Gastro
Gastro

Božanstveni proljetni njoki

Božanstveni proljetni njoki
Tako svestrani... Tako ukusni...

Još malo pa će stići i prvi pravi domaći mladi krumpir, no prije toga valja potrošiti do kraja prošlogodišnji. Pomiješate li ga s brašnom dobit ćete smjesu od koje možete načiniti valjuške ili njoke – a s različitim umacima, bit će to pravo bogatstvo novih okusa. I što je najbolje kad radite njoke, odmah možete napraviti dvostruku ili trostruku količinu, pa višak zamrznuti – nikada ne znate kad će vam dobro doći, a bit će ukusni kao i da ste ih svježe pripremili. Osnovni recept za tijesto Skuhajte 80 dag krumpira u slanoj vodi, očistite i protisnite još tople. Dodajte 20 dag brašna, 1 jaje i malo soli. Po želji dodajte i drugih sastojaka – možete dodati malo naribanog parmezana, nasjeckani skuhani špinat ili blitvu, pire od rajčice, skuhanu mrkvu...) Dodajte i još brašna, ako vam je tijesto premekano. Ipak, budite oprezni, jer dodate li previše brašna, valjušci će biti tvrdi. Od tijesta načinite duge tanke valjke (kobasice), a zatim ih narežite na komadiće duge 2-3 centimetra.

Svaki valjušak još dodatno malo izvaljajte ili protljajte sa se istanji. Valjuške možete i trgati rukom, ili ih nakon što ih narežete, umjesto dodatnog valjanja utisnete lagano sa svh strana na vilicu, da dobiju rebrast izgled. Valjuške ubacite u zasoljenu kipuću vodu, i nakon što isplivaju na površinu kuhajte još 2 - 3 minute.

Proljetni njoki (za šest osoba) Sastojci: 1kg krumpira 1 jaje 30 dag brašna svežnjić vlasca 3 mrkve 2 manje tikvice maslac sol i papar Skuhane i oguljene krumpire protisnite, pa dodajte brašno, jaje, sol, pola nasjeckanog vlasca i zamijesite njoke. Skuhajte ih. Posebno skuhajte i očišćenu mrkvu, te posebno i tikvice. Ocijedite, narežite na kockice i ispirjajte na maslacu. Pomiješajte s njokima i pospite nasjeckanim vlascem. Valjušci s bundevom (za 4 osobe) Sastojci: 65 dag bundeve (žute tikve) 20 dag brašna 4 krumpira 1 jaje sol, papar 3-4 šnite kuhane šunke malo ulja nekoliko listića bosiljka naribana gauda parmezan Posebno skuhajte bundevu, a posebno krumpir (kuhan u kori), pa ih očistite i smrvite u pire. Dodajte brašno, jaja, sol i papar. Oblikujte valjuške,  i skuhajte ih u slanoj vodi. Narezanu šunku popržite na malo ulja. Maknite s vatre pa dodajte nasjeckan bosiljak, u to umješajte tople valjuške i po njima pospite nariban sir i parmezan. Njoki sa šparogama Sastojci: svežanj zelenih šparoga 1 jaje nekoliko žlica naribane gaude 1 krumpir malo mlijeka 20 dag brašna 5 dag maslaca Za preljev: 8 dag maslaca naribana gauda parmezan Dobro operite šparoge i odvojite samo vrhove (i još 1 do 1.5 cm stabljike). Skuhajte ih nekoliko minuta u kipućoj slanoj vodi. Donji dio šparoge (mekani dio) narežite te također skuhajte. Zatim šparoge (donji dio) ocijedite i smrvite u pire. Dodajte jaje, gaudu, te skuhani i protisnuti krumpir. Umiješajte i malo mlijeka, brašno i otopljeni maslac. Sve to dobro umijesite, zatim oblikujte njoke i skuhajte ih. Vrhove šparoga zagrijte na maslacu, prelijte preeko njoka i dodajte naribanu gaudu i parmezan. Umak od gljiva Sastojci: 2 glavice luka 30 dag gljiva 3 žlice fino pasiranog pirea od rajčice 1 režanj češnjaka malo mažurana svežnjić peršinova lista sol i papar malo ulja Sitno nasjeckajte luk i popržite na ulju. Dodajte očišćene i narezane gljive. Ispirjate. Dodajte rajčice, mažuran, usitnjeni češnjak te pirjajte da se sve poveže. Na kraju dodajte nasjeckani peršin i poslužite preko toplih njoka. Vodka rosé umak Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja 1 velika glavica nasjeckanog crvenog luka 12 dag nasjeckanog pršuta 2 režnja češnjaka 50 ml vodke pola litre krupnije pasirane rajčice 50 ml vrhnja za kuhanje 1 žlica svježe nasjeckanog origana sol i papar Zagrijte maslinovo ulje i na njemu popržite luk, te pred kraj dodajte pršut i češnjak. Kratko popržite pa dodajte vodku i kuhajte dok potpuno ne ispari. Dodajte rajčice i kuhajte dok se umak malo ne zgusne. Zatim dodajte vrhnje i origano, kuhajte dvije minute te dodajte sol i papar. Poslužite s njokima. Zeleni umak Sastojci: 325 g mladog špinata (možete pripremiti i listovima blitve) 1 šalica smrznutog graška 2 žlice škroba (Gustin) 150 ml kiselog vrhnja 100 ml vrhnja za kuhanje 1 žlica sjeckanog svježeg peršina 6 natrganih listića bosiljka sol i papar Skuhajte grašak. Pred kraj kuhanja u vodu dodajte krupno nasjeckan očišćen špinat. Kuhajte nekoliko minuta, zatim povrće ocijedite. U posudi srednje veličine pomiješajte vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje i škrob te zagrijte sve dok ne provrije. Dodajte špinat i grašak, peršin, bosiljak te sol i papar. Kratko prokuhajte (dovoljna je minuta) i poslužite s njokima. Njoki s heljdom (za 4 osobe) Sastojci: 20 dag brašna 20 dag heljdinog brašna 2 veća krumpira 2 jaja 2 žlice mlijeka 20 dag svježeg sira ulje sol i papar Ogulite skuhane krumpire i protisnite, dodajte obje vrste brašna, sol, jaja i po potrebi vode.  Oblikujte njoke i skuhajte ih u slanoj vodi. Namastite vatrostalnu posudu i u nju stavite ocijeđene njoke. Mikserom izmiješajte sir i mlijeko, s malo soli i papra. Time prelijte njoke i zagrijte 10-ak minuta u pećnici na 200 stupnjeva. Zapečeni valjušci (za 4 osobe) Sastojci: 1 kg krumpira 30 dag brašna 2 jaja 4 trokutića topljenog sira (može i tost sir u listićima) 10 dag naribane gaude malo gorgonzole 3 žlice vrhnja 1 žlica mlijeka parmezan sol i papar malo maslaca za posudu Skuhane krumpire ogulite i protisnite, dodajte brašno, jaje i žličicu soli. Oblikujte valjuške i skuhajte ih u slanoj vodi. Namastite vatrostalnu posudu. Skuhane valjuške dobro ocijedite i rasporedite u posudu. Pomiješajte vrhnje, mlijeko, jaje, te malo soli i papra. U to umiješajte sve vrste sira, te smjesu istresite na njoke i još jednom promiješajte, da se na niskoj temperaturi povežu. Zapecite dvadesetak minuta na 200 stupnjeva, da dobije lijepu zlaćanu boju.