Gastro
DRUGAČIJE SLASTICE

Tražiš nešto drugačije božićne slastice? Evo 10 modernih božićnih recepata

Tražiš nešto drugačije božićne slastice? Evo 10 modernih božićnih recepata
Moderni božićni kolači spajaju tradiciju i nove trendove u kulinarstvu, a našli smo recepte koje ćeš sigurno htjet probati

Božićni kolači nezaobilazan su dio blagdanske tradicije, donoseći toplinu i radost u svaku obitelj. Moderne verzije ovih slastica spajaju klasične okuse s kreativnim tehnikama, nudeći raskošne kombinacije koje zadovoljavaju različite ukuse. Ovi recepti inspirirani su ljubavlju prema blagdanskoj atmosferi i željom da svaki trenutak postane poseban.

Gingerbread keksi s limunskom glazurom

Gingerbread keksi, kuće i ostale slastice su tradicionalna božićna stvar, no jesi li ikad razmišljala da ih kombiniraš s limunom? Limunska glazura ovim modernim božićnim keksima dat će poseban okus i osvježit tebe i tvoje goste.

Tražiš nešto drugačije božićne slastice? Evo 10 modernih božićnih recepata

Gingerbread keksi s limunskom glazurom sastojci:

250 g brašna

100 g maslaca

100 g smeđeg šećera

1 jaje

2 žličice mljevenog đumbira

1 žličica cimeta

1/2 žličice mljevenog klinčića

2 žlice meda

1/2 žličice praška za pecivo

Prstohvat soli

1 žlica limunove kore

1/2 šalice limunovog soka

100 g šećera u prahu (za glazuru)

Gingerbread keksi s limunskom glazurom priprema:

U zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol, đumbir, cimet i klinčiće.

U drugoj zdjeli umuti maslac sa šećerom dok smjesa ne postane kremasta, zatim dodaj jaje i med.

Polako umiješaj suhe sastojke u mokre dok ne dobiješ glatko tijesto. Dodaj limunovu koru.

Zamotaj tijesto u prozirnu foliju i ostavi u hladnjaku 30 minuta.

Razvaljaj tijesto na debljinu od 5 mm, izreži oblike po želji i poslaži ih na lim obložen papirom za pečenje.

Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10-12 minuta. Ohladi biskvite.

Za glazuru, pomiješaj šećer u prahu s limunovim sokom do željene gustoće i prelij preko ohlađenih biskvita.

Kolačići s lavandom i limunom

Delikatni cvjetni okus lavande savršeno se slaže s osvježavajućim dodirom limuna u ovim modernim božićnim kolačićima. Idealni su za blagdane ako želiš iznenaditi goste nečim posebnim!

Tražiš nešto drugačije božićne slastice? Evo 10 modernih božićnih recepata

Kolačići s lavandom i limunom sastojci:

200 g brašna

100 g maslaca

100 g šećera u prahu

1 jaje

1 žličica sušene lavande

1 žlica limunove kore

1/2 žličice praška za pecivo

Kolačići s lavandom i limunom priprema:

Umuti maslac sa šećerom u prahu dok smjesa ne postane kremasta.

Dodaj jaje, lavandu i limunovu koru te dobro izmiješaj.

U zasebnoj zdjeli pomiješaj brašno i prašak za pecivo, pa ih postupno dodaj mokrim sastojcima.

Tijesto oblikuj u kuglu, zamotaj u foliju i stavi u hladnjak na 20 minuta.

Oblikuj male kuglice od tijesta i lagano ih spljošti na papiru za pečenje.

Peci kolačiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 12-15 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni.

Makroni s čokoladom

Makroni su uvijek elegantan izbor, a čokolada im daje dodatni wow efekt. Hrskavi izvana, a mekani iznutra, ovi moderni božićni makroni savršeno se slažu s blagdanskim raspoloženjem. Još ako ih posložiš na tanjur u bojama Božića, bit će pravi hit!

Tražiš nešto drugačije božićne slastice? Evo 10 modernih božićnih recepata

Makroni s čokoladom sastojci:

2 bjelanjka

150 g šećera u prahu

100 g mljevenih badema

1 žličica vanilin šećera

50 g tamne čokolade

Makroni s čokoladom priprema:

Umuti bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajući šećer u prahu i vanilin šećer malo po malo.

Lagano umiješaj mljevene bademe u smjesu pazeći da zadrži prozračnost.

Prebaci smjesu u vrećicu za ukrašavanje i oblikuj male krugove na papiru za pečenje.

Ostavite makrone da se suše na zraku oko 30 minuta prije pečenja.

Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 140°C oko 15 minuta. Ohladi ih prije dodavanja preljeva.

Otopi tamnu čokoladu i lagano premaži ohlađene makrone ili ih spoji po dva s čokoladom.

Jagodni kremasti kolačići

Jagoda je još jedan sastojak koji nije tipičan za božić, ali ovaj moderni božićni kolač s jagodom će ti se definitivno svidjeti. Mekano tijesto, osvježavajuće jagode i nježan šlag čine ga idealnim za blagdane. Plus, ovi kolačići izgledaju preslatko na tanjuru – baš za impresionirati goste!

Tražiš nešto drugačije božićne slastice? Evo 10 modernih božićnih recepata

Jagodni kremasti kolačići sastojci:

200 g brašna

100 g šećera

100 g maslaca

1 jaje

150 g svježih jagoda

200 ml šlaga

1 žličica vanilin šećera

Jagodni kremasti kolačići priprema:

Umuti maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodaj jaje i dobro izmiješaj.

Postupno dodaj brašno i mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.

Razvaljaj tijesto na debljinu od 5 mm i izreži oblike prema želji.

Peci kolačiće na papiru za pečenje u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 12 minuta. Ohladi ih.

Umuti šlag s vanilin šećerom dok ne postane čvrst.

Na ohlađene kolačiće dodaj šlag i komadiće jagoda. Posluži odmah.

Torta s bjelanjcima i lješnjacima

Ova torta je kao stvorena za ljubitelje orašastih plodova! Lagana, prozračna i s bogatim okusom lješnjaka, savršeno će se uklopiti na tvoju blagdansku trpezu. Čokoladni preljev ovog modernog božićnog kolača daje mu onaj završni, luksuzni dodir.

Torta s bjelanjcima i lješnjacima sastojci:

4 bjelanjka

150 g šećera

200 g mljevenih lješnjaka

100 g maslaca

100 g tamne čokolade

Torta s bjelanjcima i lješnjacima priprema:

Umuti bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajući šećer postepeno dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta.

Lagano umiješaj mljevene lješnjake, pazeći da zadržiš prozračnost smjese.

Obloži kalup za tortu papirom za pečenje i ulij smjesu.

Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 30 minuta.

Dok se torta hladi, otopi čokoladu s maslacem na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici.

Ohlađenu tortu prelij čokoladnim preljevom i ostavi da se stvrdne prije posluživanja.

Pita s karameliziranim orasima

Ako voliš orahe, ova pita će ti biti pravi hit. Hrskavi sloj karameliziranih oraha na mekom tijestu jednostavno osvaja. Bonus – izgleda impresivno, ali je ovaj moderni božićni kolač super jednostavan za napraviti.

Tražiš nešto drugačije božićne slastice? Evo 10 modernih božićnih recepata

Pita s karameliziranim orasima sastojci:

200 g oraha

150 g šećera

100 g maslaca

100 g brašna

1 jaje

1/2 žličice praška za pecivo

Pita s karameliziranim orasima priprema:

Na srednje jakoj vatri otopi šećer dok ne dobije karamel boju, zatim dodaj maslac i orahe. Dobro promiješaj i pusti da se ohladi.

U zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, maslac i jaje dok ne dobiješ tijesto.

Tijesto razvaljaj i prebaci u kalup za pite. Lagano ga izbodi vilicom.

Peci koru na 180°C oko 10 minuta.

Na polupečenu koru ravnomjerno rasporedi karamelizirane orahe.

Vrati u pećnicu i peci dodatnih 10-12 minuta. Ohladi prije rezanja.

Pita s pistacijama

Pistacije su u zadnje vrijeme jako popularne, u kavama, smoothieima pa čak i keksima i ostalim slasticama. Iako pistacija možda nije najpopularnija blagdanska namirnica, ova moderna božićna pita savršena je podloga za bilo koju kremu.

Tražiš nešto drugačije božićne slastice? Evo 10 modernih božićnih recepata

Pita s pistacijama sastojci:

200 g pistacija

100 g maslaca

100 g šećera

1 jaje

1/2 žličice vanilin šećera

150 g brašna

Pita s pistacijama priprema:

Oljušti pistacije i samelji ih u prah.

Umuti maslac, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane kremasta. Dodaj jaje i dobro izmiješaj.

Umiješaj mljevene pistacije u smjesu i postepeno dodaj brašno dok ne dobiješ glatko tijesto.

Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na 30 minuta.

Razvaljaj tijesto i prebaci ga u kalup za pite. Lagano ga izbodi vilicom.

Peci na 180°C oko 15-18 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Ohladi prije posluživanja.

Medenjaci s preljevom od bijele čokolade

Medenjaci su klasik, ali s bijelom čokoladom dobivaju moderni božićni twist! Mirisni, mekani i savršeno slatki – odlični su uz šalicu toplog kakaa ili kave. Pored toga, glazura ih čini i malo fensi.

Tražiš nešto drugačije božićne slastice? Evo 10 modernih božićnih recepata

Medenjaci s preljevom od bijele čokolade sastojci:

250 g brašna

100 g maslaca

100 g meda

2 žličice mljevenog đumbira

1 jaje

1/2 žličice praška za pecivo

100 g bijele čokolade

Medenjaci s preljevom od bijele čokolade priprema:

Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i đumbir u zdjeli.

Umuti maslac s medom dok ne postane kremast, zatim dodaj jaje i sjedini.

Postupno dodaj suhe sastojke dok ne dobiješ glatko tijesto. Oblikuj kuglu, zamotaj u foliju i stavi u hladnjak na 20 minuta.

Razvaljaj tijesto na debljinu od 5 mm i izreži oblike prema želji.

Peci na 180°C oko 10-12 minuta. Ohladi ih na rešetki.

Otopi bijelu čokoladu i lagano prelij preko ohlađenih medenjaka. Pusti da se čokolada stvrdne.

Pita s borovnicama i vanilijom

Ako želiš nešto voćno za blagdane, ova pita s borovnicama je pun pogodak! Slatke, sočne borovnice u kombinaciji s mirisom vanilije stvaraju savršenu harmoniju okusa. Osim toga, ovaj moderni božićni kolač savršeno je lagana opcija nakon teških božićnih jela.

Tražiš nešto drugačije božićne slastice? Evo 10 modernih božićnih recepata

Pita s borovnicama i vanilijom sastojci:

200 g borovnica

150 g brašna

100 g maslaca

100 g šećera

1 jaje

1 žličica vanilin šećera

Pita s borovnicama i vanilijom priprema:

Umuti maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodaj jaje i vanilin šećer.

Postupno dodaj brašno i mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.

Tijesto razvaljaj i postavi u kalup za pitu, lagano ga izbodi vilicom.

Borovnice ravnomjerno rasporedi po tijestu.

Po želji pospi s malo šećera kako bi se borovnice karamelizirale tijekom pečenja.

Peci na 180°C oko 20-25 minuta. Ohladi prije rezanja.

POGLEDAJ VIDEO: Božićni panj