Gastro
Gastro

Čuvanje vina u inox bačvama

Čuvanje vina u inox bačvama
Nakon završetka alkoholne fermentacije počinje faza njege vina. Njega znači velika briga, ljubav i odgajanje. Vino je vaše dijete, a vi ste mu roditelj i brinete se o njemu od njegova rođenja, kroz sazrijevanje, ali i u doba zrelosti i starosti jer roditeljska briga nikada ne prestaje.

Nikako se ne preporučuje pretakati vino pri niskim temperaturama jer je tada topivost kisika u vinu velika, vino na sebe veže puno kisika, te u proljeće kad zatopli može doći do oksidacijskih procesa. Da bi vino „živjelo“ onako kako mi to želimo i odraslo te postalo zdravo i lijepo, moramo se uplitati u njegov život različitim tehnološkim postupcima. Inox je idealan za hobiste Svježe i fino vino podrumar hobist najjednostavnije će proizvesti u inox bačvama. Jeftinije su od drvenih, lakše se održavaju, a prednost im je i plutajući čep. Bačva je uvijek ”puna” i vino nije pod prevelikim utjecajem zraka. Fino vino može se proizvesti i u plastičnoj posudi, ako je napravljena od kvalitetne plastike predviđene za proizvodnju vina. Protivnici prastarih, a danas sve popularnijih tehnologija poput vina iz amfora, često kažu da ako iz glinenog ćupa može izaći dobro vino, može i iz plastike. U prilog staklenim posudama idu iskustva velikih vinarija koje su stare betonske tankove iznutra obložili staklom. U njima proizvode (ipak) jednostavnija vina za brzu i masovnu potrošnju. Dobro je znati

Nove bačve od inoxa ispiru se neutralnim blagim sredstvom za čišćenje te vodom. Stare se steriliziraju vodenom parom, a peru vodom. Sumpor i sredstva na bazi klora su zabranjeni.

Plastične posude peru se posebnim deterdžentima za vinarstvo koji čiste i dezinficiraju. Na higijeni ne treba štedjeti. Za svaku litru vina na pranje posuda troši se tri litre vode.

Vino se može napraviti i u staklenim posudama, tzv. demižonima. Štoviše, vinaru hobistu dobro je imati manju količinu vina kojom će dopuniti bačve nakon vrenja.