Gastro
Ručak 'za ponijeti'

5 ideja za ručak koji možeš pripremiti kod kuće i ponijeti na posao

5 ideja za ručak koji možeš pripremiti kod kuće i ponijeti na posao
Brza hrana i naručivanje nisu idealno rješenje - uz ovih pet recepata svaki dan unaprijed pripremi zdrav i ukusan ručak koji ćeš uzeti sa sobom na posao

Tražiš li ideje za pripremu ručka koji ćeš napraviti unaprijed kod kuće i ponijeti na posao? To je sjajna ideja jer ćeš na taj način uštedjeti mnogo kalorija, ali i mnogo novaca koje bi potrošila u skupoj kantini na "gablec" i ostati sita do večere. A da ne spominjemo da postoje recepti koji su toliko jednostavni i brzi da ih može pripremiti baš svatko.

Većina nas vrijeme na poslu ne provede razmišljajući o hrani, pa kada dođe vrijeme ručka, odlučimo se za kantinu, pekaru ili brzu hranu. Međutim, priprema obroka kod kuće jednostavan je i zdrav način da uštediš novac, izbjegneš nezdravu i masnu hranu i osjećaš se bolje.

Promijeni svoje navike već danas - u nastavku ti donosimo pet jednostavnih recepata za pet radnih dana.

Piletina na grčki način

900 g pilećih prsa

60 ml maslinovog ulja

3 žlice naribanog češnjaka

1 žlica octa

100 ml svježeg limunovog soka

1 žlica sušenog origana

70 g grčkog jogurta

2 krastavca, oguljena i narezana

malo soli i papra

600 g kuhane riže

600 g cherry rajčice

U velikoj plastičnoj vrećici pomiješaj maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, ocat, origano, grčki jogurt te sol i papar. Dodaj piletinu u vrećicu i mariniraj najmanje 20 minuta, do 12 sati. Ocijedi piletinu od marinade, a zatim ju ispeci na laganoj vatri i na maslinovom ulju. Kad se ohladi, nareži na komade veličine zalogaja i posluži s kuhanom rižom, uz salatu od krastavaca i cherry rajčica.

5 ideja za ručak koji možeš pripremiti kod kuće i ponijeti na posao

Piletina s limetom

900 g pilećih prsa

6 žlica maslinovog ulja

3 žlice octa

sok od 2 limete

2 žličice chilija u prahu

1 žličica crvene paprike

1 žličica češnjaka u prahu

1 žličica soli

U velikoj vrećici koja se može zatvoriti pomiješaj maslinovo ulje, ocat, sok od limete, chili u prahu, papriku, češnjak u prahu, sol i papar. Piletinu nareži na kockice i dodaj u marinadu te mariniraj 2 sata ili preko noći. Zatim ju ispeci, a kada bude pečena, posluži ju s kuhanom kvinojom, pečenim prokulicama ili drugim zelenim povrćem.

5 ideja za ručak koji možeš pripremiti kod kuće i ponijeti na posao

Grčka kus-kus salata

200 g kus-kusa

1 krastavac

1 crvena paprika

1 zelena paprika

1 žuta paprika

pola luka

nekoliko cherry rajčica

nasjeckani peršin za začiniti

400 g slanutka

feta sir za posipati

1 limun

60 ml octa

100 ml maslinovog ulja

1 žlica soka od limuna

1 žličica češnjaka u prahu

1 žličica origana u prahu

sok i papar za začiniti

Skuhaj kus-kus i začini ga začinima po želji, a dok se kuha, pripremi povrće - nareži krastavac, papriku, crveni luk i cherry rajčice. Peršin sitno nasjeckaj, kao i luk. Slanutak ocijedi i isperi. Pripremi preljev, i to tako da promiješaš ocat, ulje, sok od limuna, češnjak i origano u prahu te malo soli i papra. Pripremljeni kus-kus dodaj u veliku zdjelu i ostavi da se ohladi. Dodaj sve povrće i slanutak te malo feta sira, svježe iscijeđeni limun, sol i papar po ukusu i preljev.

5 ideja za ručak koji možeš pripremiti kod kuće i ponijeti na posao

Curry od slanutka

800 g slanutka

400 ml kokosovog mlijeka

2 žličice garam masale

2 žličice kurkume

pola žličice chilija

1 nasjeckani luk

2 naribana češnja češnjaka

1 žlica maslinovog ulja

200 g špinata

Zagrij ulje u velikoj tavi, a kad se zagrije, smanji vatru i dodaj začine. Nakon nekoliko sekundi dodaj nasjeckani luk i nasjeckani češnjak. Nakon što luk i češnjak porumene dodaj slanutak i kokosovo mlijeko. Posoli po ukusu. Kuhaj 5 minuta pa dodaj oprani svježi špinat, dobro promiješaj i poklopi. Pusti da špinat uvene par minuta i posluži s rižom ili drugim prilogom po želji.

5 ideja za ručak koji možeš pripremiti kod kuće i ponijeti na posao

Mediteranski ručak

350 g kus-kusa

1 krastavac

2 paprike

pola luka

nekoliko cherry rajčica

malo peršina

400 g slanutka

70 g maslina

2 žlice maslinovog ulja

sok od jednog limuna

1 žlica origana

3 žlice octa

malo soli i papra

humus po želji

Skuhaj kus-kus, a dok se kuha, nareži krastavac, papriku, crveni luk, a cherry rajčice prereži na pola i peršin sitno nasjeckaj. Pripremi preljev tako da u staklenci pomiješaš maslinovo ulje, sok od jednog limuna, sušeni origano, sol i papar. Ocijedi i isperi slanutak, dodaj ga u zdjelu i pomiješaj s 1 žlicom preljeva. U drugoj zdjeli pomiješaj papriku s nasjeckanim crvenim lukom, 2 žlice preljeva i nasjeckanim peršinom. Podijeli kus-kus na jednake dijelove u posude za pripremu obroka. Zatim dodaj nasjeckano povrće, masline, salatu od slanutka i sve prelij humusom.

5 ideja za ručak koji možeš pripremiti kod kuće i ponijeti na posao