Gastro
Gastro

7 ukusnih recepata za sve koji vole kokos

7 ukusnih recepata za sve koji vole kokos
Egzotična namirnica koju obožavamo

Jedna od omiljenih namirnica mnogih u toplijem dijelu godine zasigurno je kokos. Odlično se uklapa u mnoga jela, osobito u slastice. Upravo je u kolačima i tortama kokos često jedan od glavnih sastojaka, a njegova specifična aroma uvijek godi nepcu. Odlično se slaže s čokoladom pa postoji niz recepata za slasne kolače, a kao jedan od najpoznatijih i mnogima omiljenih kolača s kokosom zasigurno su rafaelo kuglice ili pak čupavci. Bilo da se koristi kao glavni sastojak ili pak samo za posipanje, kokos je uvijek dobrodošao u mnogim desertima, osobito tijekom ljeta. U posljednje je vrijeme vrlo popularno i kokosovo brašno od kojeg se mogu spraviti vrlo fine i zdrave palačinke. Ako voliš kokos, za tebe smo pripremili neke vrlo slasne recepte koji će biti pravo osvježenje u toplim danima koji su pred nama.

Foto: Unsplash, Instagram

Kokos tortice

Sastojci: 5 jaja 5 žlica šećera 1 vanilin šećer 4 žlice mljevenih badema 1 žlica isjeckanih badema 2 žlice brašna 1 prašak za pecivo 1 puding od kokosa 100 g mljevenog kokosa Lino Lada kokos 100g margarina 250 ml tekućeg šlaga 200 ml mlijekaPriprema: BISKVIT: Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka. Izraditi bjelanjke u čvrsti snijeg te postepeno dodavati šećer dok se ne dobije homogena smjesa, zatim i vanilin šećer i jedan po jedan žumanjak. U posebnoj posudi promiješati suhe sastojke (brašno, bademe i prašak za pecivo) te lagano umiješati u bjelanjke. Biskvit peći oko 30 min na 180 stupnjeva. KREMA: Puding od kokosa skuhati sa 200 ml mlijeka i 2 žlice šećera. Ohlađeni puding razraditi sa 100g margarina te zatim dodati 1-2 žlice slatkog vrhnja kojeg ste prethodno razradili. U tu kremu dodati 4 žlice Lino Lade od kokosa i 2 žlice mljevenog kokosa. Sve zajedno dobro promiješati. Na ohlađeni biskvit dodati ohlađenu kremu i obložiti tučenih slatkim vrhnjem. Ukrasiti po želji.

Bounty čokoladice

Sastojci: 200 g kokosovog brašna 200 ml vrhnja za šlag 100 g maslaca 150 g šećera 200 g čokolade za kuhanje 150 g mliječne čokolade 3 žlice uljaPriprema: 1. Zagrijte vrhnje, šećer i maslac i miješajte dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte kokosovo brašno i sjedinite smjesu. 2. Smjesu prebacite u pleh koji ćete prethodno obložiti papirom za pečenje. Smjesu poravnajte. I preko možete isto staviti papir za pečenje te staviti nešto na vrh kako bi se smjesa bolje stisnula. 3. Stavite pleh u frižider i pustite da se ohladi. Oko 3-4 sata kako bi kokos upio vrhnje i maslac te se smjesa što više stisnula. 4. Izvadite smjesu iz pleha te ju izrežite na komade. Veličina ovisi o vašim željama. 5. Za preljev je potrebno otopiti čokoladu na pari s 3 žlice ulja. Možete staviti izrezane komadiće na rešetku i preliti ih s čokoladom. Ili stavite komadić na vilicu te sa žlicom prelijete čokoladu preko. 6. Ostavite čokoladice na suhom i hladnom da se čokolada ohladi i stvrdne.

Kuglof s kokosom

Sastojci:1 čaša brašna200 g šećera100 ml ulja100 g kokosa4 jaja1 prašak za pecivo3 žlice kakaaPriprema:1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrsti snijeg.2. Žumanjke umutiti sa šećerom pa dodati ulje, kokos, prašak za pecivo, brašno i kakao.3. Polako umiješati bjelanjke i prebaciti u namašćen kalup.4. Peći na 180 stupnjeva 40 minuta.

