Gastro
Gastro

Pravo je vrijeme za ukusnu salatu od jesenskih plodova

Pravo je vrijeme za ukusnu salatu od jesenskih plodova
Ova salata ima sve - srčanost, slatkoću i obilje teksture, a možeš ju pripremati s kojim god sastojcima želiš

Postoji nešto posebno u jeseni - izvlačimo svoje udobne pulovere, promatramo lišće kako pada i osjećamo svježinu u zraku. A jesen je također i vrijeme kada palimo pećnicu, u želji za slasnom hranom dubljih i intenzivnijih okusa.  

Obilna jesenska salata jedan je od najboljih načina da se zadovolje te želje, a pronašle smo i savršen recept za jednu takvu salatu. Od svježih jabuka do pržene tikvice, krepkog pira i plavog sira za slane zalogaje, pa sve do radiča za uravnoteženje slatkoće, začinjenih bučinih sjemenki, sok od limuna i malo bijelog vina, ovo su samo neki od sastojaka koji su potrebni za ovu ukusnu salatu. Ova salata ima sve - srčanost, slatkoću i obilje teksture, a možeš ju pripremati kako želiš. Ako ne voliš tikvicu, odluči se za batat. Kozji sir izvrsna je alternativa plavom siru, a možeš dodati i brusnice. 

(Foto: Unsplash)

Jesen je savršeno vrijeme za ukusnu salatu od jesenskih plodova, a evo i recepta. Sastojci:

jedna velika tikvica

5 žlica maslinovog ulja

jedna žličica soli

pola žličice papra

700 ml vode

200 g pira

pola žličice mljevenog korijandra

pola žličice mljevenog cimeta

1/4 žličice mljevenog kardamon

1/4 žličice mljevenog kima

1/4 žličice mljevenog đumbira

1/4 žličice mljevene kurkume

1/8 žličice crvene paprike

60 g bučinih sjemenki

jedan limun

3 žlice octa

žlica meda

jedan radič

jedna jabuka

3 žlice svježeg špinata

2 žlice sjeckanog vlasca

60 g nasjeckanog plavog ili kozjeg sira

(Foto: Unsplash)

Priprema:

Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 200°C. Obreži krajeve tikvice, prepolovi ju uzdužno, izdubi sjeme, a zatim ju nareži na kriške.

Stavi tikvicu na obloženi lim za pečenje. Prelij sa žlicom maslinovog ulja, začini s pola žličice soli i 1/4 žličice crnog papra. Peci ukupno oko 30 minuta, dok ne porumeni i ne omekša. Za to vrijeme skuhaj pir, prepeci bučine sjemenke, pripremi preljev i prepeci radič.

Iscijedi pir i stavi ga u lonac srednje veličine na srednju vatru, povremeno miješajući otprilike 5 minuta. Dodaj vodu i pusti da zavrije. Smanji vatru i pusti da krčka dok ne omekša, ali ne bude kašasto, oko 20 minuta. Ocijedi i isperi pod hladnom vodom i ostavi sa strane da se ocijedi.

Stavi 1/4 žličice soli, 1/8 žličice crnog papra, 1/2 žličice mljevenog korijandra, 1/2 žličice mljevenog cimeta, 1/4 žličice mljevenog kardamoma, 1/4 žličice mljevenog kima, 1/4 žličica mljevenog đumbira, 1/4 žličice mljevene kurkume i 1/8 žličice crvene paprike u veliku tavu i promiješaj. Dodaj 1 žlicu maslinovog ulja i bučine sjemenke.

Kuhaj na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje oko 5 minuta, dok začini ne dobiju boju i bučine sjemenke se ne preprže. Prebaci u malu posudu. Obriši tavu papirnatim ručnikom i odloži za upotrebu kasnije.

U veliku posudu naribaj koricu jednog velikog limuna. Iscijedi sok od limuna i dodaj u posudu. Dodaj 3 žlice octa, 1 žlicu maslinovog ulja i 1 žlicu meda i umuti da se sjedini. Kušaj i začini solju i paprom po potrebi.

Izreži radič, a preostale 2 žlice maslinovog ulja zagrijte u  tavi na jakoj vatri. Dodaj radič i peci dok ne postigne zlatno smeđu boju, oko 2 minute. Preokreni na drugu stranu i prži dok ne porumene, još oko 2 minute. Začini s prstohvatom soli i makni s vatre.

Izreži jabuku na kriške, sitno nasjeckaj 3 žlice svježeg peršina, nasjeckaj vlasac i izmrvi sir.

U posudu s nadjevom dodaj pir, tikvicu, radič, jabuku, polovicu sira, polovicu začinjenih sjemenki bundeve i polovicu peršina i vlasca. Promiješaj i prebaci na tanjure za posluživanje i ukrasi preostalim sirom, sjemenkama bundeve i začinskim biljem.