403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Božanstveni proljetni njoki

Božanstveni proljetni njoki
Tako svestrani... Tako ukusni...

Još malo pa će stići i prvi pravi domaći mladi krumpir, no prije toga valja potrošiti do kraja prošlogodišnji. Pomiješate li ga s brašnom dobit ćete smjesu od koje možete načiniti valjuške ili njoke – a s različitim umacima, bit će to pravo bogatstvo novih okusa. I što je najbolje kad radite njoke, odmah možete napraviti dvostruku ili trostruku količinu, pa višak zamrznuti – nikada ne znate kad će vam dobro doći, a bit će ukusni kao i da ste ih svježe pripremili. Osnovni recept za tijesto Skuhajte 80 dag krumpira u slanoj vodi, očistite i protisnite još tople. Dodajte 20 dag brašna, 1 jaje i malo soli. Po želji dodajte i drugih sastojaka – možete dodati malo naribanog parmezana, nasjeckani skuhani špinat ili blitvu, pire od rajčice, skuhanu mrkvu...) Dodajte i još brašna, ako vam je tijesto premekano. Ipak, budite oprezni, jer dodate li previše brašna, valjušci će biti tvrdi. Od tijesta načinite duge tanke valjke (kobasice), a zatim ih narežite na komadiće duge 2-3 centimetra.

Svaki valjušak još dodatno malo izvaljajte ili protljajte sa se istanji. Valjuške možete i trgati rukom, ili ih nakon što ih narežete, umjesto dodatnog valjanja utisnete lagano sa svh strana na vilicu, da dobiju rebrast izgled. Valjuške ubacite u zasoljenu kipuću vodu, i nakon što isplivaju na površinu kuhajte još 2 - 3 minute.

Proljetni njoki (za šest osoba) Sastojci: 1kg krumpira 1 jaje 30 dag brašna svežnjić vlasca 3 mrkve 2 manje tikvice maslac sol i papar Skuhane i oguljene krumpire protisnite, pa dodajte brašno, jaje, sol, pola nasjeckanog vlasca i zamijesite njoke. Skuhajte ih. Posebno skuhajte i očišćenu mrkvu, te posebno i tikvice. Ocijedite, narežite na kockice i ispirjajte na maslacu. Pomiješajte s njokima i pospite nasjeckanim vlascem. Valjušci s bundevom (za 4 osobe) Sastojci: 65 dag bundeve (žute tikve) 20 dag brašna 4 krumpira 1 jaje sol, papar 3-4 šnite kuhane šunke malo ulja nekoliko listića bosiljka naribana gauda parmezan Posebno skuhajte bundevu, a posebno krumpir (kuhan u kori), pa ih očistite i smrvite u pire. Dodajte brašno, jaja, sol i papar. Oblikujte valjuške,  i skuhajte ih u slanoj vodi. Narezanu šunku popržite na malo ulja. Maknite s vatre pa dodajte nasjeckan bosiljak, u to umješajte tople valjuške i po njima pospite nariban sir i parmezan. Njoki sa šparogama Sastojci: svežanj zelenih šparoga 1 jaje nekoliko žlica naribane gaude 1 krumpir malo mlijeka 20 dag brašna 5 dag maslaca Za preljev: 8 dag maslaca naribana gauda parmezan Dobro operite šparoge i odvojite samo vrhove (i još 1 do 1.5 cm stabljike). Skuhajte ih nekoliko minuta u kipućoj slanoj vodi. Donji dio šparoge (mekani dio) narežite te također skuhajte. Zatim šparoge (donji dio) ocijedite i smrvite u pire. Dodajte jaje, gaudu, te skuhani i protisnuti krumpir. Umiješajte i malo mlijeka, brašno i otopljeni maslac. Sve to dobro umijesite, zatim oblikujte njoke i skuhajte ih. Vrhove šparoga zagrijte na maslacu, prelijte preeko njoka i dodajte naribanu gaudu i parmezan. Umak od gljiva Sastojci: 2 glavice luka 30 dag gljiva 3 žlice fino pasiranog pirea od rajčice 1 režanj češnjaka malo mažurana svežnjić peršinova lista sol i papar malo ulja Sitno nasjeckajte luk i popržite na ulju. Dodajte očišćene i narezane gljive. Ispirjate. Dodajte rajčice, mažuran, usitnjeni češnjak te pirjajte da se sve poveže. Na kraju dodajte nasjeckani peršin i poslužite preko toplih njoka. Vodka rosé umak Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja 1 velika glavica nasjeckanog crvenog luka 12 dag nasjeckanog pršuta 2 režnja češnjaka 50 ml vodke pola litre krupnije pasirane rajčice 50 ml vrhnja za kuhanje 1 žlica svježe nasjeckanog origana sol i papar Zagrijte maslinovo ulje i na njemu popržite luk, te pred kraj dodajte pršut i češnjak. Kratko popržite pa dodajte vodku i kuhajte dok potpuno ne ispari. Dodajte rajčice i kuhajte dok se umak malo ne zgusne. Zatim dodajte vrhnje i origano, kuhajte dvije minute te dodajte sol i papar. Poslužite s njokima. Zeleni umak Sastojci: 325 g mladog špinata (možete pripremiti i listovima blitve) 1 šalica smrznutog graška 2 žlice škroba (Gustin) 150 ml kiselog vrhnja 100 ml vrhnja za kuhanje 1 žlica sjeckanog svježeg peršina 6 natrganih listića bosiljka sol i papar Skuhajte grašak. Pred kraj kuhanja u vodu dodajte krupno nasjeckan očišćen špinat. Kuhajte nekoliko minuta, zatim povrće ocijedite. U posudi srednje veličine pomiješajte vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje i škrob te zagrijte sve dok ne provrije. Dodajte špinat i grašak, peršin, bosiljak te sol i papar. Kratko prokuhajte (dovoljna je minuta) i poslužite s njokima. Njoki s heljdom (za 4 osobe) Sastojci: 20 dag brašna 20 dag heljdinog brašna 2 veća krumpira 2 jaja 2 žlice mlijeka 20 dag svježeg sira ulje sol i papar Ogulite skuhane krumpire i protisnite, dodajte obje vrste brašna, sol, jaja i po potrebi vode.  Oblikujte njoke i skuhajte ih u slanoj vodi. Namastite vatrostalnu posudu i u nju stavite ocijeđene njoke. Mikserom izmiješajte sir i mlijeko, s malo soli i papra. Time prelijte njoke i zagrijte 10-ak minuta u pećnici na 200 stupnjeva. Zapečeni valjušci (za 4 osobe) Sastojci: 1 kg krumpira 30 dag brašna 2 jaja 4 trokutića topljenog sira (može i tost sir u listićima) 10 dag naribane gaude malo gorgonzole 3 žlice vrhnja 1 žlica mlijeka parmezan sol i papar malo maslaca za posudu Skuhane krumpire ogulite i protisnite, dodajte brašno, jaje i žličicu soli. Oblikujte valjuške i skuhajte ih u slanoj vodi. Namastite vatrostalnu posudu. Skuhane valjuške dobro ocijedite i rasporedite u posudu. Pomiješajte vrhnje, mlijeko, jaje, te malo soli i papra. U to umiješajte sve vrste sira, te smjesu istresite na njoke i još jednom promiješajte, da se na niskoj temperaturi povežu. Zapecite dvadesetak minuta na 200 stupnjeva, da dobije lijepu zlaćanu boju.

Najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx