403 Forbidden

Peka je izvrsna za pripremu bilo koje vrste mesa, ali najpopularnija su svakako hobotnica, janjetina ili teletina. Ova metoda sporog kuhanja ostavlja meso prekrasno mekim. Dalmatinska peka je vrlo stari način kuhanja hrane i zahtijeva određenu razinu vještine. To je tradicionalni način pripreme hrane i ekskluzivan je za ovaj dio Mediterana.
2 kg hobotnice
1 kg mladog krumpira
3 režnja češnjaka
2 dl maslinovog ulja
Sol, papar, peršin
Grančica ružmarina
Lovorov list
1 dl bijelog vina
Sve sastojke osim vina staviti u okrugli protvan i staviti pod peku. Peku dobro prekriti žarom te ostaviti sat vremena. Nakon sat vremena peku otkriti, promiješati hobotnicu i krumpir, dodati decilitar bijelog vina, te ponovo poklopiti na pola sata. Dodatni savjet: svježu hobotnicu najbolje je zalediti bar na dan, kako bi nakon pripreme bila mekša.
2kg janjetine
Domaća mast
1kg krumpira
2 rajčice
1 kapula
4-5 mrkvi ili koje drugo povrće
1 dl bijelog vina
Sol,papar
2 grančice svježeg ružmarina
Peršin
Lovorov list
Meso i povrće poslagati po okruglom protvanu. Dodati mast, sol, papar, peršin, lovorov list i grančice ružmarina ravnomjerno po sastojcima. Stavite protvan pod peku i prekriti vrućim žarom. Nakon sat vremena otkriti peku i promiješati, dodati bijelo vino te pokriti 20-30 min.