Gastro
Gastro

Dr.Oetker - sjajni recepti naših čitateljica (4)

Dr.Oetker - sjajni recepti naših čitateljica (4)
U sklopu interaktivnog natječaja Dr. Oetkera donosimo vam pobjednički recept za prošli tjedan kada je glavni sastojak bio Tradicionalni dodatak za Medenjake

Dr.Oetker i žena.hr pripremili su za vas svaki tjedan u 12. mjesecu interaktivni nagradni natječaj putem kojeg možete pokazati svoje kulinarsko umijeće i osvojiti Dr.Oetker poklon paket. Svaki tjedan zadajemo Dr.Oetker sastojak koji mora biti dio vašeg recepta, a ostatak je na vama.  

Prošlotjedni sastojak bio je:  Tradicionalni dodatak za Medenjake

Sve što je trebalo jest:

osmisliti recept sa zadanim sastojkom

napraviti jelo i fotografirati ga tako da je pakiranje zadanog Dr.Oetker sastojka jasno vidljivo u kadru

poslati prijavu sa tekstom recepta i fotografijom.

Pogledajte koji recept je osvojio poklon paket Dr.Oetkera, a donosimo vam i nekoliko drugih recepata naših čitateljica koji su nas oduševili svojom kreativnošću, sastojcima i fotografijom.  

Pobjednički recept (mare81) Medenjaci 650g glatkog brašna 250g šećera 4 jaja 120g meda 300g maslaca vrečica Dr. Oetker Tradicionalni dodatak za Medenjake žlica sode bikarbone prstohvat soli Glazura za ukrašavanje: 1 bjelanjak 150g šećera u prahu žlica gustina žlica limunova soka Pomiješajte u posudi sve sastojke osim brašna i sode bikarbone i onda usipajte i brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i zamijesite tijesto. Onda ga još jednom premijesite sa malo brašna, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite jedan dan u frižideru. Sljedeći dan razvaljajte tijesto i formicama izrezujte željene oblike. Pecite na limu obloženom papirom za pečenje cca 10 minuta na 180C. Kad se medenjaci ohlade možete ih ukrasiti glazurom napravljenom od šećera u prahu, bjelanka, gustina i malo limunova soka. Moja medena srca (ines1408) Potrebno: 1,5 čaša brašna 1 čaša šećera 1,5 čaša mlijeka 3 žlice ulja 5 žlica pekmeza od marelice 1 žlica sode bikarbone 1 žlica Tradicionalnih dodataka za medenjake Dr. Oetker Za premaz: 5 žlica pekmeza od marelice + 10 dkg naribane čokolade za kuhanje Za glazuru: 15 dkg tamne čokolade + 3 žlice ulja Priprema: Pomiješati u posudi sve suhe sastojke pa postepeno uz miksanje uliti mlijeko, ulje i pekmez. Dobivenu biskvitnu smjesu koja bi trebala prilično rijetka izliti u mjernu posudu radi lakšeg odvajanja na dva jednaka dijela. U namašćen i pobrašnjen lim izliti polovicu smjese pa peći u pećnici na 175°C 15 minuta. Izvaditi iz pećnice pa odmah pažljivo premazati pekmezom i posipati ravnomjerno naribanom čokoladom. Izliti po tome drugi dio smjese pa vratiti u pećnicu i nastaviti peći još 30 min. Pečeni kolač prohladiti, rezati kalupićem u obliku srca, umakati u čokoladnu glazuru i pustiti da se stvrdne. Omiljeni medenjaci (mirjana15) 250 g brašna 85 g mljevenih badema 1 žličica praška za pecivo 1/2 žličice sode b.b. 1 i pol žličica Dr.Oetkera Medenjaci začina (može i više ako volite jači okus) 200 ml.bistrog meda 85 ml.maslaca naribana korica eko.limuna Za glazuru: oko 100 g šećera u prahu, žličica limunovog soka, malo vode. Suhe sastojke pomješati, maslac i med zagrijati u šerpici i dodati svemu ostalm s limunovom koricom, izmješati, pokriti i ostaviti da se ohladi. Što je smjesa mekša medenjaci će biti mekši. Smijesu podjeliti na 30 loptica, koje spljoštiti između dlanova i staviti na papir za pečenje (ukrasiti po želji s listićima badema kao na slici). Peći na 180 oko 10 minuta, čim malo dobiju boju vaditi, prohladiti, premazati glazurom, ili otopljenom čokoladom...staviti u kutiju limenu par dana i savršeno! Mirišljavi muffini (monstrum) Sastojci: 100 gr.margarina 120 g šećera 175 g pirovog brašna 1 prašak za pecivo 60 gr.mlj.badema 2 zrele banane 1 vanilin šećer 1 žlica dr.Oetker začina za medenjake 1 žličica zelenog kardamoma 1 dl bademovog mlijeka 2 rebra ribane čokolade Pomijepati brašno i prašak za pecivo. Posebno izmiksati margarin sobne temperature i šećer, te dodati vanil šećer i mlijeko. Banane zgnječiti, dodati smjesi; promiješati dodati ribanu čokoladu i ostale mirišljave začine-začine za medenjake i kardamom. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo, te sve zajedno promješati ili lagano miksati. Napuniti kalupiće za muffine te peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20-tak minuta. Muffine po želji ukrasite.. naši su bili po želji klinaca ukrašeni šarenim bombončićima, šlagom i listićima badema. Dobar tek ;) Medenjaci i Medeni čovječuljci (nivesnives) 350 g oštrog brašna 1 žličica praška za pecivo 3 žlice meda 100 g mljevenih oraha 2 jaja 200 g šećera 150 g maslaca 1 vrećica Dr. Oetker mješavine začina Medenjaci polovice oraha za dekoraciju Brašno, prašak za pecivo i maslac dobro izmrvite. Dodajte šećer, jaja, mljevene orahe, med i Dr. Oetker mješavinu začina Medenjaci i sve dobro izradite. Tijesto ostavite na hladnome 1 sat, a zatim oblikujte valjke koje ćete izrezati na ravnomjerne komade i od njih napraviti kuglice ili tijesto razvaljajte i izrezujte kalupima u obliku čovječuljaka. Složite ih na namašćeni lim, kuglice malo spljoštite, premažite bjelanjkom, po želji ukrasite polovicom oraha. Pecite na temperaturi od 200°C oko 10-15 minuta, ovisno o pećnici. Poslužiti uz finu šalicu čaja! :) Medenjaci (ivci) pola kilograma oštrog brašna 16 dkg meda 10 dkg margarina 20 dkg štaub šećera 3 jaja 1 vrećica Dr. Oetker mješavine začina Medenjaci Priprema: Med otopiti i dodati margarin. skinuti s vatre i umiješati brašno, vrećicu začina Dr. Oetker za medenjake i tri žutanjka, a zatim dodati pripremljeni snijeg od tri bjelanjka i štaub šećera. Pripremljeno tijesto ostaviti u frižideru oko tri sata. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini i oblikovati medenjake po želji. Složiti na papir za pečenje i peći oko 10 minuta na 180 stupnjeva. Ukrasiti po želji, Dobar tek :)