
Nema šanse da ti ne uspiju: Tri recepta za savršeni rižoto

Želiš li brz i ukusan ručak ili večeru, napravi rižoto. Poštujući nekoliko zlatnih pravila u pripremanju ovog ukusnog jela koje dolazi u bezbroj inačica, ovisno o tome što riži dodaš, jamčimo ti da će ti rižoto uvijek ispasti božanski kremast i fin, a riža savršeno skuhana.
Pravila za savršeni rižoto
Prije svega, izaberi rižu namijenjenu za rižota - to je ona okruglog zrna, napoznatija ove vrste je riža arborio, a za pripremanje rižota koristi duboku tavu s debelim dnom.
Za dvije osobe dovoljna ti je šalica (od dva dcl) riže. Također, u rižotima je bitan luk koji ćeš narezati na sitno i popržiti na ulju, a potom mu dodati rižu i glazirati je - odnosno pržiti dok ne počne "cvrčati".
Kada se to dogodi, zalij je vinom ili temeljcem ili vodom. Temeljac ili voda kojima ćeš podlijevati rižoto, trebali bi biti kipući pa stoga ih ulij u lonac i stavi na vatru te pusti da proključaju, a onda po potrebi podlijevaj rižoto.
Završni korak je dodavanje hladnog maslaca. Nakon što ugasiš vatru rižotu dodaj maslac i dobro ga promiješaj. Na ovaj način dobit ćeš dodatnu kremoznost.
Sada kada znaš sve tajne najboljeg rižota, u nastavku ti donosimo tri recepta za rižoto, od kojih u jedan idu naizgled nespojivi sastojci, no vrijedi ga probati.
Rižoto s gljivama
Sastojci za dvije osobe:
200 grama riže
jedan luk
100 grama gljiva, vrsta po želji
decilitar bijelog vina
oko litru povrtnog ili pilećeg temeljca
velika žlica maslaca
sol, papar
šafran - nekoliko niti
parmezan
ulje
Postupak:
Rižoto s kobasicama
Sastojci za dvije osobe:
200 grama riže
jedna kobasica za kuhanje
jedna mrkva
100 grama bundeve
jedan luk
dva režnja češnjaka
litra i pol povrtnog temeljca
dva lista lovora
majčina dušica
ulje
žlica kiselog vrhnja
Postupak:
Rižoto s gamberima
Sastojci:
200 grama riže
100 grama kozica
80 grama sira poput stracciatelle, burrate ili mascarpone sira
korica polovice limuna
jedna nektarina ili breskva
pola glavice luka
povrtni temeljac
decilitar piva
cimet, čili, sol i papar
žličica agavinog sirupa
maslinovo ulje
parmezan
Postupak: