
Recepti za lagane voćne torte koje će te osvježiti u proljetnim danima

Proljeće je savršeno vrijeme za osvježiti ne samo ormar i energiju – već i jelovnik. Umjesto teških kolača i klasičnih kremastih bombi, sve više želimo nešto prozračno, lagano i osvježavajuće. Tu na scenu dolaze voćne torte s jogurtom – jednostavne za pripremu, prekrasne za serviranje i savršene za tople proljetne dane.
Bilo da tražiš slasticu za rođendan, popodnevnu kavu na terasi ili lagani desert nakon ručka – ove torte zadovoljit će i one koji "nisu za slatko". Glavni adut? Ne traže puno šećera, pune su svježeg voća i kremaste, a lagane baze od jogurta čine ih savršenim spojem zdravlja i užitka.
U nastavku donosimo recepte za najukusnije proljetne torte s voćem i jogurtom, koje možeš pripremiti i bez pećnice.
Jogurt torta s jagodama
Sastojci:
300 g jagoda
400 ml grčkog jogurta
250 ml slatkog vrhnja
2 žlice meda ili javorovog sirupa
10 g želatine + 4 žlice vode
200 g zobenih keksa
80 g otopljenog maslaca
Priprema:
Kekse usitni i pomiješaj s maslacem pa utisni u kalup za tortu. Ohladi u hladnjaku 15 minuta.
Jagode usitni, pola ostavi za ukras, a pola umiješaj u jogurt. Posebno izmiksaj vrhnje s medom.
Želatinu otopi i umiješaj u smjesu. Sve spoji i prelij preko podloge.
Ohladi barem 4 sata. Ukrasii svježim jagodama.
Breskva torta s jogurtom i zobenom podlogom
Sastojci:
3 zrele breskve (ili iz kompota)
400 g čvrstog jogurta
1 žličica vanilije
1 žlica meda
250 g zobenih keksa
60 g kokosovog ulja
10 g želatine
Priprema:
Kekse i kokosovo ulje pomiješaj i stvori podlogu u kalupu. Jogurt, med i vaniliju sjedini, dodaj želatinu otopljenu prema uputama.
Breskve nareži i rasporedi na podlogu, prelij jogurt smjesom. Ohladi dok se ne stegne.
Savršeno ide uz čaj ili kao lagani desert nakon ručka.
Torta od jogurta i borovnica s limunom
Sastojci:
300 g borovnica
400 ml jogurta
250 ml slatkog vrhnja
Korica 1 limuna
Sok ½ limuna
2 žlice meda
10 g želatine
1 pakiranje piškota
Priprema:
Na dno kalupa složi piškote. Borovnice zgnječi, pomiješaj s jogurtom, medom i limunom.
Dodaj posebno izmiksano slatko vrhnje i otopljenu želatinu. Sve lagano promiješaj i izlij preko piškota. Ohladi barem 5 sati.
Ukrasi svježim borovnicama i listićima mente.
Torta s jogurtom i kivijem
Sastojci:
4 kivija
300 ml čvrstog jogurta
200 ml biljnog vrhnja za šlag
1 žlica agavinog sirupa
10 g želatine
200 g integralnih keksa
70 g otopljenog maslaca
Priprema:
Kekse i maslac utisni u kalup i stavi u hladnjak. Kivije oguli i nareži na kolutiće, dio usitni i umiješaj u jogurt.
Dodaj vrhnje, agavu i želatinu. Izlij smjesu preko podloge, a na vrh posloži kolutiće kivija. Hladiti nekoliko sati.
Torta je kiselo-svježa i jako lagana.
Jogurt torta s višnjama i bademima
Sastojci:
300 g višanja (svježih ili odmrznutih)
400 g jogurta
1 žličica vanilije
2 žlice meda
200 ml biljnog vrhnja za šlag
10 g želatine
200 g bademovih keksa
Priprema:
Kekse usitni i spoji s maslacem za podlogu. Višnje kratko prokuhaj da puste sok, ocijedi i ohladi.
Jogurt, med, vaniliju i šlag sjedini, dodaj želatinu. Umiješaj višnje i sve prelij u kalup. Odozgo pospi sjeckanim bademima.
Ohladi barem 4 sata.

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
