Gastro
Gastro

Počinje sezona mandarina, a mi smo imamo tri super recepta s 'caricom jeseni'

Počinje sezona mandarina, a mi smo imamo tri super recepta s 'caricom jeseni'
Nijedno voće ne govori jesen kao što to čine svima omiljene, zdrave i ukusne mandarine

Stigla nam je jesen i napokon možemo uživati u mandarinama. Sočne i slatko kiselkaste mandarine sa sobom nose bezbroj blagodati za zdravlje, što ih čini idealnim voćem tijekom hladnijih mjeseci. 

Mandarine pripadaju skupini citrusa, baš poput naranči i klementina, a vjeruje se da potječu iz Kine. Budući da je vrhunac njihove sezone od jeseni do proljeća, službeno možemo uživati u svim prednostima ove poznate carice jeseni. 

(Foto: www.profimedia.hr)

Samo 100 grama mandarina ima 34 kalorija, 30 mg vitamina C (dvostruko više od naranče), bogate su fitonutrijentima i vitaminom A, a sadrže i folnu kiselinu, kalij, željezo, vitamine B1, B2 i B3 te vlakna koja su iznimno važna za uravnoteženu probavu, snižavanje lošeg kolesterola u krvi, ali i sprečavanje osjeta gladi. Osim što jačaju imunitet, smanjuju apetit i pomažu u očuvanju vida, vjeruje se da mandarine sprječavaju starenje kože, štite od degenerativnih bolesti te pomažu u zacjeljivanju rana i sprječavanju artritisa Također, bitno je spomenuti kako su mandarine, baš kao i ostalo citrusno voće, bogate antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Ipak, treba imati na umu kako se većina fitonutrijenata nalazi u, mnogima mrskoj, bijeloj pulpi voća, stoga je važno konzumirati cijelu mandarinu (izuzev kore). S druge strane, ako si jedna od sretnica koja ima domaću neprskanu mandarinu, oguljenu koricu možeš nasjeckati na komadiće, osušiti i dodavati u čajeve, kolače, kompote, ali i kupke i mirisne DIY vrećice za ormar. Osim toga, hladnim prešanjem sirove kore ovog voća možeš dobiti i eterično ulje mandarine koje je vrlo cijenjeno u aromaterapiji jer potiče opuštanje, smiruje napetost i tjeskobu, pomaže kod nesanice te olakšava simptome reume i artritisa te poboljšava rad jetre.  Iako ih najviše konzumiramo same kao voće, ove godine odlučile smo ih iskoristiti i u neke druge, ukusne, a ipak malo posebnije svrhe, stoga smo pronašle tri fantastična recepta s mandarinama: onaj za toplu i okrepljujuću krem juhu, osvježavajuću salatu i neodoljivi cheesecake.   

Jesenska juha od mandarina, muškatne bundeve i batata

Priprema: 1. Zagrij maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj-jakoj vatri. Dodaj luk i pirjaj 2-3 minute. Dodaj nasjeckanu bundevu, batat i češnjak. Pirjaj još par minita.  2. Dodaj temeljac ili vodu, sok od četiri mandarina ili sitno nasjeckane mandarine (koricu ukoliko imaš domaću nešpricanu mandarinu), đumbir, sol i papar. Kada zavrije, smanji vatru i pusti da se krčka barem 20 minuta. 3. Štapnim blenderom pretvori sve sastojke u juhu. Dodaj kokosovo mlijeko, malo curryja ili muškatnog oraščića ako koristiš i još jednom sve izblendaj. Prilagodi okus svom ukusu, dodaj još začina i još mandarininog soka ako želiš.  

Sastojci

žlica maslinovog ulja

1 luk (nasjeckan)

1 muškatna bundeva (oguljena i nasjeckana)

1 veći batat (oguljen i nasjeckan)

4 mandarine (pretvorene u sok ili sitno nasjeckane)

2 režnja češnjaka (usitnjena)

pola žličice đumbira u prahu

sol, papar

900 ml povrtnog temeljca ili vode

1 konzerva kokosovog mlijeka

po želji: muškatni oraščić, curry, chili

za posluživanje: nasjeckani peršin, nasjeckani orašasti plodovi po izboru

Jesenska salata s mandarinama i bademima

Sastojci za dressing Priprema: 1. U tavici na srednje jakoj vatri zagrij bademe i dvije žličice šećera, cijelo vrijeme (2-3 min) miješajući i pazeći da badem ne zagori. 2. Bademe ostavi sa strane da se ohlade.  3. Pomiješaj sastojke za salatu u većoj zdjeli: nasjeckanu salatu, celer i luk.  4. Na kraju dodaj mandarine, bademe i dressing te sve dobro pomiješaj.   

Sastojci za salatu

35 g nasjeckanih badema

2 žličice šećera

100 g nasjeckanog celera

3-4 nasjeckane mandarine

pola glavice iceberg salate (natrgane ili narezane na sitnije komade)

pola glavice kristalke (natrgane ili narezane na sitnije komade)

2 mlada luka (nasjeckana)

:

pola žličice soli

pola žličice papra

2 žlice šećera (ili alternative poput meda, agavinog sirupa ili kokosovog šećera)

2 žlice jabučnog octa

4 žlice ulja po izboru

po želji: malo tabasco umaka ili nekog drugog ljutog umaka

Jesenski cheesecake s mandarinama

Sastojci za cheesecake Sastojci za mrvičasto tijesto (opcionalno) Priprema

Sastojci za 'tijesto':

200 g brašna

1 žličica praška za pecivo

prstohvat soli

75 g šećera po tvom izboru

100 g maslaca (hladnog i narezanog na male kockice)

2 žlice mlijeka po izboru

:

500 g kremastog sira po izboru

120 ml mlijeka po izboru (kokosovo ide odlično)

80 ml otopljenog maslaca

5 žlica kukuruznog škroba

1 žličica ekstrakta od vanilije

150 g šećera

350 g mandarina

:

50 g brašna

2 žlice šećera

25 g maslaca (hladnog i narezanog na male kockice)

:

Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Lagano namasti posudu za pečenje veličine 20 x 20 cm i stavi papir za pečenje. 

Za 'tijesto': Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol, i šećer. Dodaj hladne kockice maslaca i mlijeko te pretvori sve rukama u tijesto. Izmijesi tijesto i njime obloži okruglu posudu za pečenje. Na kraju s vilicom zapikni na par mjesta nekoliko put i 'poprskaj' malo brašna.

Za cheesecake: Pomiješaj sir, mlijeko, maslac, kukurzni škrob, ekstrakt vanilije i šećer dok ne dobiješ kremastu smjesu. Pola mandarine posloži po tijestu, a pola dodaj u ovu kremastu smjesu i zatim izlij u posudu po tijestu i posloženim mandarinama.

Za mrvičasto tijesto: Izmijesi brašno, šećer i maslac u mrvičasto tijesto i izmrvi ga preko cheesecakea.

Peci cheesecake oko sat vremena. Nakon pečenja, najbolje je da ga pustiš da se ohladi i zatim ga smjestiš u hladnjak na nekoliko sati (ili preko noći) da se u potpunosti slegne.