
Ostalo ti je jaja, šunke i hrena od Uskrsa? Evo kako ih iskoristiti

Ako si i ti ove uskršnje blagdane proslavila u izobilju, sigurno ti je ostalo nešto kuhanih jaja, komadić šunke, ali i koja vezica mladog luka ili hrena. Sve su to namirnice koje možeš iskoristiti i stvoriti ukusna jela kao što su muffini, musaka, ali i umak za glavno jelo.
Mnogima su uskršnji blagdani najdraži baš zbog hrane koju jedemo. Niti jedan blagdanski stol nije potpun bez šarenih pisanica, mirisne šunke i još mnogo povrća i začina koje tradicionalno jedemo u proljetno vrijeme. No i tih nam namirnica može biti dosta i malo nam je već neprijatno tri dana za redom jesti istu hranu.
U tom trenutku mi dolazimo u pomoć. Pronašle smo tri recepta kojima ćeš višku blagdanskih namirnica dati novo ruho i u njima uživati još nekoliko dana. Važno je samo da namirnice koje ostanu nakon blagdana pravilno skladištiš kako se ne bi pokvarile. Primjerice jaja i šunku nikako nemoj držati na sobnoj temperaturi nego u hladnjaku, a mladi luk i rotkvice uroni u hladnu vodu kako bi im produljila svježinu.
Umak od hrena
Potrebno ti je:
250 ml mlijeka
U loncu pomiješaj brašno i ulje tako da dobiješ gustu smjesu. Smjesu zagrijavaj na laganoj vatri i kada vidiš da se stvaraju mali mjehurići, dodaj mlijeko. Sve skupa miješaj koju minutu i zatim dodaj hren i začine te kuhaj koju minutu do željene gustoće. Posluži kao umak uz glavno jelo i prilog.
Musaka s jajima i kobasicom
Potrebno ti je:
4 velika krumpira
Tri skuhana jaja nareži na ploške.
Krumpire oguli, nareži na ploške, dodaj malo ulja, papar i sol te dobro promiješaj.
Na dno posude za pečenje posloži narezane krumpire, zatim dodaj sloj kuhanih jaja, pa sloj kobasice i završni sloj krumpira.
Posudu prekrij aluminijskom folijom i musaku peci oko 45 minuta na 200 stupnjeva.
Nakon 45 minuta makni foliju i musaku zalij smjesom tri jaja i vrhnja te posipaj sirom. Sve skupa zapeci još nekoliko minuta.
Zapečena šunka s jajima
Potrebno ti je:
150 g špinata
U tavi zagrij ulje te pet minuta prži špinat, papriku nasjeckanu na kockice i nasjeckani poriluk.
Naulji vatrostalnu posudu za pećnicu te u nju rasporedi šunku, povrće, pola sira i kruh nakidan na komadiće.
U većoj posudi zamuti jaja, a zatim pomiješaj s mlijekom, senfom i paprom i prelij preko kruha i ostalih sastojaka. Prekrij folijom te stavi u hladnjak na minimalno četiri sata.
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Prvo peci oko pola sata prekriveno aluminijskom folijom, a zatim ukloni foliju i peci još 20-ak minuta.

Horoskop za nedjelju: Rakovi provjerite financije, blizanci će se družiti

Kaftan – ljetni klasik koji ovog ljeta nosimo i u gradskim kombinacijama

Imamo ideju za savršenu ljetnu frizuru, treba vam samo marama
