
Ne znaš što bi za vikend? Peci ajvar ili kuhaj marmeladu i pripremi zimnicu

Dok šetaš, osjetila primaju podražaje sa svih strana. Žarka žuta, narančasta i smeđa svuda su oko tebe, a u nosnicama se, od prozora do prozora izmjenjuju mirisi pečenih paprika, ajvara, pinđura, džema od šljiva ili bobičastog voća, reski miris octa u kojem će se kiseliti krastavci, luk, cikla.
Za zimnicu uvijek biraj zdrave, neoštećene i zrele plodove, bez obzira radi li se o voću ili povrću. Najbolje bi bilo da su domaći, no poslužit će i oni s tržnica ili iz supermarketa, iako bih ove zadnje, zadnje i izabrala jer je teško procijeniti u kontroliranim uvjetima supermarketa (namirnice su na puno hladnijoj temperaturi, nego kad ih doneseš doma) u kakvom su zaista stanju plodovi.
Kada radiš zimnicu odvoji vremena za nju. Nije dobro u ovakvim situacijama žuriti. Optimiziraj posao. Pečeš li ajvar, uzmi za to dva dana. Prvi dan ispeci paprike i preko noći ih ostavi da se ocijede, a drugi dan peci ajvar. Za pekmez ti ne treba toliko vremena, no ipak računaj na nekoliko sati posla. Kod džemova i pekmeza ne pretjeruj sa šećerom i ostalim konzervansima. Što prirodnije to bolje. Možeš ih napraviti i bez dodanog šećera.
Na napunjene teglice ajvara uspi malo ulja ako je si zagrijala kako bi prevenirala kvarenje i oksidaciju, a povrće koje kiseliš zalij octom čak i dva centimetra iznad ruba povrća jer će stajanjem ono upiti tekućinu, a ne želiš da ostane na suhom jer se sadržaj može pokvariti. Kombinacija soli i octa osigurat će da tvoja zimnica bude dobra za jelo, odnosno da se ne kvari, tijekom cijele godine.
Staklenke za zimnicu obvezno trebaš sterilizirati. Ne boj se, riječ je o vrlo jednostavnoj radnji. Operi staklenke i položi ih na pleh te ih stavi u pećnicu koju ćeš zagrijati na 100 Celzijevih stupnjeva te ih ostavi unutra 30 minuta. I poklopce stavi u pećnicu. Pripazi kad ih budeš vadila da se ne opečeš jer će biti vruće. Nakon što napuniš teglice, zatvori ih i umotaj u deku ili deblji stolnjak kako bi se polako hladile pri čemu će se dodatno vakuumirati.
I ono najvažnije - pazi na higijenu. Pripremi prostor u kojem ćeš raditi, ukloni iz njega ono što ti je suvišno. Zaveži kosu kako ne bi imala neželjenih sastojaka u staklenkama, stavi pregaču i prioni poslu. U društvu je sve puno ugodnije pa pozovi prijateljicu ili zimnicu radi s ukućanima.