
Bogata pastirska pita - recept za omiljeno britansko jelo

Sastoji se od sočnog mljevenog mesa, obogaćenog povrćem i aromatičnim začinima, sve to preliveno bogatim, kremastim pireom od krumpira i zapečeno do zlatno-smeđe hrskave kore. Iako je ovo jelo svoje korijene pronašlo u Velikoj Britaniji, s vremenom je osvojilo i brojne druge zemlje, a u svakom domu ima svoj prepoznatljiv twist.
Nekada je bila popularno jelo među britanskim pastirima, koji su je pripremali od ostataka pečenog mesa, a uz dodatak povrća i začina, stvarali su ukusan i zasitan obrok koji je bio savršen za hranjenje na otvorenom. Danas, iako ne moramo biti pastiri da bismo uživali u ovoj fantastičnoj kombinaciji, pastirska pita ostaje omiljeni obrok za obiteljsku večeru
Sastojci:
3 žlice maslinovog ulja
1200 g mljevene govedine
2 srednje velike glavice luka
3 srednje mrkve
3 stabljike celera
2 režnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
2 žlice brašna
150 ml crnog vina
850 ml mesne juhe
3 žlice Worcestershire umaka
2 lovorova lista
6 grančica svježeg timijana
1800 g krumpira
220 ml mlijeka
40 g maslaca
180 g naribanog sira (npr. parmezan, gauda, čedar)
2 žumanjka
0,5 žličice soli
0,25 žličice papra
2 prstohvata naribanog muškatnog oraščića
Priprema:
Oguli i sitno nasjeckaj luk i češnjak. Očisti mrkvu i celer, operi ih i nareži na male komadiće. U velikoj tavi zagrij jednu žlicu maslinovog ulja. Dodaj mljevenu govedinu i prži je, miješajući, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Premjesti meso na tanjur, a u istoj tavi zagrij preostalo ulje. Dodaj narezane mrkve, celer i luk, i prži na laganoj vatri dok povrće ne omekša, oko 15 minuta.Dodaj sitno sjeckani češnjak i koncentrat rajčice, promiješaj i kuhaj još jednu minutu.
Posipaj sve s brašnom i miješaj još minutu. Vrati meso u tavu, dobro promiješaj, pa sve zalij s crnim vinom. Pusti da vino ispari, zatim dodaj mesnu juhu, Worcestershire umak, sol, papar i začine. Povećaj temperaturu i pusti da smjesa zavrije. Kuhaj na laganoj vatri oko 40 minuta, povremeno miješajući. Nakon 30 minuta provjeri količinu tekućine; ako je ima još puno, povećaj temperaturu zadnjih 10-15 minuta kuhanja. Dok se meso kuha, oguli i operi krumpir. Nareži ga na manje komade, stavi u veliki lonac, zalij hladnom vodom i posoli.
Kuhaj dok krumpir ne omekša. Ocijedi krumpir, vrati ga u lonac i zgnječi s maslacem i mlijekom. Dodaj naribani sir, žumanjke, te začini solju, paprom i muškatnim oraščićem. Zagrij pećnicu na 210 °C. Kada se umak u tavi zgusne, makni tavu s vatre. Ukloni lovorove listove i grančice timijana. Umak prelij u vatrostalnu posudu, ravnomjerno rasporedi, a zatim ga prekrivaj pire krumpirom. Vilicom oblikuj ukrasne uzorke na vrhu. Stavi u pećnicu i peci 25-30 minuta dok se vrh ne zapeče do zlatno smeđe boje.
Pečenu pastirsku pitu posluži odmah, uz veliku zdjelu sezonske salate ili drugo povrće po želji, piše Okusno.je.

'Ris iz Love Islanda' – misterioznog Borisa Vidovića otkrivamo tajnu po tajnu

Na sniženjima smo pronašle idealne cipele za nadolazeću jesen

Crne torbe sa sniženja koje se isplati imati u ormaru
