Recepti
OMILJENA EMISIJA

Oduševio španjolskim delicijama: Donosimo recept Bernardina Katića iz 'Večere za 5'

Oduševio španjolskim delicijama: Donosimo recept Bernardina Katića iz 'Večere za 5'
U najnovijoj epizodi popularne kulinarske emisije Večera za 5, Bernardin Katić svojim je jelovnikom izazvao pravu senzaciju

Bernardin Katić svojim je jelovnikom oduševio goste u popularnoj emisiji Večera za 5, pripremivši spoj mediteranskih i španjolskih specijaliteta. Od kremaste juhe od bundeve, sočnih škampa, hrskavih patatas bravas do savršeno pripremljenog Rossini steaka s umakom Café de Paris – svaki je tanjur bio pravo gastronomsko iskustvo.

Za kraj, Katić je poslužio neodoljive Cannoli, hrskave sicilijanske rolice punjene ricottom i aromatičnim nadjevom. Ako želite i sami pripremiti ovaj spektakularan meni, donosimo vam detaljne recepte.

Recept za juhu od bundeve

Sastojci:

Bundeva

Temeljac pileći

Vrhnje za kuhanje

Bučino ulje

Curry

Kurkuma

All Spice

Bučine sjemenke

Priprema:

Bundevu ogulite i narežite na šnite.

Stavitie u tepsiju, prelijte maslinovim uljem i stavite grančicu ružmarina.

Pecite u pećnici 45 minuta na 200 stupnjeva. U posudi popržite luk (pola većeg ili cijeli manji) dok ne dobije zlatno-smeđu boju boju, oko 15 min.

Narežite bundevu na kockice i dodajte u posudu. Dodajte pileći temeljac, toplu vodu, bučino ulje i kuhajte 15 minuta. Dodajte vrhnje za kuhanje, curry, kurkumu, all spice. Kuhajte još 15 minuta. Popržite bučine sjemenke u pećnici 15 minuta. Štapnim mikserom ili blenderom usitnite.

Servirajte s bučinim uljem i bučinim sjemenkama.

Račići – Gambas al ajillo

Sastojci:

Repovi očišćenih kozica

Češnjak

Maslinovo ulje

Čili paprika

Limeta

Peršin

Priprema:

Na laganoj vatri u maslinovom ulju popržite nasjeckani češnjak i čili, 5-10 minuta, dok češnjak ne krene mijenjati boju u žutu.

Pojačajte vatru i dodajte kozice. Kozice maksimalno pržite 3-4 minute.

Ugasite vatru, dodajte cijelu iscijeđenu limetu i narezani peršin. Po želji, španjolsku dimljenu papriku.

Krumpiri – Patatas Bravas

Sastojci:

Žuti krumpir

Dimljena paprika

Harisa

Sok od rajčice

Priprema:

Krumpire narežite na kockice od oko pola centimetra.

Napravite Bravas umak od maslinovog ulja, malo soka od rajčice, dimljene paprike, soli i harise (može I bez nje ako nemate).

Ugrijte ulje, popržite krumpire 5-6 minuta, dok ne krenu dobivati smeđu boju po rubovima.

Pomiješajte s bravas umakom.

Tikvice u pršutu

Sastojci:

Tikvice

Pršut

Dimljena paprika

Češnjak

Priprema:

Tikvice posolite 15 minuta prije kako biste dobili bolju teksturu.

Maknite vodu s tikvica koju su pustile. Popržite tikvice na naglo na jakoj vatri u maslinovom ulju dok ne počnu dobivati tamnu boju.

Začiniti solju, dimljenom paprikom, češnjakom.

Narežite pršut na trake i umotajte tikvice. Poslužite dok je još toplo.

Rossini Steak Caffe de Paris

Sastojci:

Biftek – Fillet Mignon

Foie Gras – pačja jetrica

Umak

Maslac sa začinskim biljem

Vrhnje za kuhanje

Senf

Curry

Timijan

Kadulja

Origano

Kajenski papar

Priprema:

Steak stavite u Sous Vide na sat i pol na 52 °C (nije neophodno, ali poboljšava).

Napravite umak od maslaca, vrhnja, senfa i začina (curry, timijan, kadulja, origano, kajenski papar)

Steak dobro osušite, dobro nasolite i dobro popaprite. Stavite na jako zagrijani roštilj, oko 2-3 minute po strani dok ne dobije "šare" sa svih strana.

Zatim steak stavite na hladniji dio roštilja, dodajte korice za dimljenje i ostavite ga na roštilju dok temperatura u centru ne bude 52 za "medium" ili po želji.

Stavite Foie Gras na vrh.

Pire krumpir od pečenog krumpira

Sastojci:

Crveni krumpir

Maslac

Vrhnje za kuhanje

Češnjak u zrnu

Papar

All Spice

Priprema:

Stavite u pećnicu krumpir u ljusci s malo vode u limu za pečenje na sat vremena.

Kada je krumpir pečen, propasirajte ga kroz veliku cjediljku.

Dodajte dosta maslaca i vrhnja za kuhanje.

Začinite paprom, češnjakom u zrnu i All spice.

Čips od plavog krumpira

Sastojci:

Plavi krumpir (batat)

Priprema:

Plavi krumpir narežite na tanke komade (idealno na "mandolinu").,

Posolite i popaprite.

Pecite u pećnici oko 15-20 minuta na 200°C, dok se boja ne počne mijenjati od plave prema smeđoj na rubovima.

Bitno je paziti i na vrijeme izvaditi krumpir da se ne prepeče, ali i da ne bude premekan.

Canolli

Sastojci:

300 g sira ricotte

250 g brašna

30 g šećera u prahu

2 čajne žlice kakaa

1 čajna žlica cimetapola čajne žlice kave

60 ml vina – prosecco ili slično

2 žice maslaca

Šećer u prahu

1 jaje

2 limete

1 mahuna vanilije

Čokolada za kuhanje

Kandirano voće

Kalupi za šaumrole

Bjelanjak

Priprema:

Stavite ricottu u cjediljku ili kuhinjsku krpu i ostavite sat vremena da se dobro ocijedi. Napravite tijesto od brašna, šećera u prahu, kakaa, cimeta, instant kave, maslaca, jaja i vina.

Vino treba biti prosseco, bermet, amaretto, ili neko jače fortificirano vino. Ako nemate, onda obično crno. Stavite u mikser dok ne nastane kompaktna smjesa. Stavite u foliju i onda barem sat vremena u hladnjak.

Izvaljati tijesto nakon sat vremena na jako, jako tako. Bitno je da bi tijesto bilo hrskavo! Narežite tijesto na krugove. Krugove tijesta omotati oko metalnih kalupa (kalupi za šaumrole)

Koristiti bjelanjak da bi kraj tijesta malo premazali da bi se bolje zalijepio. Pazite da bjelanjak ne dira kalup.

Ugrijte ulje na 180 °C i nekoliko minuta popržite uz konstantno okretanje.

Stavite na metalnu rešetku da se ohladi. Izvadite kalupe. Otopite čokoladu i umočite krajeve rola.

Pripremite nadjev: ricotta, naribana korica dvije limete, iscijeđene dvije limete, vanilija iz mahune, šećer u prahu po želji, na sitno narezano kandirano voće

Napunite role i stavite u hladnjak na pola sata.

Također, podsjećamo da ideje za nove slastice i deserte koje biste voljeli isprobati možete dobiti svaki dan u 'Večeri za 5' od ponedjeljka do petka na RTL-u u 17.50, a epizode su dostupne i dan ranije na platformi Voyo!