

Kurkumu s razlogom zovu čudesnom biljkom. Ovaj začin pun okusa daje curryju intenzivnu narančastu boju, a u Indiji se koristi kao lijek tisućama godina. Bezbroj je istraživanja koja potvrđuju zdravstvene prednosti uključivanja kurkume u svakodnevicu kao i njezinu sposobnost poboljšavanja zdravlja tijela, ali i mozga.
Što je to tako čudesno u kurkumi?
Istraživači ističu kako kurkumin, glavni sastojak kurkume, ima snažna antioksidativna i protuupalna djelovanja. Osim toga, kurkuma je jedna od najbogatijih hranjivih biljaka. Naime, sadrži dobre količine bjelančevina, vitamina C, kalcija, željeza, dijetalnih vlakana, natrija i oko 24 kalorija u 1 žlici njezinog praha. Također je bogata vitaminom B6, kalijem, magnezijem i manganom.
Možda jedna od najpoznatijih prednosti kurkume su upravo njezina protuupalna svojstva. Pigment u kurkumi dolazi iz kurkumina, a kurkumin je snažno protuupalno usporediv čak i s propisanim lijekovima protiv bolova.
Možda jedna od najvažnijih i najzanimljivijih primjena kurkume na kognitivno zdravlje. Starenje, demencija i stanja mozga mogu se smatrati upalom. Povećanje ovih upalnih medijatora može uzrokovati oštećenje moždanih stanica ili inhibirati njihovu funkciju, a to može pridonijeti opadanju kognitivnih sposobnosti, gubitku pamćenja i drugim stanjima.
Protuupalna svojstva
Izvrstan antioksidans koji pomaže u borbi protiv oksidativnih oštećenja i slobodnih radikala kojima je naš mozak podložan u uvjetima poput Alzheimerove bolesti
Pomaže kod detoksikacije teških metala, a teški metali mogu oštetiti moždane mehanizme
Pomaže kod regeneracije moždanih stanica na sličan način kao i tjeloovježba
Također pomaže u usporavanju nakupljanja onih abnormalnih proteinskih naslaga u mozgu koje mogu dovesti do stanja poput Alzheimerove bolesti
Ponovno, kurkumin u kurkumi je ono što pomaže i u ovom slučaju. Kurkumin djeluje na nekoliko različitih načina; pomaže kod LDL-kolesterola na dva načina: jedan, djeluje kao antioksidans kako bi spriječio oksidaciju LDL-kolesterola, održavajući ga korisnim umjesto štetnim; drugo, povećava LDL receptore te na taj način sprečava predugo trošenje LDL-kolesterola u našem krvotoku.
Kurkuma je bogat izvor mnogih vitamina i minerala, uključujući mangan. Zapravo, samo 2 žličice osigurava 17 posto dnevnog preporučenog unosa ovog vitalnog minerala.
I naravno, kurkuma je odličan izvor drugih vitamina i minerala, kao što su željezo, vlakna, vitamin B6, bakar i kalij.
Naravno, kurkumu možeš dodati u bezbroj jela i pića, a mi smo pronašle nekoliko najboljih jednostavnih ideja:
Dodaj kurkumu jajima: Bez obzira kako jedeš jaja, kurkumu možeš dodati i omletu, fritaji, ali i kuhanim jajima.
Začini pečeno povrće: Kurkumin lagano papren okus odlično funkcionira s krumpirima, cvjetačom i korijenatsim povrćem.
Kurkuma i riža su najbolji prijatelji
Kurkuma u juhama i varivima: Zdjelica povrtne juhe ili variva još će te više zagrijati i oduševiti uz žličicu zlatne kurkume.
Dodaj kurkumu smoothieju ili zobenoj kaši: Bez obzira imaš li svježu kurkumu ili prah, ovo zlatno čudo ide odlično uz gotovo svaki smoothie, a divno pristaje i uz zobenu kašu s mlijekom
Napravi 'zlatno mlijeko': Pomiješaj kurkumu s kokosovim mlijekom i medom kako bi napravila ovo popularan utješni napitak poznatiji pod nazivom 'zlatno mlijeko'.