Gastro
Gastro

Omiljeni svjetski kuhar slavi rođendan, a mi ti donosimo neke od njegovih najukusnijih jednostavnih recepata

Omiljeni svjetski kuhar slavi rođendan, a mi ti donosimo neke od njegovih najukusnijih jednostavnih recepata
Jamie Oliver vjerojatno je najslavnije ime svijeta kulinarstva, a s obzirom da je ovaj veliki kuhar nedavno navršio 45 godina, odlučili smo se prisjetiti njegovog puta do uspjeha te ti predstaviti njegova tri jednostavna, a super ukusna recepta

Iako Britanci slove za naciju koja ne zna mnogo o hrani i čija lokalna gastronomija nije osobito bogata, Velika Britanija se može pohvaliti velikim brojem iznimno utjecajnih i slavnih profesionalnih kuhara koji su proteklih desetljeća proveli pravu revoluciju u načinu na koji jedemo i doživljavamo hranu. Jedan od tih genijalnih kuhara definitivno je i Jamie Oliver, sada 45-godišnji proslavljeni kuhar, vlasnik restorana, poduzetnik i autor mnogih sjajnih kuharica.   Jamie je svoju karijeru počeo graditi već u srednjoj školi, tj. sa 16. godina kada ju je napustio ne bi li se bavio kulinarstvom. Kako je odrastao u obitelji koja je vodila vlastiti pub i restoran, Jamie je od malih nogu bio izložen kulinarstvu. Cijelo svoje djetinjstvo borio se s teškom disleksijom i disgrafijom, pa mu je učenje bilo mučno. Stoga je prekinuo svoje školovanje i odlučio brusiti zanat već u tinejdžerskim godinama. S obzirom na to da je danas mega uspješan rekli bismo da se ta odluka itekako isplatila.  

  Tako je započelo njegovo kulinarsko putovanje koje ga je isprva odvelo u London, a zatim od njega stvorilo i mladog slastičarskog chefa u kuhinji Antonia Clarluccia, poznatog talijanskog kuhara koji je imao neizmjeran utjecaj na Jamieovo kuhanje i poimanje hrane. Dok je radio kao sous-chef u River Cafeu, njegov je prirodan šarm i veliku strast prema hrani uočila Patricia Llewellyn, producentica BBC-a. Tako je nastao i Jamiev prvi TV show koji ga je proslavio – „Goli kuhar“.  

  Nakon televizijskog uspjeha, ovaj je poznati kulinarski mag objavio i svoju prvu kuharicu jednostavnih recepata za jela za svaki dan koja se rasprodala u rekordnom roku. Jedan je uspjeh pratio drugi, a Jamie je postao omiljeno lice malih ekrana pa je nizao reality show za reality showom. Okušao se u transformaciji školskih kuhinja diljem Velike Britanije i SAD-a, zagovarao i učio ljude kako jesti zdravo, a jeftino te cijelo to vrijeme radio i na otvaranju vlastitih restorana kojih je u svijetu u jednom trenutku bilo više od 50.  

  Iako je za vrijeme svoje karijere preživio i nekoliko velikih podbačaja, poput bankrota nekih svojih restorana 2019., Jamie se nije dao smesti već i dalje neprestano oduševljava ljude diljem svijeta svojim receptima, kreativnim gastronomskim rješenjima i televizijskim emisijama koje su godinama među najgledanijima.   Inače, simpatični Jamie 2000. se oženio za manekenku i spisateljicu Juliette Norton s kojom danas ima petero djece. Miran obiteljski život, posvećenost poslu i stalno smišljanje novih recepata glavne su okosnice Jamievog života, a mnogi ga obožavaju baš zato što je vrlo prizemljen, srdačan i topao.  

  Mi ti donosimo tri njegova jednostavna, ali vrlo ukusna recepta koja možeš lako pripremiti u svojoj kuhinji.  

Zdrave ljetne lizalice

Priprema:   Banane, bobičasto voće, pahuljice i sok od jabuke stavi u blender. Blendaj dok smjesa ne postane glatka, isprobaj i po potrebi dodajte med. Premjesti smjesu u 12 kalupića za sladoled i stavi u zamrzivač na najmanje dva sata.  

Sastojci:

1 velika banana

300 g bobičastog voća

400 ml soka od jabuke

50 g zobenih pahuljica

Med

100 g bijele čokolade

Tart od rajčice, feta sira i inćuna

Priprema:   Za pripremu tijesta pomiješaj brašno, usitnjeni maslac i hladnu vodu pa umijesi kuglu. Omotaj tijesto folijom pa spremi u hladnjak na sat vremena. Kada se tijesto ohladilo, izvadi ga i izvaljaj. Tijestom obloži kalup za pečenje pita i upali pećnicu na 180 stupnjeva. Tijesto prvo ispeci samo 15-minuta. Za to vrijeme pripremi nadjev tako da propirjaš tanko narezan luk na maslinovom luku, zatim mu dodaš češnjak te na kraju pelate i timijan. Kada je tijesto pećeno u njega izlij nadjev od rajčice, a zatim taj nadjev posipaj feta sirom i maslinama te posloži inćune na vrhu. Poprskaj sve s još malo maslinovog ulj ai peci oko pola sata dok se sve lijepo ne karamelizira.  

Sastojci:

1 glavica crvenog luka

2 režnja češnjaka

1 konzerva pelata + 1 žlica pirea od rajčice po želji

6 grančica timijana ili 1 žličica suhog

100 g feta sira

75 g maslina

12 mariniranih inćuna

330 g brašna

170 g maslaca

100 ml hladne vode

Prstohvat šećera

Jamieve mekane njoke

Priprema:   Zagrij vodu, dobro je posoli i pričekaj da proključa. Kuhaj mahune četiri minute, sve dok ne omekšaju. Procijedi ih i nareži na komade veličine tri centimetra. U maloj tavici tostiraj bademe sve dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Premjesti ih u plastičnu vrećicu i zgnječi, a potom ih pomiješaj sa sitno nasjeckanim češnjakom koji si prethodno posolila. U smjesu badema i češnjaka dodaj sitno nasjeckani bosiljak, dvije žlice maslinovog ulja, posoli, popapri i dobro promiješaj. Na kraju dodaj i 10 g naribanog pecorina. Prepolovi rajčice, zgnječi ih rukama i pomiješaj s pripremljenom smjesom. Skuhaj njoke i sačuvaj šalicu vode od kuhanja. Premjesti ih u tavicu s pripremljenim pestom od badema, češnjaka i bosiljka pa polako dodaj vodu od kuhanja. Dobro promiješaj i pričekaj da se sve skupa zagrije. Žlicu maslinovog ulja pomiješaj s malo limunovog soka, začini pa dodaj rikolu. Dobro promiješaj.     

 Sastojci:

20 g blanširanih badema

1 režanj češnjaka

30 g svježeg bosiljka

Maslinovo ulje

20 g pecorino sira

250 g cherry rajčica

50 g mahuna

350 g njoka

1 limun

50 g rukole

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx