Gastro
Gastro

Namirnica u fokusu: Cikla je kraljica zime, isprobajte ove zanimljive recepte

Namirnica u fokusu: Cikla je kraljica zime, isprobajte ove zanimljive recepte
Iako smo ciklu najčešće navikli jesti kao salatu, ona zapravo ima ogroman potencijal u gastronomiji i može poslužiti za pripremu mnogih ukusnih jela.

Tijekom zime je ponuda voća i povrća nešto slabija, no postoji nekoliko odličnih 'zimskih namirnica' koje nipošto ne bismo smjeli zaobići.   Jedno od najboljeg i izuzetno zdravog povrća koje nam je tijekom zime dostupno je i cikla.   Cikla sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv mnogih bolesti, a odličan je izvor folne kiseline. Također ima i antikancerogena svojstva. Sadrži vlakna, pomaže kod održavanja normalne razine krvnog tlaka i bogata je kvalitetnim željezom.   Sok od cikle u kombinaciji s mrkvom i jabukom odličan je lijek za mnoge probleme, potiče rad probave i jača imunitet.   Iako smo ciklu najčešće navikli jesti kao salatu, ona zapravo ima ogroman potencijal u gastronomiji i može poslužiti za pripremu mnogih ukusnih jela.   Poznata je ljekovitost soka od cikle koji pomaže kod pomanjkanja željeza, a potiče i proces detoksikacije organizma jer povoljno djeluje na rad jetre.

Unsplash

  Cikla se često priprema za zimnicu, no može se naribati i svježa uz mrkvu, primjerice, te se jesti kao salata.  S ciklom se mogu pripremiti mnoga ukusna jela, a neke od najzanimljivijih recepata donosimo vam u nastavku.

Palačinke s ciklom

 Sastojci za tijesto:   2 jaja 1 komad cikle 200 ml mlijeka nekoliko žlics brašna malo soli   Nadjev:   200 g sirnog namaza 1 žlica kiselog vrhna malo sjeckanog luka 100 g kukuruza iz konzerve začini po želji   Priprema:   1. Pomiješajte sve sastojke za tijesto te dodajte ciklu koju ste prethodno naribali. Dobro promiješajte i pecite u tavi za palačinke. 2. U drugoj posudi pomiješajte sve sastojke za nadjev i filajte palačinke dok se ohlade. 3. Poslužite dobro ohlađeno uz zelenu salatu.

Složenac od cikle i sira

Sastojci:   2 komada kuhane cikle 2 luka 250 g mozzarele 2-3 žlice crnog ulja malo aceta balsamica začini po želji   Priprema:   Ciklu i mozzarelu narežite na ploške pa slažite red sira red cikle. Od luka, crnog ulja i octa pripremite umak kojim ćete prelijati složenac. Poslužite kao predjelo ili prilog uz glavno jelo

Zdrava torta s ciklom

 Sastojci:   220 g integralnog brašna 1/2 vrećice praška za pecivo 200 g smeđeg šećera 150 g svježe ribane cikle 3 jaja 1 žličica cimeta 150 ml ulja malo ribane korice limuna sok od pola limuna po želji možete dodati sjeckanu čokoladu, orahe, grožđice...   Priprema   Pomiješajte u jednoj zdjeli brašno, prašak za pecivo i cimet. U drugoj posudi pomiješajte ulje šećer i žumanjke te dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Na kraju umiješajte ribanu ciklu, limunov sok te koricu limuna. Po želji ubacite čokoladu, grožđice i mljevene orahe. Pomiješajte sa smjesom od brašna. Od bjelanjaka napravite snijeg pa dodajte u smjesu. Lagano promiješajte. Smjesu pecite u okruglom kalupu za torte na 200 stupnjeva oko 45 minuta.

Fina juha s ciklom

 Sastojci:   2 svježe cikle 2 mrkve 1 luk malo svježeg peršina nekoliko češnja češnjaka 1 kiseloh vrhnje sol i začini po želji   Priprema:   Najprije na malo ulja dinstajte luk pa dodajte mrkvu nasjeckanu na kolutiće. Potom dodajte i ciklu koju ste prethodno ogulili i narezali na ploške. Zalijte s vodom pa kuhajte sve dok cikla ne postane mekana. Nakon toga izmiksajte štapnim mikserom i dodajte malo vrhnja i začine. Poslužite vruće uz listiće svježeg peršina.