Gastro
Gastro

Koja je razlika između tofua, tempeha i seitana te kako ih ukusno pripremiti

Koja je razlika između tofua, tempeha i seitana te kako ih ukusno pripremiti
U svijetu se svakodnevno konzumiraju u raznim specijalitetima, a kod nas su poznati kao zamjena za meso. Ove namirnice su vrlo zdrave i svestrane za pripremu, a ako još nisi, svakako im daj priliku

Vegetarijanci i vegani u današnje vrijeme imaju pregršt namirnica kojima mogu zamijeniti meso i osigurati dovoljan dnevni unos proteina. Tofu, tempeh i seitan svakako su najpopularniji izbor, ali ne moraju biti rezervirani samo za ljude koji ne konzumiraju meso   

U Aziji su ove namirnice vrlo popularne i dio su mnogih tradicionalnih recepata. Seitan i tofu jeli su još stari kineski carevi na svojim pohodima, dok je tempeh nastao u Indoneziji prije gotovo tisuću godina.  Iako postoji stigma da je ova vrsta namirnica vrlo skupa, kao i općenito vege prehrana, to nije istina. Tofu možeš pronaći po cijeni od čak sedam kuna za 250 grama, dok su seitan i tempeh nešto skuplji, no cijena rijetko prelazi 15 do 20 kuna.  Ako nisi sigurna što su zapravo tofu, tempeh i seitan, donosimo ti kratki vodič kroz sve tri namirnice i jednostavne recepte kako ih pripremiti i isprobati u vlastitoj kuhinji.   

  

Tofu

Tofu se radi od komadića mljevene soje koji ostanu nakon proizvodnje sojinog mlijeka. Popularna je namirnica u Aziji dok je kod nas i dalje najčešće samo na jelovniku vegana i vegetarijanaca. U supermarketima ga možemo pronaći u raznim varijantama, od običnog do dimljenog i već začinjenog. Sam okus tofua je poprilično neutralan što znači da se može koristiti za pripremu slanih i slatkih jela. Najčešće se za pripremu ukusnog ručka koristi svježi tofu dok se za deserte i kreme koristi svileni ili meki tofu.  Bogat je željezom, kalcijem i proteinima, ali sadrži i malu količinu antinutrijenta koji onemogućuju potpunu apsorpciju nutrijenata iz hrane. Antinutrijenti koje sadrži soja uklanjaju se fermentacijom i tako nastaje tempeh.  Pikantni tofu s rižom   Postupak: 1. Pripremi tofu tako što ćeš ga narezati na ploške i omotati u papirnati ručnik. Na tofu stavi teški predmet i ostavi 15-ak minuta kako bi se iscijedio višak tekućine.  2. Pripremi umak za pečenje. U maloj posudici pomiješaj sojin umak, vodu, med i gustin.  3. U woku ili velikoj tavi zagrij ulje i dodaj tofu. Dobro ga ispeci dok ne dobije zlatnu boju, oko 10 minuta.  4. U vrući wok ili tavu u kojoj se peče tofu dodaj umak za pečenje, češnja, đumbir, papar i narezani mladi luk. Sve skupa peci oko 5 minuta dok luk ne omekša i umak ne postane gust.  5. Posluži uz kuhanu rižu ili palentu i posipaj sezamom.

Potrebno ti je:   

1 pakiranje svježeg tofua

1 žlica ulja sezama

1/4 šalice sojinog umaka

1/4 šalice vode

2 žlice meda

2 žličice gustina

1 1/2 žlica svježe mljevenog papra

3 režnja češnjaka

1 žlica sitno naribanog đumbira

2 mlada luka

malo sjemenki sezama

Tempeh

Tempeh je najbolji i najzdraviji način konzumiranja soje. Proizvodi se od fermentirane soje i sadrži duplo više proteina od tofua. Fermentacijom se uklanjanju antinutrijenti što čini nutrijente u tempehu znatno više bioraspoloživima. Tekstura mu je potpuno drugačija od tofua jer se proizvodi od cijelih sjemenki soje. Konzumiranjem tempeha ne samo da unosiš dnevnu dozu proteina, nego i jačaš crijevnu mikrofloru.  Nastao je u Indoneziji gdje se i dalje najviše konzumira, a poslužuje se u obliku prženih ploški ili kockica koje su prethodno marinirane u sojinom umaku ili mješavini začina. Kompleksni okus tempeha najbliži je okusu gljiva i orašastih plodova.  Namaz od tempeha    Postupak: 1. Tempeh nareži na veće komade i kuhaj na pari 15 minuta. 2. Nakon toga tempeh prži na ulju do zlatnožute boje.  3. Prženi tempeh, zajedno s uljem, vodom, sokom od limuna, soja umakom i maslinovim uljem, izblendaj u blenderu dok ne dobiješ kremasti namaz. 4. Umiješaj sitno nasjeckani mladi luk i peršin i dobro ohladi. Posluži uz tostirani integralni kruh ili svježe povrće. 

Potrebno ti je:

200 g tempeha

100 mL vode

2 žličice soka od limuna

1 žlica soja umaka 

1 žlica maslinovog ulja

1 mladi luk, sitno nasjeckani

1 žlica svježeg peršina, nasjeckano

Ulje za pečenje

Seitan

Seitan je zapravo kuhani pšenični gluten i možemo ga pronaći u gotovo svim zamjenama za meso koje se prodaju u supermarketima. Sadrži vrlo visok udio proteina i vrlo malo, gotovo ništa masti. Nikako nije pogodan za ljude koji pate od celijakije. Kako se često nalazi u vrlo procesiranoj hrani, nije najzdraviji odabir kada smo u potrazi za neživotinjskim izvorom proteina. No čisti i neprocesirani seitan nije loš i ako se dobro pripremi, može biti vrlo ukusan.  Paprikaš od dimljenog seitana   Postupak: 1. Dimljeni seitan nareži na kockice. 2. U loncu zagrij ulje, dodaj sitno nasjeckani luk, papar, sol, ljutu papričicu, seitan i lovorov list. Kratko poprži i zatim polij vodom tako da sadržaj lonca bude potpuno prekriven.  3. Dodaj mljevenu crvenu papriku i kuhaj 10-ak minuta.  4. Pred kraj kuhanja dodaj malo brašna kako bi umak postao gušći. Serviraj uz tjesteninu. 

Potrebno ti je:  

250 g dimljenog seitana

1 luk, srednje veličine

1 žlica mljevene crvene paprike

1 ljuta papričica

2 lovorova lista

Brašno

Ulje 

Papar 

Sol