Gastro
RECEPT U SLIKAMA

Brza i sočna gibanica sa sirom koja baš uvijek uspije

Brza i sočna gibanica sa sirom koja baš uvijek uspije
Gibanica je tradicionalni specijalitet naših krajeva, ali možda nisi znala da je možeš vrlo brzo pripremiti. Donosimo ti recept za sočnu gibanicu s hrskavom koricom koja će se na tvom stolu naći za samo sat vremena

Voliš sirnicu, odnosno pitu od sira, ali se bojiš da ti neće uspjeti ako je pokušaš napraviti sama? Ovaj recept je kao stvoren za sve one koji nisu osobito vješti u kuhinji, a primjeren je i za sve koji često nemaju dovoljno vremena. Recept je brz, jeftin i jednostavan, a okus sirnice je vrhunski, stoga će se ova gibanica, savršena za doručak, užinu pa i večeru, sigurno često naći na tvojem stolu.

Sastojci za 6 osoba

500 g listova za savijaču

500 g svježeg kravljeg sira

3 dl slatkog vrhnja

180 g kiselog vrhnja (1 mala čaša)

4 jaja

sol

ulje (po potrebi)

Preljev

1 jaje

1 dl slatkog vrhnja

2 žlice ulja

Postupak korak po korak

Prebrojimo listove tijesta za savijaču i odvojimo četiri (dva za dno i dva za gore).

Tepsiju dobro namažemo uljem. Na dno križno položimo dva lista tijesta, tako da je dno potpuno pokriveno.

U zdjeli pomiješamo sir, kiselo i slatko vrhnje, jaja te sol. Smjesa mora biti prilično tekuća kako bi se tijesto dobro 'napilo' i sirnica bila sočna. Ako nam se čini da je smjesa presuha (ponekad sir može biti vrlo suh), dodamo još slatkog vrhnja.

Brza i sočna gibanica sa sirom koja baš uvijek uspije

Uzmemo jedan list tijesta i umočimo ga u smjesu sira, pri tome ga pažljivo okrećemo kako bi se nadjev dobro primio za tijesto. List zatim zgužvamo i položimo na tijesto u tepsiji. Pokušavamo stvoriti izgled procvale ruže.

Brza i sočna gibanica sa sirom koja baš uvijek uspije

Postupak ponavljamo dok nam ne ponestane tijesta i nadjeva (dva lista tijesta moramo ostaviti za vrh gibanice). Ako nam ostane nešto nadjeva, prelijemo ga ili posipamo po zgužvanim komadima tijesta.

Brza i sočna gibanica sa sirom koja baš uvijek uspije

Dva lista tijesta, koja smo ostavili sa strane, ponovno križno položimo preko tepsije i rubove pažljivo savijamo prema unutra do dna, tako da stvorimo neku vrstu 'poklopca' gibanice.

Brza i sočna gibanica sa sirom koja baš uvijek uspije

Po vrhu premažemo gibanicu mješavinom jajeta, slatkog vrhnja i ulja. Stavimo u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, na 45 minuta.

Brza i sočna gibanica sa sirom koja baš uvijek uspije

Po potrebi produljimo vrijeme pečenja. Gibanica je pečena kada se lagano zapeče na vrhu i postane zlatno-smeđe boje, piše okusno.je.