Gastro
Gastro

Obožavamo kus kus: jednostavni i ukusni recepti

Obožavamo kus kus: jednostavni i ukusni recepti

Kad trebate brz prilog mesu ili samostalno jelo (ili čak desert) - teško da ćete naći nešto ukusnije i jednostavnije od kus kusa (couscous). Kus kus je tradicionalno jelo podrijetlom iz sjeverne Afrike, a sve je popularnije i na našim stolovima. I s razlogom, jer veoma lako upija arome druge hrane i brzo se priprema. Ova sitna okruglasta tjestenina, dobiva se od brašna od durum pšenice (semolina), isto kao i većina druge tjestenine kao što su špageti, no umjesto miješanja semoline s vodom i/ili jajem u tijelo, kus kus se dobiva trljanjem semoline među navlaženim rukama sve dok brašno ne upije tek toliko vode da se pretvori u sitna zrnca kus kusa. Iako postoji tradicionalni kus kus koji se priprema dugotrajnim namakanjem i kuhanjem na paru, u našim dućanima je prisutna instant verzija koju je dovoljno preliti kipućom vodom i ostaviti da kratko odstoji. Priprema kus kusa

Koristite pravi omjer vode i kus kusa - Najveća greška koju ljudi rade je ta da stave, u pravilu, previše vode pa se kus kus pretvori u kašu – što je potpuno krivo. U pravilu prava mjera je 1 šalica vode naprema 2/3 šalice kus kusa. Ili šalica kus kusa i 1,25 šalice vode.

Kus kus dodajte u kipuću vodu – kao što sam rekla kod nas se može nabaviti instant kus kus koji je gotov već za 5 minuta. Samo ga usipajte ili prelijte sa zasoljenom kipućom vodom (i po želji malo ulja ili maslaca), poklopite i ostavite da stoji 5 minuta.

Nemojte ga predugo namakati – Kus kusu ne treba mnogo da omekša. Pet minuta je dovoljno. I poklopite ga kako biste "uhvatili" paru od vrele vode.

Nemojte ga zaboraviti "razrahliti" – Ako kus kus ostavite kakav je nakon namakanja u posudi – on će se slijepiti. Zato ga nakon što prođe tih pet minuta lagano promiješajte vilicom i "razbijte" veće grudice.

Odaberite pravi kus kus – iz našeg, iskustva nije svaki kupovni kus kus dobar. Tako neki imaju više oblik kristalića i ne ispadnu kao originalni kus kus. Takav je i onaj od Paste Zare koji možda je najjeftiniji, ali definitivno nije i najbolji. Puno bolji su Tipiakov kus kus ili onaj marke Alnatura (u DM-u).

Kus kus s crvenim grahom, avokadom i mladim lukom Sastojci (za 6 porcija): 1 šalica kus kusa – skuhati prema uputama gore 1 velika konzerva crvenog graha (500 g) 1 avokado nasjeckan na kockice 3 mlada luka, nasjeckana 2 žlice soka od limete 1 žlica maslinovog ulja po potrebi sol i papar Priprema: Ostavite kus kus da se hladi (nemojte ga zaboraviti razrahliti vilicom). Zatim u njega umiješajte grah, avokado, mladi luk, sok od limete, ulje i, po potrebi, sol i papar. Salata od kus kusa s grožđem i feta sirom Sastojci (za 2 – 3 porcije): 1/2 šalice kus kusa – skuhati prema uputama gore 1/4 šalice nasjeckanih prženih oraha 1/4 šalice namrvljenog feta sira 1/2 šalice grožđa – prerezanog napola 2 žlice maslinovog ulja 2 žlice soka od limuna po želji sol i papar Priprema: Razrahlite kuskus vilicom u umiješajte orahe, feta sir, grožđe, maslinovo ulje, sok od limuna, te po želji sol i papar. Servirajte s pita kruhom. Paprike punjene kus kusom Sastojci (za 4 osobe): 4 paprike (crvene ili žute) 300 grama mljevenog mesa (po želji – miješano, junetina, puretina...) 1/2 šalice kus kusa – skuhati prema uputama gore 3 mlada luka, nasjeckana 1 šalica namrvljenog feta sira 1/2 šalice nasjeckanih suhih marelica malo ulja (za popržiti meso) Priprema: Stavite pećnicu grijati na 200° C. Na malo ulja popržite mljeveno meso, tek toliko da porumeni. Pripremite kus kus. Pomiješajte mljeveno meso, kus kus, nasjeckani mladi luk, šalicu feta sira i marelice. Probajte smjesu te po potrebi dodajte malo soli (pazite zbog fete koja je slana) i papra. Paprikama odrežite vrh, kod stabljike, izvadite koštice i zatim ih napunite smjesom. Paprite stavite peći u pećnicu na 45 do 50 minuta. Sve u jednoj tavi – kus kus s piletinom Sastojci (za 4 osobe): 1 žlica maslinovog ulja 1 nasjeckani crveni luk 200 g nasjeckanih pilećih prsa mali komadić svježeg korijena đumbira 10 sušenih marelica, nasjeckanih mala konzerva slanutka, opranog i ocijeđenog 250 grama kus kusa (nekuhanog) 300 ml vrućeg pilećeg temeljca pola žličice curry praška (ili više po želji) malo čili papričice u prahu po želji, nasjeckani svježi korijandar   Priprema: Na maslinovom ulju u velikoj tavi ili woku malo popržite luk. Dodajte piletinu i pirjajte desetak minuta. Naribajte unutra đumbir i popržite još 2 do 3 minute. U tavu dodajte marelice, slanutak i kus kus, te zatim prelijte vrelim pilećim temeljcem i jednom promiješajte. Tavu pokrijte poklopcem ili dobro zatvorite aluminijskom folijom, ostavite na vatri jednu minutu, a zatim maknite s vatre i ostavite poklopljeno još pet minuta. Vilicom razrahlite kus kus i posipajte korijandrom. Kus kus desert s trešnjama Sastojci (za 6 porcija): 1/2 šalice mlijeka 3 žlice šećera 1/4 šalice suhih ili svježih trešanja 1 mahuna (štapić) Bourbon vanilije   1 i pol šalica kus kusa, skuhanog u omjeru 1:1, ostavljenog 5 minuta 250 ml jogurta od vanilije (primjerice Dukat Fini jogurt od vanilije) 1/4 žličice mljevenog cimeta Priprema: Zagrijte mlijeko, šećer i trešnje u posudi srednje veličine. Zavrijte mlijeko, pa s sklonite s vatre, pokrijte poklopcem i ostavite 10 minuta. Uzdužno prerežite vaniliju, ostrugajte mekanu srž i dodajte mlijeku. Promiješajte. U posudu dodajte kus kus i jogurt od vanilije. Promiješajte da se sve sljubi. Podijelite desert u šest čaša, posipajte cimetom i ostavite da se hladi barem sat vremena.