Gastro
Gastro

Namirnica u fokusu: Špinat - ukusni recepti za svaki dan

Namirnica u fokusu: Špinat - ukusni recepti za svaki dan
Vrlo zdrava i niskokalorična namirnica

Špinat je nutritivno vrlo vrijedna i bogata namirnica jer sadrži mnoštvo vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam. Obiluje vitaminima K i A, željezom te folnom kiselinom. Obožavamo ga u prehrani, a sa špinatom postoji uistinu mnogo zanimljivih i zdravih recepata. S obzirom na to da špinat ima vrlo tanke listove, valja ga kuhati što kraće. Ako pak je riječ o mladom špinatu, možete ga jesti svježeg kao salatu. Dužim kuhanjem špinat gubit svoja nutritivna svojstva. Najidealnija priprema špinata je kuhanje na pari i to najviše 5 minuta.  Idealna je namirnica za one koji imaju problema s viškom kilograma jer sadrži malo kalorija, a obiluje željezom pa je dobar i za ljude koji ne jedu meso. Najbolje ga je jesti svježe pripremljenog.  Može se pripremiti na mnogo načina, a neke od vrlo ukusnih recepata otkrivamo vam u nastavku…

Foto: Depositphotos.com

Krem juha od špinata

Sastojci (6-8 obroka) 1 veliki luk, oguljen i narezan 5 velikih režnjeva češnjaka, oguljenih i nasjeckanih 2 srednja krumpira, oguljena i nasjeckana 750 ml hladne vode prstohvat soli 450 g mladog špinata, opranog i bez velikih stabljika 50 g maslaca 3 žlice brašna 750 ml mlijeka pola žličice mljevenoga muškatnog oraščića svježe mljeveni papar 6-8 žlica kiselog vrhnja topla pogača ili domaći kruh Priprema 1. Stavite luk, češnjak i krumpir u veliku zdjelu i prekrijte hladnom vodom. Dodajte malo soli i uzavrite. Pokrijte i lagano kuhajte 15-20 minuta, dok krumpir ne omekša. Maknite s vatre i dodajte špinat. Pokrijte i odložite sa strane. 2. Lagano otopite maslac u tavi, dodajte brašno i svijetlo popržite 2 minute na niskoj temperaturi. Maknite tavu s vatre i dodajte mlijeko, malo po malo, stalno miješajući. Vratite na vatru i prokuhajte 5-8 minuta, sve dok umak ne postane pomalo gust i gladak. Dodajte svježe mljeveni muškatni oraščić, prema ukusu. 3.Ohlađeni krumpir i smjesu špinata izmiksajte u mikseru u glatku smjesu, pa stavite u tavu i miješajući sjedinite s prigotovljenim umakom. Začinite solju i paprom po ukusu i lagano podgrijte pazeći da ne uzavrije. Juhu servirajte u tanjure, na vrh svakoga stavite malo vrhnja i poslužite s toplom pogačom ili domaćim kruhom. Savjet kuhara Za ukusniju juhu uvijek tražite svježi špinat tamnozelenih listova. Upotrijebite ga unutar 2 dana od kupnje.  

Izvor: Juhe Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec

Pita od špinata i feta sira

Sastojci (za 6 osoba) 4 žlice maslinovog ulja 1 veliki luk, sitno nasjeckan 1 kg svježih listića mladog špinata, opranih, ili 500 g odmrznutog špinata 4 žlice nasjeckanog svježeg peršina 2 žlice nasjeckanog svježeg kopra 3  jaja, tučena 200 g feta sira sol i papar 100 g maslaca 225 g kora za pitu (radite s jednom po jednom, a ostale imajte pod vlažnom krpom) Priprema 1. Za pripremu nadjeva, zagrijte ulje u tavi, a zatim dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Ako imate, dodajte svježi špinat sa samo onoliko vode koja je ostala na listićima nakon pranja, ili smrznuti špinat te kuhajte 2-5 minuta dok lagano ne omekša. Maknite s vatre i odložite da se ohladi. 2. Kada se smjesa ohladi, dodajte peršin, kopar i jaja. Namrvite sir, začinite solju i paprom te dobro promiješajte. 3. Otopite maslac i premažite metalni lim za pečenje veličine 30 x 20 cm. Poprečno prepolovite kore. Uzmite jednu i obložite dno i strane lima. Premažite s malo otopljenog maslaca. Ponovite dok ne potrošite pola kora, a svaku namažite maslacem. 4. Raširite nadjev po kori te prekrijte preostalim korama. Svaku premažite maslacem, a zatim presavijte rubove. Oštrim nožem zarežite gornje slojeve kore na 6 kvadrata. 5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C otprilike 40 minuta dok ne postane zlatnosmede. Poslužite vruće ili hladno.  

