Gastro
Gastro

Jednostavni zalogaji za novogodišnji party

Jednostavni zalogaji za novogodišnji party
Ukusni zalogajčići koji će zadovoljiti svačije nepce

Pripremate novogodišnji party? Ili idete negdje i od vas se očekuje da donesete nešto za prigristi? U svakom slučaju, za vas smo pripremili nekoliko odličnih recepata za brzinska jela koja su gotova u tren, a ugodit će svačijem nepcu.  Zasučite rukave i krenite u akciju!

Foto: Instagram

Predjelo sa pršutom, fetom i medom

Sastojci: 15-20 tankih kriški pršuta 2 kruške 150 g mrvljene fete med papar Priprema jela: 1. Ogulite kruške te ih narežite na tanke ploške. 2. Rasporedite kruške na tanjur za posluživanje. 3. Na kruške rasporedite kriške pršuta, fetu, med i malo popaprite.

Vrući zalogaji

Sastojci: 12 kriški integralnoga kruha malo maslaca ili margarina, 4 ploške ananasa iz limenke 4 kriške žutog sira, kao što je gauda ili cheddar 4 kriške kuhane šunke, 4 polovice bresaka iz limenke 1 malena limenka tune, 1 luk Priprema: Prepeci kriške kruha i namaži ih tankim slojem maslaca ili margarina. Na 4 kriške stavi po 1 plošku ananasa i prekrij je 1 kriškom sira. Lim za pečenje pokrij masnim papirom, na papir složi te četiri kriške kruha i stavi u pećnicu. Na druge 4 kriške kruha složi po 1 krišku šunke i odozgo pola breskve. Na posljednje 4 kriške kruha rasporedi tunu. Oguli luk, nareži ga na kolutove i složi po tuni. Ako želiš, i njih možeš zapeći u pećnici. Pećnica Električna pećnica: 200°C (unaprijed zagrijana) Pećnica s ventilatorom: 180°C (nezagrijana) Plinska pećnica: na 4 (unaprijed zagrijana) Vrijeme pečenja: oko 10 minuta Izvor: Dječje zabave Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/

Zalogaji od sira i paprike

Sastojci: 1 žuta paprika 1 crvena paprika 1 zelena paprika 5 ml (1 čajna žlica) maslinovog ulja Sol i svježe mljeveni crni papar 85 g ovčjeg sira 85 g gorgonzole 85 g gaude ili cheddar sir Priprema: 1. Papriku namažite uljem i stavite je na lim za pečenje. 2. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C /plinska pećnica na 7/ oko 15 minuta, okrećući svakih 5 minuta, dok ne dobiju mjehuriće i smeđu boju. 3. Pečene paprike pokrijte vlažnom krpom i pustite da se malo ohlade. 4. Uklonite i bacite kožu paprika, te ih očistite od sjemenki i jezgre. Meso narežite na trake, a zatim ih začinite solju i paprom. 5. Sireve narežite na jednake komade. Ovčji sir stavite na trake žute paprike, gorgonzolu na zelenu papriku, a gaudu ili cheddar na crvenu. 6. Nabodite na koktel štapiće ili ražnjiće, te poslužite. Poslužite s miješanom salatom ili hrskavim kruhom. Izvor: Vegetarijanska kuhinja Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/

Glazirani zalogaji od banane i slanine

Sastojci: 2 ili 3 velike, tvrde banane 4 kriške nemasne slanine marinada od meda i čilija Priprema: 1. Ogulite banane i dijagonalno ih narežite na komade od 2,5 cm. Slaninu narežite na kriške dugačke 10 cm i omotajte oko banane. Učvrstite čačkalicama i premažite marinadom od meda. 2. Na rešetke ili ploču zagrijanog roštilja stavite žičanu mrežu. Banane zamotane u slaninu složite na mrežu. Pecite 10 minuta, mazite marinadom i često okrečite. Izvor: Roštilj Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/

Mali pileći sendviči

Sastojci: ulje 500 g pilećih prsa malo nasjeckanog peršina 1/4 žličice kumina 8 tortilja 100 g polutvrdog sira po želji 3-4 zelene papričice, sitno narezane salsa, po želji Priprema: 1. Zagrijte ulje u tavi. Ispecite piletinu zajedno sa peršinom i kuminom te je narežite na manje komadiće. 2. Premažite tortilje sa malo ulja. Stranu premazanu uljem stavite u tavu gdje se pekla piletina. Na tortilju stavite 1/4 piletine sa peršinom i kuminom, 1/4 sira i 1/4 papričica, ali ostavite malo mjesta sa strane. 3. Prekrijte sa drugom tortiljom i premažite vrh sa malo ulja. Pecite u tavi 2-3 minute sa svake strane. 4. Ponovite postupak sa preostalim tortiljama. 5. Po želji posipajte sa salsom kod posluživanja.

