
Kolač tri leće slovi kao najsočniji na svijetu, a mi imamo odličan recept

Kolači sa sočnim biskvitom mnogima su slaba točka kojima je teško odoljeti, a kolač tri leće slavi kao najsočniji na svijetu. Ovaj spužvasti kolač poznat i pod nazivom tres leches vuče korijene iz Meksika. Savršeno je lagan i prozračan, a u originalnoj recepturi radi se o biskvitu namočenom u mlijeku sa šlagom na vrhu. U Hrvatskoj je također postao popularan, no kod nas se češće prelijeva karamelom ili kombinacijom prvo šlaga, pa onda karamele. Nažalost, njegov naziv tres leches malo se izgubio u prijevodu, pa se kod nas izgovara pomalo "po vuku" - tri leće.
Kolač tri leće recept
Njegov naziv tres leches u prijevodu znači tri mlijeka, što je točno ono što ćeš koristiti u njegovom receptu. U originalnoj recepturi, ta tri mlijeka su punomasno mlijeko, zaslađeno kondenzirano mlijeko i evaporirano mlijeko. Na našim prostorima nećeš naći evaporirano mlijeko, nego ćeš umjesto njega koristiti vrhnje za šlag. Kondenzirano mlijeko ćeš ipak trebati kupiti, a obično punomasno mlijeko mora biti mlijeko s minimalno 2,8 % mliječne masti. Imamo recept za najsočniji kolač ikad - tri leće.
Kolač tri leće biskvit sastojci:
6 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
200 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
Kolač tri leće miks mlijeka sastojci:
800 ml mlijeka (min. 2,8 % mm)
400 ml vrhnja za šlag
300 ml kondenziranog mlijeka
Kolač tri leće karamel preljev i ukrašavanje sastojci:
200 g šećera
50 g maslaca
200 ml vrhnja za šlag (i još 50 ml za ukrašavanje)
Kolač tri leće priprema:
Odvoji bjelanjke od žumanjaka. Miksaj bjelanjke dok ne dobiješ čvrst snijeg.
Postupno dodaj šećer i vanilin šećer, nastavljajući miksati dok smjesa ne postane sjajna.
Dodaj žumanjke, jedan po jedan, uz lagano miješanje.
Na kraju prosij brašno i prašak za pecivo te ih pažljivo umiješaj ručno, pazeći da smjesa ostane prozračna.
Obloži tepsiju (oko 33 x 19 cm) papirom za pečenje, ulij smjesu i poravnaj.
Lagano udari tepsijom o stol kako bi izašli mjehurići zraka.
Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Izvadi iz pećnice, izbodi vilicom i ostavi da se prohladi.
U posudi pomiješaj mlijeko, vrhnje za šlag i kondenzirano mlijeko.
Prelij mliječnu smjesu preko ohlađenog biskvita, ravnomjerno raspoređujući.
Ostavi u hladnjaku barem 1 sat (najbolje preko noći) da biskvit upije svu tekućinu.
U posudu sa svijetlim dnom stavi šećer na laganu vatru i pusti da se polako topi bez miješanja. Povremeno protresi posudu.
Kad se karamelizira i dobije lijepu jantarno-zlatnu boju, makni s vatre i dodaj maslac. Pažljivo miješaj.
Polako ulij vrhnje za šlag (smjesa će se zapjeniti, ali to je normalno).
Vrati na laganu vatru i kuhaj uz stalno miješanje još 5 minuta.
Lagano prohlađeni karamel prelij preko kolača i poravnaj.
Umuti vrhnje za šlag i stavi ga u vrećicu za ukrašavanje ili vrećicu za zamrzavanje s malim izrezanim vrhom.
Nacrtaj vodoravne linije na kolaču s razmakom od oko 2 cm.
Čačkalicom ili štapićem povuci linije okomito na prethodne, naizmjenično prema gore i dolje, da se stvori klasičan karamel uzorak.
Pokrij kolač folijom i stavi u hladnjak da se dobro rashladi prije posluživanja.

Pametnije s vodom: 10 jednostavnih načina kako uštedjeti vodu u svom domu

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima
