
Prhki i mirišljavi, medenjaci Mirjane Špoljar donose miris Božića

Kako bi se i iz vaše tople pećnice širili opojni mirisi Božića, trebat će vam:
360 g glatkog brašna,
10 g kakaa,
1 čajna žličica sode bikarbone,
40 g mješavine za medenjake,
prstohvat soli,
150 g maslaca,
180 g melasa šećera,
50 g meda,
jedno jaje i
tri kapljice ekstrakta vanilije
Postupak za pripremu tijesta je jednostavan.
Prvo prosijte brašno koje ćete zatim pomiješati s kakaom, sodom bikarbonom, začinskom mješavinom za medenjake i solju.
Nakon toga razradite maslac sa šećerom pa u smjesu dodajte med, jaje i aromu vanilije.
Dobiveno tijesto izmijesite u oblik kvadrata, umotajte ga u prozirnu foliju i pustite da odstoji u hladnjaku na jedan sat.
Nakon što je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenom radnom stolu na debljinu od 6 do 8 mm.
Kolačiće izrežite u oblicima po želji i zatim ih složite na lim za pečenje. Nemojte ih slagati preblizu jer bi se tijekom pečenja mogli zalijepiti jedan za drugoga.
Medenjake pecite u 12 minuta pećnici koju ste prethodno ugrijali na 175 °C. Pazite da ih ne prepečete jer će u tom slučaju biti pretvrdi.
Kada po boji primijetite da su gotovi, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade na rešetki.
Dok se oni hlade, vi pripremite glazuru. Za idealnu glazuru su potrebna samo tri sastojka i jedan trik.
Lagano umutite jedan bjelanjak pa mu dodajte 20 dag šećera u prahu i par kapljica limuna. Voila, vaša glazura je gotova! A trik? On se krije se u gustoći smjese. Kada popunjava svoje medenjake veselim linijama, Mirjana za vanjske konture koristi gušću smjesu, a za ispunjavanje njihove unutrašnjosti smjesu razrijedi s par kapi vode. Dekorirane kolačiće ostavi da se osuše na zraku pa ih spremi u zdjele namijenjene upravo za njih.
Isprobajte i vi Mirjanin #KenwoodKuha recept za prhke i mirišljave domaće medenjake. Dobar tek!


Trinaesta dm ženska utrka u znaku brige o zdravlju i dobre zabave

Od cvjetića do prugica: Sinsay ima predivnu kolekciju ljetne posteljine
