Gastro
Gastro

Međunarodni je dan sendviča: isprobajte ove kombinacije popularnog jela!

Međunarodni je dan sendviča: isprobajte ove kombinacije popularnog jela!
Varijacije ovog jela su bezbrojne, a granica je samo naša mašta. Isprobajte neke od ovih prijedloga što staviti između dva komada kruha...

Diljem svijeta danas se obilježava Dan sendviča, omiljenog jela koji podrazumijeva određenu vrstu sastojaka između dva komada kruha ili peciva. Kod nas su klasika neka vrsta salame i sir, no varijacije koje su moguće sa sendvičima zaista su raznovrsne, zapravo bezbrojne - a ograničenje je jedino naša vlastita mašta. Povodom slavlja sendviča donosimo vam nekoliko zanimljivih kombinacija koje biste mogli isprobati, no prije toga ćemo malo istražiti povijest ovog slavnog jela. Povijest sendviča, piše portal volim-meso.hr, seže u davnu 1762. godinu i povezana je s čovjekom koji je zaista nosio titulu ‘Sandwich’. Grof John Montagu, odnosno ‘Fourth Earl of Sandwich’, živio je u razdoblju od 1718. – 1792. i zadužio svijet – sendvičem. Legenda kaže kako je u jednoj noći 1762. godine grof Montagu bio u noćnoj zabavi i kartao. Od konobara je navodno zatražio ‘roast-beef’ između dva komada kruha. Na taj je način mogao nastaviti kartati i jesti bez da umrlja karte! Ni ne sluteći, Montagu je izmislio sendvič koji svoje ime nosi po staroj britanskoj riječi ‘Sandwich’. Doslovno prevedena, znači ‘pjeskovito selo’, odnosno ‘sand village’ ili ‘sandy place’. No, iako je grof Montagu nosio titulu ‘Earl of Sandwich’, nije bio iz tog mjesta, već je naziv dodao u titulu kako bi odao počast stanovnicima, zbog njihovih doprinosa u jednom od ratova. Zanimljivo je da je Montagu originalno nosio titulu ‘Earl of Portsmouth’, što znači da se sendvič kakvog danas poznajemo mogao zvati i ‘Portsmouth‘! Montagu nije bio omiljena ličnost. Kockanje je, kažu, bila jedna od njegovih blažih loših navika. No, povijest će ga najviše pamtiti po tome što mu je prvom sinulo iskombinirati hranu, iz praktičnih razloga, u oblik koji danas rado volimo jesti – sendvič. Ok, sad kad smo saznali povijest sendviča, krenimo i na kreativne ideje što staviti između ta dva komada kruha - po želji birajte hoće li biti integralni, bijeli, polubijeli, lepinja, kajzerica ili bilo koja druga vrsta kruščića, a možete kruh i istostirati i prije slaganja sendviča, ili kod nekih i nakon što ste stavili unutra željene sastojke...  

Sendvič sa salatom od jaja

Isprobajte ovu verziju s ukusnom salatom od jaja. Za 4 porcije, odnosno sendviča uz kruh po izboru (dakle 8 šniti), za salatu od jaja naprosto pomiješajte: + listovi zelene salate Za salatu od jaja naprosto pomiješajte sve sastojke. Na kruh stavite list zelene salate, na njega salatu od jaja i preklopite kruhom.

6 tvrdo kuhanih jaja

1 žlica soka od limuna

1/4 šalice majoneze (misli se na šalicu od 250 ml)

1/4 žličice soli

1/4 žličice papra

1/2 šalice sitno nasjeckane stabljike celera

1/4 šalice tanko nasjeckanog mladog luka (može i obični crveni)

Benedict sendvič

 

baguette kruh

poširano jaje

šnita pečene šunke

umak Holandez

nasjeckani vlasac

rukola

Donju šnitu kruha namažite tankim slojem Holandez umaka, pa stavite šnitu šunke i na nju poširano jaje. Prelijte još Holandez umakom, na to stavite rukolu i preklopite gornjom polovicom kruha.

Caprese sendvič

Umjesto svježeg bosiljka, ili dodatno uz, možete staviti i zeleni pesto Ovaj sendvič je jako fin i istostiran.

