Gastro
Ukusno i lagano

Nema šanse da ti ne uspiju: Tri recepta za savršeni rižoto

Nema šanse da ti ne uspiju: Tri recepta za savršeni rižoto
Rižoto je lagano jelo koje možeš pripremiti u svakoj prilici. Postoji bezbroj varijacija na temu, a mi ti donosimo tri odlična recepta

Želiš li brz i ukusan ručak ili večeru, napravi rižoto. Poštujući nekoliko zlatnih pravila u pripremanju ovog ukusnog jela koje dolazi u bezbroj inačica, ovisno o tome što riži dodaš, jamčimo ti da će ti rižoto uvijek ispasti božanski kremast i fin, a riža savršeno skuhana.

Pravila za savršeni rižoto

Prije svega, izaberi rižu namijenjenu za rižota - to je ona okruglog zrna, napoznatija ove vrste je riža arborio, a za pripremanje rižota koristi duboku tavu s debelim dnom.

Za dvije osobe dovoljna ti je šalica (od dva dcl) riže. Također, u rižotima je bitan luk koji ćeš narezati na sitno i popržiti na ulju, a potom mu dodati rižu i glazirati je - odnosno pržiti dok ne počne "cvrčati".

Kada se to dogodi, zalij je vinom ili temeljcem ili vodom. Temeljac ili voda kojima ćeš podlijevati rižoto, trebali bi biti kipući pa stoga ih ulij u lonac i stavi na vatru te pusti da proključaju, a onda po potrebi podlijevaj rižoto.

Završni korak je dodavanje hladnog maslaca. Nakon što ugasiš vatru rižotu dodaj maslac i dobro ga promiješaj. Na ovaj način dobit ćeš dodatnu kremoznost.

Nema šanse da ti ne uspiju: Tri recepta za savršeni rižoto

Sada kada znaš sve tajne najboljeg rižota, u nastavku ti donosimo tri recepta za rižoto, od kojih u jedan idu naizgled nespojivi sastojci, no vrijedi ga probati.

Rižoto s gljivama

Sastojci za dvije osobe:

200 grama riže

jedan luk

100 grama gljiva, vrsta po želji

decilitar bijelog vina

oko litru povrtnog ili pilećeg temeljca

velika žlica maslaca

sol, papar

šafran - nekoliko niti

parmezan

ulje

Postupak:

Luk nareži na sitno i poprži na ulju dok ne postane staklast. Gljive oguli i nareži na ploskice te dodaj luka, kada voda ispari, dodaj rižu i glaziraj je pa podlij bijelim vinom. Kada alkohol ispari, psoli i popari te podlijevaj rižoto kipućim temeljcem u kojem si otopila niti šafrana (za to će ti trebati da niti barem 20 minuta u temeljcu odstoje). Miješaj rižoto kako ti ne bi zagortio. Kada je kuhan, makni ga s vatre i umiješaj masalc te pospi paremezanom. Ostavi par minuta da jelo "odmori" pa ga posluži.

Rižoto s kobasicama

Sastojci za dvije osobe:

200 grama riže

jedna kobasica za kuhanje

jedna mrkva

100 grama bundeve

jedan luk

dva režnja češnjaka

litra i pol povrtnog temeljca

dva lista lovora

majčina dušica

ulje

žlica kiselog vrhnja

Postupak:

Bundevu nareži na kockice, mrkvu na kolutiće, kobasicu na kolutiće, luk usitni, češnjak također. Na ulju dinstaj luk dok ne postane staklast pa dodaj mrkvu i kockice bundeve, a nakon minute kobasice i češnjak. Kada kobasica dobije koricu, uspi rižu. Nakon što se glazira, počni ju podlijevati kipućim temeljcem. U ovom trenutku jelo posoli i popapri te dodaj lovorov list i majčinu dušicu. Redovito miješaj kako ti ne bi zagorjelo, a kada je gotovo, makni s vatre i umiješaj umjesto maslaca žlicu kiselog vrhnja.

Rižoto s gamberima

Sastojci:

200 grama riže

100 grama kozica

80 grama sira poput stracciatelle, burrate ili mascarpone sira

korica polovice limuna

jedna nektarina ili breskva

pola glavice luka

povrtni temeljac

decilitar piva

cimet, čili, sol i papar

žličica agavinog sirupa

maslinovo ulje

parmezan

Postupak:

Najprije pripremi nektarinu. Nareži je na sitne komadiće i mariniraj u marinadi koju ćeš pripremiti od ulja, soli, papra, čilija, cimeta i javorovog sirupa. Ostavi je da se marinira najmanje 20 minuta. Luk nareži na sitno i dinstaj na ulju pa dodaj rižu te ju glaziraj. Potom dodaj kozice, posoli i popapri, podlij pivom, a kada alkohol ispari, kuhaj podlijevajući kipućim temeljcem. Kada je jelo gotovo, umiješaj mariniranu nektarinu, limunovu koricu i sir, malo maslinovog ulja i parmezan.