Recepti
NAJFINIJA POSLASTICA

Recepti za lagane voćne torte koje će te osvježiti u proljetnim danima

Recepti za lagane voćne torte koje će te osvježiti u proljetnim danima
Bilo da tražiš slasticu za rođendan, popodnevnu kavu na terasi ili lagani desert nakon ručka – ove torte zadovoljit će i one koji "nisu za slatko"

Proljeće je savršeno vrijeme za osvježiti ne samo ormar i energiju – već i jelovnik. Umjesto teških kolača i klasičnih kremastih bombi, sve više želimo nešto prozračno, lagano i osvježavajuće. Tu na scenu dolaze voćne torte s jogurtom – jednostavne za pripremu, prekrasne za serviranje i savršene za tople proljetne dane.

Bilo da tražiš slasticu za rođendan, popodnevnu kavu na terasi ili lagani desert nakon ručka – ove torte zadovoljit će i one koji "nisu za slatko". Glavni adut? Ne traže puno šećera, pune su svježeg voća i kremaste, a lagane baze od jogurta čine ih savršenim spojem zdravlja i užitka.

U nastavku donosimo recepte za najukusnije proljetne torte s voćem i jogurtom, koje možeš pripremiti i bez pećnice.

Jogurt torta s jagodama

Sastojci:

300 g jagoda

400 ml grčkog jogurta

250 ml slatkog vrhnja

2 žlice meda ili javorovog sirupa

10 g želatine + 4 žlice vode

200 g zobenih keksa

80 g otopljenog maslaca

Priprema:

Kekse usitni i pomiješaj s maslacem pa utisni u kalup za tortu. Ohladi u hladnjaku 15 minuta.

Jagode usitni, pola ostavi za ukras, a pola umiješaj u jogurt. Posebno izmiksaj vrhnje s medom.

Želatinu otopi i umiješaj u smjesu. Sve spoji i prelij preko podloge.

Ohladi barem 4 sata. Ukrasii svježim jagodama.

Breskva torta s jogurtom i zobenom podlogom

Sastojci:

3 zrele breskve (ili iz kompota)

400 g čvrstog jogurta

1 žličica vanilije

1 žlica meda

250 g zobenih keksa

60 g kokosovog ulja

10 g želatine

Priprema:

Kekse i kokosovo ulje pomiješaj i stvori podlogu u kalupu. Jogurt, med i vaniliju sjedini, dodaj želatinu otopljenu prema uputama.

Breskve nareži i rasporedi na podlogu, prelij jogurt smjesom. Ohladi dok se ne stegne.

Savršeno ide uz čaj ili kao lagani desert nakon ručka.

Torta od jogurta i borovnica s limunom

Sastojci:

300 g borovnica

400 ml jogurta

250 ml slatkog vrhnja

Korica 1 limuna

Sok ½ limuna

2 žlice meda

10 g želatine

1 pakiranje piškota

Priprema:

Na dno kalupa složi piškote. Borovnice zgnječi, pomiješaj s jogurtom, medom i limunom.

Dodaj posebno izmiksano slatko vrhnje i otopljenu želatinu. Sve lagano promiješaj i izlij preko piškota. Ohladi barem 5 sati.

Ukrasi svježim borovnicama i listićima mente.

Torta s jogurtom i kivijem

Sastojci:

4 kivija

300 ml čvrstog jogurta

200 ml biljnog vrhnja za šlag

1 žlica agavinog sirupa

10 g želatine

200 g integralnih keksa

70 g otopljenog maslaca

Priprema:

Kekse i maslac utisni u kalup i stavi u hladnjak. Kivije oguli i nareži na kolutiće, dio usitni i umiješaj u jogurt.

Dodaj vrhnje, agavu i želatinu. Izlij smjesu preko podloge, a na vrh posloži kolutiće kivija. Hladiti nekoliko sati.

Torta je kiselo-svježa i jako lagana.

Jogurt torta s višnjama i bademima

Sastojci:

300 g višanja (svježih ili odmrznutih)

400 g jogurta

1 žličica vanilije

2 žlice meda

200 ml biljnog vrhnja za šlag

10 g želatine

200 g bademovih keksa

Priprema:

Kekse usitni i spoji s maslacem za podlogu. Višnje kratko prokuhaj da puste sok, ocijedi i ohladi.

Jogurt, med, vaniliju i šlag sjedini, dodaj želatinu. Umiješaj višnje i sve prelij u kalup. Odozgo pospi sjeckanim bademima.

Ohladi barem 4 sata.