 

kruh

listići svježeg bosiljka

mozzarella

rajčica, narezana na kolutiće

po želji malo balzamičnog octa

BLAT sendvič

Klasični američki sendvič. Zašto BLAT? Zbog sastojaka: bacon, lettuce, avocado i tomato.

 

kruh

šnite prepečenog špeka

rajčica, narezana na kolutiće ili cherry prepolovljene

avokado, tanko narezan

zelena salata

majoneza

Ciabatta s gljivama i sirom

Na prerezani donji dio ciabatte stavite pesto, pa narezanu papriku, sir i gljive. Poklopite gornjom polovicom peciva, zamotajte u foliju i pecite u zagrijanoj pećnici (na 200C) 20 minuta. Izvadite i odmotajte pa dodajte rukolu na gljive.

ciabatta lepinja

gljive pržene na maslacu (80-100 g)

zeleni pesto (Genovese)

pečena crvena paprika

dvije šnite Taleggio sira (ili nekog drugog aromatičnog mekog kravljeg sira)

malo rukole

Sendvič s odreskom

Na maslacu popržite luk te ga istovremeno posolite po želji. Luk pirjajte najmanje 15-ak minuta, mora biti mekan i zlaćane boje. Tada mu po želji dodajte mu malo Worcestershire umaka i pirjajte još 5 minuta. Na ciabattu namažite senf pa majonezu. Na to stavite rukolu, pa trakice junećeg odreska. Odrezak malo poparite, pa preko njega stavite prženi luk i preklopite gornjim dijelom ciabatte.

 

ciabatta lepinja, prepolovljena

maslac 10 g

luk, 1 manji ili pola velikog, narezan na tanke kolutiće

Worcestershire umak, po želji

1 juneći odrezak, po želji pečen jače ili slabije - narezan na trake

majoneza

senf

rukola

malo soli

malo papra

Sendvič s prženim zelenim rajčicama

Zelenu rajčicu narežite na nekoliko šnita, ni predebelih ni pretankih - onoliko koliko vam je potrebno za sendvič. Ispohajte rajčicu. Uvaljajte je prvo u brašno, pa jaje i na kraju kukuruznu krupicu. Pržite na ulju dok ne pozlatni. Na kruh namažite majonezu, pa redajte pohanu zelenu rajčicu, prženi špek i na kraju rukolu ili zelenu salatu.

kruh, može biti istostiran

dvije šnite prženog špeka

1-2 zelene rajčice

1 jaje, umućeno

malo brašna

malo kukuruzne krupice (palente)

majoneza

rukola ili zelena salata

ulje za prženje

Voćni sendvič

Redajte maslac od kikirikija, pa sirni namaz, posipajte cimetom i stavite šnite kruške te po želj polijte s malo javorovog sirupa.

kruh (možete uzeti i neku vrstu slatkog peciva)

krem sirni namaz

maslac od kikirikija (glatki ili s komadićima)

pola kruške, narezana na tanke kriške

malo cimeta

po želji malo javorovog sirupa

Antipasto sendvič

Po redu u sendvič redajte zeleni pesto, dio pečene paprike, Mozzarellu, mortadelu, masline, srce artičoke, ostatak paprike i rukolu. PO želi prelijte i s malo balzamičnog octa.

ciabatta pecivo

mortadela

Mozzarella sir

zeleni pesto od bosiljka

po želji srce artičoke (kuhano, a može i ukiseljeno)

crne masline, bez koštice i prepolovljene

pečena paprika, narezana na trakice

rukola

po želji malo balzamičnog octa

Sendvič s mesnim okruglicama

Na donju šnitu peciva poredajte ravnomjerno mesne okruglice s malo umaka od rajčice. Posipajte Mozzarellom pa ubacite nakratko u pećnicu i zapecite ispod grila. Posipajte listićima bosiljka i preklopite sendvič i uživajte!

ovalno pecivo ili baguette

nekoliko manjih ćufti (mesnih okruglica u umaku od rajčice)

naribana Mozzarella

nekoliko svježih listića bosiljka