu i zlatnu koricu. Pečeno do savršenstva, ovo jelo neće te ostaviti ravnodušnim – idealno je za obiteljska okupljanja ili uživanje u domaćoj kuhinji.

Sastojci:

150 g slanine

1 mali luk

500 g kiselog kupusa

1 kg krumpira

2 dl kiselog vrhnja

1 dl mlijeka

1 jaje

Sol, mljeveni papar i crvena slatka paprika

Sjeckani peršin

Priprema:

Kupus kušaj i ako ti se čini previše kiseo, brzo ga isperi pod hladnom vodom i dobro ocijedi. Luk oguli i sitno nasjeckaj, a slaninu nareži na komadiće. Slaninu prži dok ne postane hrskava. U tavi ostavi oko 1,5 žlice masti, a ostatak ocijedi. Dodaj nasjeckani luk i prži ga dok ne postane staklast.

Zatim dodaj kiseli kupus, začini paprikom, paprom i soli. Dobro promiješaj, zalij vodom i kuhaj pod poklopcem dok se kupus ne skuha do pola. Krumpir oguli, operi i nareži na kolutiće debljine 1 cm.

Stavi ga u veći lonac, prelij hladnom vodom i stavi kuhati. Kad voda zavrije, posoli i kuhaj još 10 minuta na laganoj vatri. Zatim makni lonac s vatre i dobro ocijedi krumpir. Pećnicu zagrij na 180 °C. Vatrostalnu posudu namasti uljem, a zatim u njega složi polovicu krumpira. Na krumpir ravnomjerno rasporedi kiseli kupus sa slaninom.

Preko kupusa stavi preostali krumpir, a kolutiće slaži tako da se malo preklapaju. U posudi pomiješaj kiselo vrhnje, jaje i mlijeko. Smjesu začini solju i paprom te je prelij preko složenca. Vatrostalnu posudu stavi u zagrijanu pećnicu i peći 45-50 minuta.

Kad se površina lijepo zapeče do zlatno smeđe boje, jelo je gotovo. Prije serviranja, jelo pospi sitno sjeckanim peršinom, piše Okusno.je.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx