Gastro
Gastro

Prhki i mirišljavi, medenjaci Mirjane Špoljar donose miris Božića

Prhki i mirišljavi, medenjaci Mirjane Špoljar donose miris Božića
Za božićni ugođaj potrebno je samo malo - par srcu dragih ljudi, nekoliko svjetlucavih sezonskih ukrasa i domaći kolačići koji mirisom prizivaju najljepše obiteljske uspomene. To je dokazala Mirjana Špoljar koja je podijelila svoj recept za najslasnije domaće medenjake.

Kako bi se i iz vaše tople pećnice širili opojni mirisi Božića, trebat će vam:

360 g glatkog brašna,

10 g kakaa,

1 čajna žličica sode bikarbone,

40 g mješavine za medenjake,

prstohvat soli,

150 g maslaca,

180 g melasa šećera,

50 g meda,

jedno jaje i

tri kapljice ekstrakta vanilije

Prhki i mirišljavi, medenjaci Mirjane Špoljar donose miris Božića

Postupak za pripremu tijesta je jednostavan.

Prvo prosijte brašno koje ćete zatim pomiješati s kakaom, sodom bikarbonom, začinskom mješavinom za medenjake i solju.

Nakon toga razradite maslac sa šećerom pa u smjesu dodajte med, jaje i aromu vanilije.

Dobiveno tijesto izmijesite u oblik kvadrata,  umotajte ga u prozirnu foliju i pustite da odstoji u hladnjaku na jedan sat.

Nakon što je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenom radnom stolu na debljinu od 6 do 8 mm.

Kolačiće izrežite u oblicima po želji i zatim ih složite na lim za pečenje. Nemojte ih slagati preblizu jer bi se tijekom pečenja mogli zalijepiti jedan za drugoga.

Medenjake pecite u 12 minuta pećnici koju ste prethodno ugrijali na 175 °C. Pazite da ih ne prepečete jer će u tom slučaju biti pretvrdi.

Kada po boji primijetite da su gotovi, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade na rešetki.

Dok se oni hlade, vi pripremite glazuru. Za idealnu glazuru su potrebna samo tri sastojka i jedan trik.

Lagano umutite jedan bjelanjak pa mu dodajte 20 dag šećera u prahu i par kapljica limuna. Voila, vaša glazura je gotova! A trik? On se krije se u gustoći smjese. Kada popunjava svoje medenjake veselim linijama, Mirjana za vanjske konture koristi gušću smjesu, a za ispunjavanje njihove unutrašnjosti smjesu razrijedi s par kapi vode. Dekorirane kolačiće ostavi da se osuše na zraku pa ih spremi u zdjele namijenjene upravo za njih.

Isprobajte i vi Mirjanin #KenwoodKuha recept za prhke i mirišljave domaće medenjake. Dobar tek!