Gastro
Zero waste

Ostalo ti je jaja, šunke i hrena od Uskrsa? Evo kako ih iskoristiti

Ostalo ti je jaja, šunke i hrena od Uskrsa? Evo kako ih iskoristiti
Tijekom Uskrsa uživale smo u kuhanim jajima, šunki, ali i mladom luku i hrenu. Sada je vrijeme da od viška pripremiš ukusne obroke

Ako si i ti ove uskršnje blagdane proslavila u izobilju, sigurno ti je ostalo nešto kuhanih jaja, komadić šunke, ali i koja vezica mladog luka ili hrena. Sve su to namirnice koje možeš iskoristiti i stvoriti ukusna jela kao što su muffini, musaka, ali i umak za glavno jelo.

Mnogima su uskršnji blagdani najdraži baš zbog hrane koju jedemo. Niti jedan blagdanski stol nije potpun bez šarenih pisanica, mirisne šunke i još mnogo povrća i začina koje tradicionalno jedemo u proljetno vrijeme. No i tih nam namirnica može biti dosta i malo nam je već neprijatno tri dana za redom jesti istu hranu.

U tom trenutku mi dolazimo u pomoć. Pronašle smo tri recepta kojima ćeš višku blagdanskih namirnica dati novo ruho i u njima uživati još nekoliko dana. Važno je samo da namirnice koje ostanu nakon blagdana pravilno skladištiš kako se ne bi pokvarile. Primjerice jaja i šunku nikako nemoj držati na sobnoj temperaturi nego u hladnjaku, a mladi luk i rotkvice uroni u hladnu vodu kako bi im produljila svježinu.

Umak od hrena

Potrebno ti je:

250 ml mlijeka1/2 šalice brašna2 žlice ribanog hrenaUljePaparSol

U loncu pomiješaj brašno i ulje tako da dobiješ gustu smjesu. Smjesu zagrijavaj na laganoj vatri i kada vidiš da se stvaraju mali mjehurići, dodaj mlijeko. Sve skupa miješaj koju minutu i zatim dodaj hren i začine te kuhaj koju minutu do željene gustoće. Posluži kao umak uz glavno jelo i prilog.

Musaka s jajima i kobasicom

Potrebno ti je:

4 velika krumpira3 kuhana jaja1 kiselo vrhnje3 svježa jaja250 g naribanog sira250 g kobasicePaparSol

Tri skuhana jaja nareži na ploške.

Krumpire oguli, nareži na ploške, dodaj malo ulja, papar i sol te dobro promiješaj.

Na dno posude za pečenje posloži narezane krumpire, zatim dodaj sloj kuhanih jaja, pa sloj kobasice i završni sloj krumpira.

Posudu prekrij aluminijskom folijom i musaku peci oko 45 minuta na 200 stupnjeva.

Nakon 45 minuta makni foliju i musaku zalij smjesom tri jaja i vrhnja te posipaj sirom. Sve skupa zapeci još nekoliko minuta.

Zapečena šunka s jajima

Potrebno ti je:

150 g špinata1 crvena paprika1 manji poriluk200 g kuhane šunke250 g goude150 g francuskog kruha4 jaja150 ml mlijeka1 žličica senfaUljePaparSol

U tavi zagrij ulje te pet minuta prži špinat, papriku nasjeckanu na kockice i nasjeckani poriluk.

Naulji vatrostalnu posudu za pećnicu te u nju rasporedi šunku, povrće, pola sira i kruh nakidan na komadiće.

U većoj posudi zamuti jaja, a zatim pomiješaj s mlijekom, senfom i paprom i prelij preko kruha i ostalih sastojaka. Prekrij folijom te stavi u hladnjak na minimalno četiri sata.

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Prvo peci oko pola sata prekriveno aluminijskom folijom, a zatim ukloni foliju i peci još 20-ak minuta.