
Oduševio španjolskim delicijama: Donosimo recept Bernardina Katića iz 'Večere za 5'

Bernardin Katić svojim je jelovnikom oduševio goste u popularnoj emisiji
Za kraj, Katić je poslužio neodoljive
Recept za juhu od bundeve
Sastojci:
Bundeva
Temeljac pileći
Vrhnje za kuhanje
Bučino ulje
Curry
Kurkuma
All Spice
Bučine sjemenke
Priprema:
Bundevu ogulite i narežite na šnite.
Stavitie u tepsiju, prelijte maslinovim uljem i stavite grančicu ružmarina.
Pecite u pećnici 45 minuta na 200 stupnjeva. U posudi popržite luk (pola većeg ili cijeli manji) dok ne dobije zlatno-smeđu boju boju, oko 15 min.
Narežite bundevu na kockice i dodajte u posudu. Dodajte pileći temeljac, toplu vodu, bučino ulje i kuhajte 15 minuta. Dodajte vrhnje za kuhanje, curry, kurkumu, all spice. Kuhajte još 15 minuta. Popržite bučine sjemenke u pećnici 15 minuta. Štapnim mikserom ili blenderom usitnite.
Servirajte s bučinim uljem i bučinim sjemenkama.
Račići – Gambas al ajillo
Sastojci:
Repovi očišćenih kozica
Češnjak
Maslinovo ulje
Čili paprika
Limeta
Peršin
Priprema:
Na laganoj vatri u maslinovom ulju popržite nasjeckani češnjak i čili, 5-10 minuta, dok češnjak ne krene mijenjati boju u žutu.
Pojačajte vatru i dodajte kozice. Kozice maksimalno pržite 3-4 minute.
Ugasite vatru, dodajte cijelu iscijeđenu limetu i narezani peršin. Po želji, španjolsku dimljenu papriku.
Krumpiri – Patatas Bravas
Sastojci:
Žuti krumpir
Dimljena paprika
Harisa
Sok od rajčice
Priprema:
Krumpire narežite na kockice od oko pola centimetra.
Napravite Bravas umak od maslinovog ulja, malo soka od rajčice, dimljene paprike, soli i harise (može I bez nje ako nemate).
Ugrijte ulje, popržite krumpire 5-6 minuta, dok ne krenu dobivati smeđu boju po rubovima.
Pomiješajte s bravas umakom.
Tikvice u pršutu
Sastojci:
Tikvice
Pršut
Dimljena paprika
Češnjak
Priprema:
Tikvice posolite 15 minuta prije kako biste dobili bolju teksturu.
Maknite vodu s tikvica koju su pustile. Popržite tikvice na naglo na jakoj vatri u maslinovom ulju dok ne počnu dobivati tamnu boju.
Začiniti solju, dimljenom paprikom, češnjakom.
Narežite pršut na trake i umotajte tikvice. Poslužite dok je još toplo.
Rossini Steak Caffe de Paris
Sastojci:
Biftek – Fillet Mignon
Umak
Maslac sa začinskim biljem
Vrhnje za kuhanje
Senf
Curry
Timijan
Kadulja
Origano
Kajenski papar
Priprema:
Steak stavite u
Napravite umak od maslaca, vrhnja, senfa i začina (curry, timijan, kadulja, origano, kajenski papar)
Steak dobro osušite, dobro nasolite i dobro popaprite. Stavite na jako zagrijani roštilj, oko 2-3 minute po strani dok ne dobije "šare" sa svih strana.
Zatim steak stavite na hladniji dio roštilja, dodajte korice za dimljenje i ostavite ga na roštilju dok temperatura u centru ne bude 52 za "medium" ili po želji.
Stavite
Pire krumpir od pečenog krumpira
Sastojci:
Crveni krumpir
Maslac
Vrhnje za kuhanje
Češnjak u zrnu
Papar
All Spice
Priprema:
Stavite u pećnicu krumpir u ljusci s malo vode u limu za pečenje na sat vremena.
Kada je krumpir pečen, propasirajte ga kroz veliku cjediljku.
Dodajte dosta maslaca i vrhnja za kuhanje.
Začinite paprom, češnjakom u zrnu i All spice.
Čips od plavog krumpira
Sastojci:
Plavi krumpir (batat)
Priprema:
Plavi krumpir narežite na tanke komade (idealno na "mandolinu").,
Posolite i popaprite.
Pecite u pećnici oko 15-20 minuta na 200°C, dok se boja ne počne mijenjati od plave prema smeđoj na rubovima.
Bitno je paziti i na vrijeme izvaditi krumpir da se ne prepeče, ali i da ne bude premekan.
Canolli
Sastojci:
300 g sira ricotte
250 g brašna
30 g šećera u prahu
2 čajne žlice kakaa
1 čajna žlica cimetapola čajne žlice kave
60 ml vina – prosecco ili slično
2 žice maslaca
Šećer u prahu
1 jaje
2 limete
1 mahuna vanilije
Čokolada za kuhanje
Kandirano voće
Kalupi za šaumrole
Bjelanjak
Priprema:
Stavite ricottu u cjediljku ili kuhinjsku krpu i ostavite sat vremena da se dobro ocijedi. Napravite tijesto od brašna, šećera u prahu, kakaa, cimeta, instant kave, maslaca, jaja i vina.
Vino treba biti prosseco, bermet, amaretto, ili neko jače fortificirano vino. Ako nemate, onda obično crno. Stavite u mikser dok ne nastane kompaktna smjesa. Stavite u foliju i onda barem sat vremena u hladnjak.
Izvaljati tijesto nakon sat vremena na jako, jako tako. Bitno je da bi tijesto bilo hrskavo! Narežite tijesto na krugove. Krugove tijesta omotati oko metalnih kalupa (kalupi za šaumrole)
Koristiti bjelanjak da bi kraj tijesta malo premazali da bi se bolje zalijepio. Pazite da bjelanjak ne dira kalup.
Ugrijte ulje na 180 °C i nekoliko minuta popržite uz konstantno okretanje.
Stavite na metalnu rešetku da se ohladi. Izvadite kalupe. Otopite čokoladu i umočite krajeve rola.
Pripremite nadjev: ricotta, naribana korica dvije limete, iscijeđene dvije limete, vanilija iz mahune, šećer u prahu po želji, na sitno narezano kandirano voće
Napunite role i stavite u hladnjak na pola sata.
Također, podsjećamo da ideje za nove slastice i deserte koje biste voljeli isprobati možete dobiti svaki dan u 'Večeri za 5' od ponedjeljka do petka na RTL-u u 17.50, a epizode su dostupne i dan ranije na platformi Voyo!