Izvor: Mediteranska kuhinja za svaki dan Nakladnik: Znanje d.o.o., Zagreb

Rižoto od špinata

Sastojci 15 g maslaca85 g smeđe riže1 maleni luk, sitno narezan225 ml vruće juhe od povrća15 g grubo nasjeckanih oraha55 g zamrznutog nasjeckanog špinata, odmrznutog, ili svježeg špinata, opranog i nasjeckanog15g naribanog parmezanasvježe mljevena morska sol i crni papar, prema ukusukriške rajčice, za ukrašavanje Priprema 1. Maslac stavite u posudu za mikrovalnu pećnicu i kuhajte na visokoj temperaturi 1 minutu.2. Dodajte rižu i narezani luk. Promiješajte i 2 minute stavite u mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu.3. Dodajte vruću juhu, djelomično pokrijte i kuhajte na visokoj temperaturi oko 30 - 35 minuta, ili dok riža ne omekša.4. Umiješajte orahe i špinat, te nastavite kuhati još 5 minuta.5. Umiješajte sir i začinite prema ukusu prije serviranja. Ukrasite kriškama rajčice i poslužite. Prijedlog za serviranjePoslužite uz miješanu salatu i kruh od češnjaka. NapomenaUpotrijebite blitvu umjesto špinata. Orahe možete zamijeniti lješnjacima ili bademima.

Izvor: Kuhanje za jednu osobu Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb

Valjušci od gljiva s krem špinatom

Sastojci: 30 ml (2 jušne žlice) maslaca 2 luka, narezana na tanke ploške 225 g gljiva iz limenke 15 ml (1 jušna žlica) konjaka 2 režnja češnjaka, narezana na tanke ploške 90 ml (6 jušnih žlica) nasjeckanog svježeg peršina 175 g glatkog brašna Oko 250 ml mlijeka 125 ml vrhnja 30 ml (2 jušne žlice) sitno nasjeckane ljutike 15 ml (1 jušna žlica) zrna zelenog papra 300 g listova svježeg špinata 15 ml (1 jušna žlica) maslinovog ulja Sol i svježe mljeveni crni papar 250 g nemasnog svježeg sira 150 g creme fraiche Grančice svježeg bilja, za ukrašavanje Način rada: 1. Maslac rastopite u posudi, dodajte luk i pržite dok ne omekša, povremeno miješajući. 2. Ocijedite gljive, sitno ih nasjeckajte i stavite u posudu. Pirjajte oko 5 minuta, povremeno miješajući. 3. Dodajte konjak i režanj češnjaka. Pojačajte vatru i kuhajte dok se ne smanji količina sokova u posudi, često miješajući. 4. Umiješajte peršin, maknite posudu s vatre i odložite da se ohladi. 5. U zdjeli pomiješajte brašno s mlijekom i vrhnjem, a zatim dodajte mješavinu gljiva, ljutiku i zrna papra. 6. Sve dobro izmiješajte i oblikujte valjuške. 7. Valjuške kuhajte 10-15 minuta u posoljenoj vodi. Dobro ocijedite i pustite da se ohlade. 8. U međuvremenu, operite špinat i pirjajte u posudi s maslinovim uljem, bez dodavanja vode, dok ne omekša. Dobro ocijedite i istisnite višak vode. Nasjeckajte kuhani špinat. 9. Dodajte preostali češnjak te začinite solju i paprom prema ukusu. 10. Ohlađeni špinat pomiješajte sa sirom i creme fraiche. 11. Poslužite valjuške uz prilog od krem špinata. Ukrasite grančicama svježeg bilja.  

Izvor: Vegetarijanska kuhinja Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/

Tjestenina sa sirom, špinatom i gljivama

Sastojci 250 g tjestenine penne (špageti) 100 g listova špinata 100 g šampinjona 80 g maslaca sa začinskim biljem sol svježe mljeveni papar 1 režanj češnjaka, oguljen i nasjeckan 80 g naribane gaude Priprema Kuhajte tjesteninu u velikoj posudi posoljene vode tako da bude al dente, u skladu s uputama na pakovanju. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Očistite listove špinata, operite ih i blanširajte u kipućoj vodi oko 1 minutu. Očistite gljive, istrljajte ih papirnatim ubrusom, operite ako je potrebno, osušite i narežite na ploške. Rastopite maslac sa začinskim biljem i kratko pirjajte gljive, kuhanu tjesteninu i špinat. Začinite solju, paprom i češnjakom. Tjesteninu složite na tanjure i pospite sirom.  

                                                                                                                                                                                                                       Izvor: Sir                                                                                                                                                                            Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb

http://www.veble.hr/

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx