Gastro
Gastro

Odlični recepti: Kelj na totalno drugačiji način

Odlični recepti: Kelj na totalno drugačiji način
Uživajte u ovom iznimno zdravom povrću na potpuno nove načine

Kada sam bila mala nikako nisam voljela kelj, no kako su godine prolazile zbilja mi je prirastao srcu. Greška je bila u njegovoj pripremi jer kelj se može pripremiti na puno više načina od uobičajenog na "čušpajz" kako se u mnogim kućanstvima priprema. Osim toga, kelj je i veoma zdrav! Kelj u sebi više željeza nego li junetina i više kalcija nego mlijeko i lakše se apsorbira u organizmu od mliječnih proizvoda. Osim toga snažno djeluje protuupalno i antioksidativno. Kelj ima 45 različitih flavonoida koji mogu spriječiti upale u organizmu, i pomoći kod bolesti kao što su artritis, bolesti srca i neke autoimmune bolesti. Još neke od zdravstvenih blagodati kelja su:

jača imunitet

štiti od raka

jača kosti

štiti vid

proljepšava kožu, kosu i nokte

smanjuje upale u organizmu

štiti zdravlje srca i žila

poboljšava probavu

smanjuje rizik od dijabetesa

pomaže kod alergija

bogat je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama

Jedina iznimka kada se ne preporučuje jedenje više kelja (a i to se odnosi na sirov kelj u svakodnevnom unosu, primjerice u zelenom smoothieju) je ako imate problema s usporenim radom štitnjače. U tom slučaju ograničite konzumaciju kelja i obavezno ga skuhajte. Sada kada znamo kako je itekako korisno jesti kelj isprobajte neke od ovih fantastičnih recepata...  

Kremasta juha od kelja i krumpira

Foto: pinchofyum.com Sastojci: malo maslinovog ulja 1 veći crveni luk, nasjeckan 3 veća krumpira, oguljena i narezana na kockice 8 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca 2-3 šalice nasjeckanog kelja (uklonite deblje stabljike) 2 šalice mlijeka sol i papar po ukusu Zagrijte ulje u velikom loncu i na njemu popržite luk. Dodajte krumpir i kelj i još kratko propirjate. Na kraju dodajte temeljac i kuhajte 20-ak minuta. Tada je preostalo samo ispasirati juhu štapnim mikserom i u nju umiješati i mlijeko. Na kraju dodajte soli i papra po želji. Poslužite uz kockice prženog kruha ili krekere.

Ukusni zeleni rižoto

Foto: bonappetit.com Sastojci: ½ šalice prženih oraha, grubo nasjeckanih, podijeljeni 4 žlice maslinovog ulja, podijeljeno 1 srednje veliki crveni luk, sitno nasjeckan 1 šalica Arborio riže 3 šalice sitno nasjeckanog, obarenog kelja (uklonite deblje stabljike) sol i svježe mljeveni crni papar ½ šalice suhog bijelog vina 2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca, ili vode 1 mali režanj češnjaka 1 šaka svježeg lišća peršina 2 žlice maslaca 2 žlice Parmezana, naribanog Zagrijte 2 žlice ulja u većoj posudi, dodajte luk i popržite ga dok ne porumeni. Umiješajte rižu; začinite s malo soli. Pirjajte miješajući dok riža ne postane staklena, oko 5 minuta. Dodajte vino, i pirjajte dok ono ne ispari, oko 3 minute. Dodajte 2 šalice temeljca. Kada temeljac zavrije dobro promiješajte i ostavite kuhati dok se tekućina ne apsorbira, no riža još nije posve kuhana i još je škrobna u sredini oko 12-ak minuta – prema kraju miješajte kako ne bi zagorjelo. Dok se riža kuha, u multipraktiku sameljite češnjak, polovicu prženih oraha, peršin, polovicu kelja, preostale 2 žlice ulja, malo soli i papra i ¼ šalice hladne vode - sameljite sve u gusti pesto. U lonac s rižom dodajte još ¾ čaše jako vruće vode i kuhajte rižu stalno je miješajući dok se ne skuha - ali je još uvijek al dente, a umak kremast – oko 3 minute. Maknite s plamena, i u rižu umiješajte pesto, maslac, tri četvrtine parmezana i preostali kelj. Po potrebi dodajte još malo vode i dodajte soli i papra, ako želite. Poslužite posipano ostatkom oraha i parmezana.

Tjestenina s aromatičnim pestom od kelja

Foto: cookieandkate.com Sastojci: 2 do 3 režnja češnjaka 3 šalice nasjeckanog i obarenog kelja ¾ šalice pinjola ili prženih oraha ili pekan oraha 2 žlice limunovog soka ¾ čajne žličice morske soli ¼ čajna žličica mljevenog papra sitno nasjeckana suha ljuta crvena papričica (po želji) ¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja ? šalice ribanog Parmezana tjestenina – najbolji su linguini 1 šalica vode od kuhanja tjestenine Napravite pesto: U multipraktiku sameljite češnjak, kelj, pinjole ili orahe (meni su draži orasi), sok od limuna, sol i papar. Dok pasirate pesto, istovremeno dolijevajte i ulje. Sve sameljite dok ne postane kremasta gusta masa. Na kraju dodajte limun i sol i papar po ukusu. (Možete pesto dodatno razrijediti i dodavanjem više ulja, no mi ćemo kasnije dodati malo vode od kuhanja tjestenine) Tjesteninu skuhajte al dente u slanoj vodi i odvojite jednu šalicu te vode. Ocijeđenu tjesteninu poslužite pomiješanu s pestom, te po potrebi još dodajte vode od kuhanja kako bi tjestenina s pestom bila sočnija. Poslužite posipano parmezanom i ljutom papričicom.

Omlet s keljom, ricottom i butternut tikvom

Foto: jamieoliver.com Sastojci: 2 velika jaja 1 šaka sitno nasjeckanog, obarenog kelja (uklonite stabljike) 2 žlice ricotta sira 150 g pečene butternut tikve maslinovo ulje naribani Parmezan sol, papar Stavite grijati pećnicu na 200 stupnjeva. Umutite jaja, pa dodajte kelj (kelj možete sitno nasjeckati ili u multipraktiku samljeti) i ricottu. Vilicom u zdjelici propasirajte pečenu tikvu, pa i nju dodajte jajima i dobro promiješajte. Na kraju dodajte soli i papra po ukusu. Zagrijte ulje u maloj tavi (koju možete staviti u pećnicu), pa u nju izlijte jaja. Pecite omlet oko minute ili dvije (dok rubovi ne počnu rumenjeti). Zatim ga posipajte parmezanom i stavite u pećnicu pod gril na nekih 3 minute dok ne dobije zlaćanu boju.

Još recepata s keljem

Još recepata s keljem možete pronaći .