403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Namirnica u fokusu: Osvježavajući recepti s breskvama

Namirnica u fokusu: Osvježavajući recepti s breskvama
Slatka i sočna kraljica ljeta

Ljeto nam donosi mnoge sočne plodove, a jedno od najpopularnijeg ljetnog voća definitivno su breskve.   Sočne, slatke i mirisne, rado su viđeni sastojak raznih slastica, kolača i smoothieja. Osim toga, mogu se iskoristiti i kod pripreme slanih jela, a odličan su dodatak raznim salatama.   Osim što su vrlo ukusne, breskve su odlične za zdravlje jer obiluju mnogim nutritivnim sastojcima. Bogate su raznim vitaminima, antioksidansima i flavonoidima. Od vitamina, u breskvama su najzastupljeniji A, C, E, K i B3 vitamini. Sadrži i minerale kao što su kalij, bakar, mangan, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i selen.   Breskve imaju  jako malo kalorija i nemaju masti pa u njima možete uživati bez imalo grižnje savjesti.

  Želite li smršavjeti, onda biste u svoj jelovnik svakako trebali ubaciti breskve. Naime, jedna breskva sadrži samo 60 kalorija. Breskve su odličan međuobrok i zamjena za slatko. Sadrže i puno vlakana pa su dobre za probavu.   Prema nekim istraživanjima, breskve čuvaju zdravlje srca, snižavaju kolesterol, smanjuju rizik od raka i pomažu kod mršavljenja. S obzirom na to da se jedu s korom, najbolje je kupovati breskve lokalnih proizvođača i iz organskog uzgoja.   S obzirom na to da sada dolazi njihova sezona, u nastavku pogledajte nekoliko odličnih i vrlo ukusnih recepata sa sočnim breskvama...

Foto: Unsplash

   

Smoothie od breskve

Sastojci: 1 čaša grčkog jogurta  1 banana 2 šalice kriška breskve pola šalice vode 1 žlica meda 4 svježe kriške breskve za ukras (po želji) Priprema:  Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok smjesa ne postane ujednačena. Po želji ukrasite kriškama breskve i servirajte hladno. 

Breskve u umaku od čokolade

Sastojci: 4 zrele breskve    125 ml vode 100 g šećera   1 vrećice pudinga od vanilije 50 g šećera 500 ml hladnog mlijeka 125 ml slatkog vrhnja   Umak od čokolade   100 g čokolade za kuhanje 125 ml slatkog vrhnja nekoliko žlica vode     Priprema:   Breskve nakratko potopite u vrelu vodu, ohladite pod mlazom hladne vode i skinite kožicu. Potom ih prepolovite  i izvadite koštice. Ubacite očišćene breske u zagrijanu vodu sa šećerom i ostavite kratko da se pirjaju te ohladite. Pripremite puding i sve dobro ohladite. Puding izlijte u staklene posudice i ukrasite kriškama pirjanih bresaka. Ukrasite čvrsto tučenim šlagom.   Za umak od čokolade rastopiti čokoladu u zagrijanom slatkom vrhnju, malo ohladiti i prelijati po pudingu.

Pita s breskvama

Sastojci:  300 g brašna 100 g šećera prstohvat soli 1 žumanjak 200 g maslaca Nadjev od bresaka: 5-6 komada oguljenih i narezanih bresaka 2 pudinga od vanilije 250 ml soka od bresaka ili vode 2 žlice šećera Postupak pripreme Napravite tijesto pa ostavite u hladnjaku na pola sata. Breskve ogulite i narežite, a tekućinu pomiješajte s pudingom i šećerom. Rastegnite tijesto na pek papiru i stavite u okrugli kalup. Tijesto ukrasite breskvama i prelijte razmućenim pudingom. Pecite na 180°C oko 40 minuta.

Torta od breskvi i đumbira

Sastojci:   250 g lisnatog tijesta malo brašna   Za nadjev:   6-8 breskvi 100 g šećera 3 žlice maslaca 3 komada nasjeckanog đumbira (iz sirupa) 1 žlica sirupa od đumbira 1 razmućeno jaje   vrhnje ili sladoled po želji   Priprema:

Uronite breskve u vrelu vodu, ocijedite i odstranite kožicu. Prepolovite i maknite koštice. U tavu dodajte šećer te zagrijavajte dok se ne karamelizira. Čim šećer potamni, maknite s vatre i dodajte 2 žlice maslaca.

Breskve poredajte na karamel tako da odrezana strana bude prema gore. Slažite ih što bliže jednu drugoj, a u prostor između bresaka dodajte komadiće đumbira. Po vrhu stavite ostatak maslaca te poškropite sirupom od đumbira.

Vratite na vatru, a u međuvremenu si razvaljajte tijesto u obliku kruga malo većeg od tave u kojoj ste radili karamel. Tijesto prebacite preko breskvi i premažite razmućenim jajetom te pecite 20-25 minuta na 190 stupnjeva. Dok tijesto potamni, izvadite iz pećnice i pričekajte 5 minuta. Zatim preokrenite na tanjur za serviranje i poslužite uz gusto vrhnje ili sladoled od vanilije.

Pita s breskvama i zobenom kašom

Sastojci:  malo maslaca za namašćivanje 175 g glatkog brašna 1 žlica praška za pecivo 175 g omekšanog maslaca 150 g šećera 2 jaja 1 žličica ekstrakta vanilije 4 breskve Za posipanje: 125 g zobene kaše  50 g smeđeg šećera 50 g maslaca Priprema: 1. Namastite kalup za pečenje (promjera 25 cm) i obložite dno papirom za pečenje.  2. U velikoj zdjeli prosijte brašno, prašak za pecivo te dodajte maslac, jaja, šećer i ekstrakt vanilije. Dobro sve umutite da smjesa postane glatka. 3. Ulijte smjesu u kalup i poravnajte špatulom da površina bude ravna. Po vrhu posložite narezane breskve. 4. Za posip pomiješajte zobenu kašu, šećer i otopljeni maslac. Smjesa mora biti mrvičasta. Rasporedite je po breskvama. 5. Pecite na 189 stupnjeva oko sat vremena, odnosno dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Nakon što je pečeno, ostavite u kalupu nekoliko minuta, a potom odvojite kalup i ostavite pitu da se ohladi. 

Najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx