Gastro
BRZI RUČAK

Mekane ćufte u ukusnom umaku - omiljeno jelo malih i velikih

Mekane ćufte u ukusnom umaku - omiljeno jelo malih i velikih
Sočne mesne kuglice u umaku jedno su od omiljenih jela na ovim prostorima. Savršeno se slažu s pire krumpirom, ali možeš ih poslužiti s tjesteninom ili rižom

Ako smo u žurbi, ukusni ručak možemo pripremiti već u pola sata. Predstavljamo ti recept za mesne kuglice odnosno ćufte u umaku, koje možeš poslužiti s brojnim prilozima, a koje će razveseliti sve - pa i najmanje članove obitelji.

Sastojci za 4 osobe

1 manja glavica luka

2 češnja češnjaka

500 grama mljevenog mesa

2 kriške tosta

mlijeko

1 jaje

sol i mljeveni papar

nekoliko žlica oštrog brašna

ulje

1 žlica maslaca

1 žličica senfa

4 dl temeljca (može i 1 kocka otopljena u 4 dl vruće vode)

1 dl slatkog vrhnja

Postupak korak po korak

Luk i češnjak sitno nasjeckaj. U većoj zdjeli pomiješaj mljeveno meso, sitno nasjeckani luk i češnjak, natopljene i ocijeđene kriške tosta (prethodno namočene u mlijeko), jaje, sol i papar. Sve dobro izmiješaj da se sastojci sjedine.

Od pripremljene smjese oblikuj kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljaj u brašno.

Mekane ćufte u ukusnom umaku - omiljeno jelo malih i velikih

Na tavi zagrij malo ulja i žlicu maslaca. Dodaj mesne kuglice i kratko ih prži sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Mekane ćufte u ukusnom umaku - omiljeno jelo malih i velikih

U istu tavu dodaj žličicu senfa i malo prži, zatim dodaj temeljac za juhu (ili vodu s kockom za juhu) i pusti da zavrije. Smanji vatru i dodaj mesne kuglice u umak. Kuhaj na laganoj vatri 10-15 minuta.

Pred kraj kuhanja dodaj slatko vrhnje, promiješaj i kuhaj još nekoliko minuta dok se umak ne zgusne.

Mekane ćufte u ukusnom umaku - omiljeno jelo malih i velikih

Posluži ih vruće s prilogom po izboru, kao što je pire krumpir, tjestenina ili kuhano povrće.

Ovaj recept je brz i jednostavan način da pripremiš ukusan i zasitan obrok koji će se svidjeti cijeloj tvojoj obitelji, piše okusno.je.