Gastro
Gastro

Kako napraviti vinski ocat od vina?

Kako napraviti vinski ocat od vina?
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Vinski ocat se aktivno koristi u zemljama u kojima se proizvodi velika količina vina. Ovaj recept je jedan od najpoznatijih.

Napraviti ocat u kućnoj radinosti? Jedino što je lakše od toga je ne napraviti ocat odnosno kvasinu, odnosno sačuvati vino koje vam je ostalo u otvorenoj boci, nepopijeno, na sobnoj temperaturi. Ako je toplo, dovoljno je nekoliko dana da u njega dospiju gljivice octenog vrenja pa da se vino ukiseli kad gljivice odrade svoje, a da vi od njega dobijete – ocat. Ulijte tu svoju prvu, octenu maticu u malo širu staklenku i nadolijevajte vinom kako vam koje dođe pod ruku ili kako vam u boci preostane. Postoje 2 vrste vinskog octa : crni i bijeli. Boja octa ovisi o odabranom vinu za njegovu pripremu. Crni ocat najbolje se priprema od vina Cabernet, Malbec, Merlot. Bijeli ocat je napravljen od bijelih suhih vina. Priprema se smatra lakšom od crvene i puno je jeftinija.  Ocat s kiselinom od 6-8% smatra se dobrim. Bijelo ili crno, a može i rose, odnosno opol – sasvim je svejedno. Miješajte ga do mile volje. Bude li više crnog, bit će tamnije, bijelog, svjetlije. Ako imate dvije staklenke, stare demižonke, i dovoljno mjesta u ostavi koja će za ovu prigodu glumiti konobu, možete imati i dvije vrste octa – crni i bijeli posebno. Stavite bocu sa sadržajem na tamno i toplo mjesto. Ostavite 30-40 dana. Mjesec dana kasnije, vinski ocat će biti spreman za uporabu. A u gotovi, već napravljeni ocat možete dodavati začinsko bilje po želji pa imati svoj vlastiti aromatizirani ocat, na koji zalijepite etiketu. 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx