Recepti
ZA LJUBITELJE MESA

Odličan recept za zapečene mesne okruglice sa sirom u umaku

Odličan recept za zapečene mesne okruglice sa sirom u umaku
Uz samo nekoliko osnovnih sastojaka, kao što su mljeveno meso, jaja, češnjak i parmezan, pripremit ćeš ukusan obrok

Pečene mesne okruglice sa sirom i umakom od rajčica savršeno su jelo za sve one koji uživaju u sočnim mesnim delicijama, a istovremeno žele uštedjeti vrijeme pri pripremi. Ovaj recept donosi kombinaciju brzog pečenja u pećnici, što znači da dok se okruglice peku, imat ćeš dovoljno vremena zsa pripremiti prilog ili salatu. Mesne okruglice su jednostavne za pripremu, a bogatstvo okusa koje donose – od mesnog nadjeva do rastopljenog sira – oduševit će čak i najzahtjevnije gurmane.

Uz samo nekoliko osnovnih sastojaka, kao što su mljeveno meso, jaja, češnjak i parmezan, pripremit ćeš ukusan obrok.

Sastojci:

600 g mljevenog miješanog ili goveđeg mesa

1 srednje velika glavica crvenog luka

2 češnja češnjaka

2 jaja

40 g krušnih mrvica

Sol i svježe mljeveni papar (po ukusu)

700 g umaka od rajčice (2 limenke ili 2 staklenke)

100 g naribane mozzarelle

50 g naribanog parmezana

Priprema:

Oguli češnjak i crveni luk, a zatim ih sitno nasjeckaj. U veću posudu stavi mljeveno meso, dodaj nasjeckane sastojke, jaja, krušne mrvice, sol i papar. Sve dobro promiješaj rukama kako bi se svi sastojci ravnomjerno povezali.

Navlaženim rukama oblikuj male mesne kuglice veličine ping pong loptice. Ugrij na srednje jakoj vatri tavu s malo ulja i na vrućoj masnoći brzo ispeci okruglice sa svih strana, oko 3-4 minute, dok ne postanu zlatno smeđe.

Zagrij pećnicu na 190 °C. U duboku posudu izlijevaj polovicu umaka od rajčica, ravnomjerno ga rasporedi, a zatim dodaj pečene okruglice i prelij preostalim umakom. Na kraju, pospi naribanom mozzarellom pomiješanom s parmezanom. Posudu pokrij aluminijskom folijom i stavi u pećnicu na 30 minuta.

Nakon 30 minuta, ukloni foliju, povećaj temperaturu na 220 °C i peci još 5-10 minuta dok sir ne postane zlatno smeđi. Izvadi iz pećnice i posluži uz omiljeni prilog, piše Okusno.je.