Gastro
Gastro

Recepti za ukusne i zdrave keksiće koje možeš ponijeti na posao ili grickati za međuobrok

Recepti za ukusne i zdrave keksiće koje možeš ponijeti na posao ili grickati za međuobrok
Za pripremu ovih keksića neće ti trebati puno vremena, a rezultati će te oduševiti

Želiš li se hraniti zdravo no već su ti dosadile granola i zobena kaša ili pak ti nedostaje ideja o tome što jesti za doručak, isprobaj zdrave kekse. Mogu se pripremiti od raznih sastojka, koje sigurno već imaš u svojoj kuhinji, ukusni su i vrlo zdravi.   Pripremaju se vrlo jednostavno i brzo, a osim za doručak, možeš ih ponijeti na posao i jesti ih kao zdravi međuobrok u onim trenucima kada te uhvati glad.  

Najpopularniji su keksi od zobenih pahuljica, no možeš ih napraviti i od banane, suhog, voća, orašastih plodova... Nedostaje li ti ideja, u nastavku ti donosimo nekoliko odličnih recepata za keksiće koji se brzo pripremaju, a vrlo su fini.  

Foto: Instagram, Unsplash

Keksi sa zobenim pahuljicama

Sastojci:   1 jaje 100 g brašna zobenog ili integralnog 1 žličica praška za pecivo ili sode bikarbone malo soli 90 g smeđeg šećera 90 g maslaca 200 g zobenih pahuljica po želji sjeckana čokolada, orašasti plodovi...   Priprema:   Najprije pjenasto izmiksaj jaje i šećer pa dodaj masac. Potom pomiješaj  sve suhe sastojke i sjedini sa smjesom od jaja. Dobro promiješaj kako bi smjesa bila kompaktna. Od dobivene smjese napravi kuglice. Prilikom oblikovanja ih malo spljošti, a slaži ih na papir za pečenje. Peci ih 10-15 minuta na 180 stupnjeva.

Keksi s bananom

 Sastojci: 2 ili 3 banane 100 g zobenih pahuljica 50 g mljevenih oraha, badema ili lješnjaka   Priprema:   Izgnječi banane vilicom pa dodaj zobene pahuljice. Dodaj i malo mljevenih lješnjaka orašastih plodova po želji. Obliku keksiće i slaži ih na papir za pečenje. Peci ih 15 minuta na 200 stupnjeva.

Zobeni keksi sa suhim voćem

 Sastojci:

  200 g  integralnog brašna 70 g zobenih pahuljica 100 g suhog voća 80 g smeđeg šećera 1 žlica meda 125 g margarina   Priprema:   Najprije izmiksaj margarin sa šećerom i medom pa dodaj sve ostale sastojke i zamijesi tijesto. Oblikuj keksiće i slaži ih na papir za pečenje. Peci 10-15 minuta na 180 stupnjeva.

Keksi sa cimetom

 Sastojci:   2 jaja 300 g integralnog brašna 100 g smeđeg šećera 125 g maslaca 100 g mljevenih orašastih plodova 1 prašak za pecivo 2 žličice cimeta 1 vanilin šečer 1 žlica meda Priprema:   Najprije pomiješaj sve suhe sastojke u jednoj posudi, a u drugoj posudi izmiksaj jaja s maslacom, šećerom, medom i vanilin šećerom. Spoji smjese i promiješaj dok ne postane kompaktno. Ostavi u hladnjaku oko sat vremena, a zatim izvaljaj tijesto i reži željene oblike. Slaži ih na papir za pečenje i peci 10 minuta na 180 stupnjeva.

Granola keksi

 Sastojci:

  2 jaja 100 g maslaca ili kokosovog ulja 100 g zobenih pahuljica 50 g integralnog ili zobenog brašna 2 žlice mljevenog kokosa 1 žlica lana 1 žličica praška za pecivo 1 šalica sitno sjeckanog suhog voća 1 žličica cimeta ili začina za medenjake 1 žlica meda voda po potrebi   Priprema:   Najprije spoji sve suhe sastojke. Otopi maslac (ili kokosovo ulje) i pomiješaj s medom te po potrebi dodaj malo vode. Izmiksaj jaja i pomiješaj ih s otopljenim maslacem. Lagano promiješaj kako bi se sastojci sjedinili. Zatim dodaj sve ostale sastojke - zobene pahuljice, brašno, mljeveni kokos, začine i suho voće. Keksiće možeš vaditi žlicom ili rukama i slagati ih na papir za pečenje. Peci ih 15-20 minuta na 180 stupnjeva.