Palačinke s kokosom

Sastojci:

100 g brašna 3 žlice kokosovog brašna 1 žlica kokosovog ulja 2 žličice praška za pecivo 200 ml zobenog mlijeka 1 žlica smeđeg šećera ili medaPriprema: Najprije pomiješajte sve suhe sastojke, a zatim dodajte mlijeko i ulje od kokosa. Dobro promiješajte smjesu kako ne bi bilo grudica. Pecite na ulju ili maslacu s obje strane dok blago ne porumene. Poslužite uz pekmez ili namaz po izboru.

Kocke s kokosom i limunom

Sastojci :6 jaja12 žličica šećera6 žličica brašna150 grama kokosovog brašna1 limun 1 prašak za pecivo6 žličica ulja 6 žličica tople vode6 žličica džema od marelica150 grama čokoladePriprema:Umutiti 6 žumanjka i 3 bjelanjka sa 6 žličica šećera te polako dodati toplu vodu i dalje miješajući mikserom. Potom dodati kokos, prašak za pecivo i brašno te koru od 1/2 limuna.  Promiješati i staviti u pleh te peći oko 15-tak minuta. Džem, sok od limuna i otopljenu čokoladu izmiješati i premazati preko tijesta. Preko toga prelijati umućene bjelanjke sa 6 žličica šećera, 3 žličice soka od limuna i 50 g kokosa te vratiti u pećnicu i peći jos 15 minuta. Pečeni kolač premazati glazurom od čokolade.

Kokosovi kolačići

Sastojci: 250 ml mlijeka  od kokosa  300 g ribanog kokosa 2 jušne žlice javorova sirupa 2 jušne žlice kukuruznog škroba  1 mahuna vanilije ¼ čajne žličice soliPriprema: 1. Ugrijte pećnicu na 180 °C. U dubokoj posudi na laganoj vatri miješajte napitak od kokosa, kukuruzni škrob i javorov sirup. Miješajte dok se ne zgusne, 2 do 3 minute. Maknite s vatre. 2. Izvadite sjemenke iz mahune vanilije. Sjemenke vaniije, sol i ribani kokos dodajte smjesi u posudi. Miješajte dok se sve dobro ne poveže. 3. Stavite jušnu žlicu mješavine kokosa na tepsiju u koju ste prethodno stavili papir za pečenje te pospite s još malo naribanog kokosa. 4.Pecite 10 do 15 minuta dok kolačići ne dobiju zlatno smeđu boju.

Torta od kokosa i čokolade

Sastojci:260 g mljevenih badema40 g mljevenog kokosa125 g šećera od šećerne trske70 g kakao praha1/2 žličice praška za pecivo (bez glutena)250 ml napitka od kokosa2 jaja1 naranča2 jušne žlice ribanog kokosa za ukrasPriprema:1. Zagrijte pećnicu na 180° C. Pomiješajte suhe sastojke u velikoj zdjeli. Miješajte pjenjačom da biste uklonili grudice. Odvojite jaja pa dodajte žumanjke s napitkom od kokosa jednog po jednog u suhe sastojke. Miješajte dok ne bude glatko. 2. Istucite bjelanjke dok ne budu čvrsti i lagano ih umiješajte u tijesto tako da dobijete gustu smjesu. Uzmite namašćen lim za pečenje (ili upotrijebite papir za pečenje) i ulijte smjesu u njega.3. Pecite 30 do 35 minuta. Nakon 30 minuta pečenja, unutrašnjost ostaje kremasta, a ako pečete malo dulje, torta će biti više suha. 4. Naribajte koricu naranče. Izvadite čokoladnu tortu iz pećnice i pustite da se ohladi prije rezanja. Narežite tortu na jednake komade i posložite ih na tanjur s narančinom koricom i kokosovim pahuljicama.