Gastro
Brzo, a ukusno

Kad ti manjka vremena i ideja: Tri recepta za večeru gotovu u pola sata

Kad ti manjka vremena i ideja: Tri recepta za večeru gotovu u pola sata
Tko kaže da topla večera ne može biti spremna u pola sata? Ako su ti dosadili sendviči, a nemaš vremena za višesatno kuhanje donosimo ti tri brzinska recepta - uštedjet ćeš vrijeme, a jest ćeš kvalitetno

Česti su dani kad se poželimo toplog domaćeg obroka, no ne stignemo se previše posvetiti kulinarskim čarolijama. Iako većina kuhanje nakon posla smatra višesatnim poslom, to ne mora biti tako. Na svu sreću, postoji niz recepata koji se mogu pripremiti u pola sata, sa svega nekoliko sastojaka.

Uvjet je da o onome što želiš kuhati i jesti navečer unaprijed promisliš i prije nabaviš sastojke - jer nema ništa gore od toga kad navečer shvatiš da ti nedostaje taj jedan sastojak.

Kad ti manjka vremena i ideja: Tri recepta za večeru gotovu u pola sata

Od tjestenine do piletine na nešto drugačiji način - sve se to stigne prirediti u manje od trideset minuta, a možda ostane i za ručak sljedećeg dana. Neka ti ova tri jednostavna recepta poslože kao podsjetnik u danima kad ti manjka vremena, a inspiracija nije na zavidnoj razini. Tko kaže da se večere trebaju vezati uz brzinske sendviče ili neki drugi griz? Ovi će recepti u kuhinju donijeti malo svježine. Provjeri ih u nastavku.

Toskanska pileća tava

Piletinu mnogi vole u različitim kombinacijama, a ako ti je dosadila varijanta filea 'na naglo' ili bečkog odreska, možda je vrijeme za malo drugačiji recept. Umak mesu daje sočnost, a ostalo ćeš procijeniti sama.

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja

1 žlica maslaca

6 pilećih bataka s kostima i kožom

1 žličica češnjaka u prahu

1 žličica origana

pola žličice luka u prahu

pola žličice soli

malo papra

luk

2 režnja češnjaka

nekoliko cherry rajčica

700 grama pakiranog špinata

200 grama vrhnja za šlag

60 grama parmezana

2 žlice svježe nasjeckanog peršina

Priprema:

Zagrij tavu na srednje niskoj temperaturi pa dodaj po jednu žlicu maslinova ulja i maslaca. Otopi. U maloj zdjeli pomiješaj češnjak i luk u prahu, sol, papar i origano. Začini pileće batke (ostavi im kožu) i kožom okreni prema dolje. Peci desetak minutak ili dok kožica ne postane zlatna i hrskava. Okreni piletinu i peci još petnaest minuta. U tavu dodaj luk i češnjak pa kuhaj nekoliko minuta dok ne omekšaju. Umiješaj rajčice i špinat i kuhaj dok ne omekšaju. Dodaj vrhnje i pusti da zavrije. Zatim dodaj parmezan i dvije žlice svježe nascjeskanog peršina - miješajući dok se umak ne zgusne. Stavi piletinu u umak i dodaj još malo na vrh. Ukrasi peršinom.

Brzinska tjestenina s tikvicama

Tjestenina je na listi favorita kad je riječ o brzim jelima. Ova verzija dolazi s tikvicama, a gotova je u svega 25 minuta.

Sastojci:

500 grama tjestenine po izboru

3-4 srednje velike tikvice

3 režnja češnjaka

pola žličice mljevene crvene paprike

sol i crni papar

1 žlica svježeg timijana

2 žlice maslaca (30 g)

130 grama ribanog parmezana

svježi bosiljak

limunov sok (za posluživanje)

Priprema:

Kuhaj tjesteninu dok ne postane al dente. Ocijedi je, ali ostavi 200 ml vode za kasnije. U međuvremenu zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj tikvice, češnjak, ljuskice crvene paprike, majčinu dušicu te začini solju i paprom. Ostavi na vatri dok tikvica ne porumeni, 5-8 minuta. Pomoću gnječilice za krumpir zgnječi tikvice dok ne postanu gusti umak. Onaj ostatak vode ostavi da se lagano kuha na srednjoj vatri pa dodaj tjesteninu i maslac. Miješaj dok se ne otopi. Ako je potrebno, dodaj još vode za tjesteninu da se umak razrijedi. Makni s vatre i dodaj bosiljak. Prebaci u zdjelu i posluži preliveno svježim bosiljkom i limunom.

Kad ti manjka vremena i ideja: Tri recepta za večeru gotovu u pola sata

Jednostavna riža s jajima

Imaš riže, a ne da ti se raditi rižoto? Probaj ovu jednostavnu kombinaciju!

Sastojci:

250 g riže dugog zrna

3 žlice biljnog ulja

1 glavica luka sitno nasjeckana

1 crvena paprika

4 jaja

2 mlada luka, narezana, za posluživanje

sezam po želji

Priprema:

Skuhaj rižu prema uputama na pakiranju, ocijedi, raširi po protvanu i ostavi sa strane. U velikoj tavi zagrij dvije žlice ulja pa dodaj luk dok ne porumeni pa dodaj i trakice paprike i nastavki kuhati još nekoliko minuta. Dodaj rižu, promiješaj i sve zajedno kuhaj oko 3 minute. Povuci rižu na jednu stranu tave. Dodaj preostalo ulje, a zatim dodaj izmiješana jaja (kajgana) i prospi preko riže. Sve izmiješaj i posluži s nasjeckanim mladim lukom i malo posipanog sezama.