Topli sendviči

Sastojci: 16 kriški francuskog ili raženog kruha 4 žlice maslinovog ulja 2 češnja češnjaka, nasjeckanog 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg origana sol i papar 200 g hladnog pilećeg pečenja, narezanog na manje, tanke kriške 4 rajčice, narezane na kriške 16 tankih kriški kozjeg sira 16 crnih maslina, očišćenih od koštica i nasjeckanih svježi listovi crvene i zelene salate, za prilog Priprema: 1. Stavite kruh u prethodno zagrijan toster na srednju temperaturu i lagano ga prepecite s obje strane. Za to vrijeme, ulijte maslinovo ulje u zdjelu i dodajte češnjak i origano. Začinite solju i paprom te dobro promiješajte. Izvadite prepečene kriške kruha iz tostera i premažite ih sjedne strane pripremljenom mješavinom. 2. Posložite kriške kruha u lim za pečenje, nauljenom stranom prema gore. Na svaku krišku stavite narezanu piletinu i krišku rajčice. 3. Rasporedite kriške kozjeg sira po kriškama kruha, a preko toga pospite nasjeckane masline. Poškropite ostatkom mješavine s uljem i prebacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Pecite oko 5 minuta ili dok sir ne dobije zlatnu boju i počne se topiti. 4. Izvadite iz pećnice i poslužite sa svježom crvenom i zelenom salatom. Izvor: Piletina za svaki dan Nakladnik: Znanje d.o.o., Zagreb

Kolačići s amarettom

Sastojci: 200 g maslaca na sobnoj temperaturi 1 šalica šećera 1 veće jaje, žumanjak odvojen od bjelanjka 3 žlice amaretto likera 2 žličice naribane korice naranče 2 šalice brašna 1/2 žličica praška za pecivo malo soli 100 g narezanih badema Priprema: 1. U većoj posudi mikserom pomiješajte maslac i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. 2. Dodajte žumanjak, liker i korice naranče te izmiksajte. 3. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Prebacite u posudu sa maslacem i dobro promiješajte. Tijesto podijelite na pola i malo izravnajte. Stavite svaki komad u plastičnu vrećicu te stavite u hladnjak na 30 minuta. 4. Na površini prekrivenoj brašnom razvaljajte tijesto. Sa okruglom modlicom za tijesto izrežite kolačiće. Namastite lim za pećnicu te rasporedite kolačiće. Ponovite sa drugim komadom tijesta. 5. U manjoj posudi pomiješajte bjelanjak sa 1 žlicom vode. Time premažite kolačiće, a na vrh stavite po 1 plošku narezanog badema. 6. Pecite na 165 stupnjeva oko 15 minuta ili dok kolačići malo ne posmeđe. Ako pečete na dva lima istovremeno, zamijenite im pozicije nakon 7-8 minuta.

Zarolani kolačići sa voćem

Sastojci: 2,5 šalice brašna 1 šalica šećera malo soli 200 g maslaca na sobnoj temperaturi, narezanog na manje komadiće 1 veće jaje 1 žličica vanilin šećera 4 žličice naribane korice limuna 1 žličica limunovog soka 75 g sušenih marelica, sitnije narezanih 75 g sušenih brusnica 75 g sitno nasjeckanih oraha Priprema: 1. U većoj posudi mikserom pomiješajte maslac, šećer i sol dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte maslac i izmiksajte. 2. U drugoj posudi dobro pomiješajte jaje, vanilin šećer, korice limuna i limunov sok. Prebacite u drugu posudu i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. 3. Podijelite tijesto na dva jednaka dijela. U jedan dio tijesta umiješajte sušeno voće i orahe. 4. Razvaljajte oba tijesta u pravuktnike jednake veličine te svaki stavite između papira za pečenje. Stavite u hladnjak na 2 sata. 5. Sa svakog tijesta skinite papir sa gornje strane. Obično tijesto premažite sa malo vode. Tijesto sa voćem stavite na obično tijesto te lagano pritisnite. Maknite papir sa vrha. 6. Zarolajte tijesto istovremeno skidajući papir. Tijesto razrežite na pola, omotajte u plastičnu foliju te stavite u hladnjak na pola sata. 7. Odmotajte tijesto te sa oštrim nožem narežite tanke kolutove. Rasporedite na namašteni papir za pečenje. 8. Pecite na 180 stupnjeva 12-14 minuta ili dok kolačići ne dobe lagano zlatnu boju. Ako pečete na dva lima istovremeno, zamijenite im pozicije nakon 6-7 minuta.  

Souffle od čokolade i crnog vina

Sastojci: 0,03 dcl crnog vina 0,145 g čokolade 0,200 kg maslaca 0,140 kg šećera 4 jaja 0,140 kg brašna   Priprema: Namazati keramičke (limene) kalupe otopljenim maslacem i posipati oštrim brašnom. Čokoladu i maslac otopiti na pari uz povremeno miješanje. Jaja i šećer pjenasto istući (mikserom). Otopljenu čokoladu dodavati u pjenasto istučena jaja uz neprestano miješanje. U dobivenu smjesu dodati crno vino i promiješati , dodati brašno i lagano promiješati. Dobivenu kremu staviti u kalupe i peći u zagrijanoj pećnici na 220 °c oko 7-9 min. (Ako desert treba biti sa tartufima dodajte samo 10 dkg svježeg bijelog, odnosno crnog tartufa.)