
Začinsko bilje u vrtu - 10 sorti koje se isplati uzgojiti

Uzgajanje vlastitog začinskog bilja može svaki tvoj obrok pretvoriti u pravo gurmansko iskustvo, a vrt ili balkon u malu mirisnu oazu. Svježe ubrani listići bosiljka, ružmarina ili majčine dušice unijet će pregršt aroma i okusa u tvoja jela, dok ljepota i raznolikost tih biljaka obogaćuju svaki kutak tvog doma. Mnoge vrste začinskog bilja iznenađujuće su jednostavne za uzgoj – čak i ako tek ulaziš u svijet vrtlarenja.
Istražili smo sve o uzgoju začinskog bilja u vrtu kako bi mogla uživati u obilju svježih začina kroz cijelu sezonu.
Kako će začinsko bilje uspijeti u vrtu?
Svaka biljka zahtjeva posebnu pažnju, pa tako i začinsko bilje u vrtu. Ako želiš da tvoje biljke uspiju, trebaš im osigurati optimalne uvjete za rast i razvoj.
Sunce
Većina začinskog bilja voli sunce – barem 6 sati dnevno. Ako uzgajaš metvicu, peršin ili vlasac, oni mogu podnijeti i malo hlada, pogotovo po velikim vrućinama.
Tlo koje diše
Biljkama treba rahla, propusna zemlja. Izbjegavaj teška tla koja zadržavaju vodu jer korijen može istrunuti. Ako ti je zemlja preteška, dodaj kompost ili biljke posadi u tegle.
Zalijevanje
Bolje malo presuši nego da zaliješ previše. Kad zalijevaš, učini to temeljito i pusti da se površina zemlje osuši prije sljedećeg zalijevanja.
Gnojidba
Ne trebaš pretjerivati s hranom – previše gnojiva smanjuje aromu biljaka. Povremeno možeš dodati malo blagog tekućeg gnojiva, ali često nije ni potrebno.
Začinsko bilje u vrtu
Jednom kad se odlučiš na to koje začine želiš posaditi kreće idući korak - kako će to sve izgledati? Većinu sadnica možeš držati na kuhinjskom prozoru u teglama, no ako ih želiš staviti u vrt, trebaš pažljivo pratiti koje biljke se slažu, a koje ne. Osim toga, neke biljke teže podnose hladnoću, dok druge ne podnose vlagu.
Bosiljak
Bosiljak voli sunce, toplinu i redovito zalijevanje – nemoj ga ostavljati na hladnoći jer je jako osjetljiv. Možeš ga lako uzgojiti iz sjemena ili razmnožiti reznicama. Odličan je susjed rajčicama, paprikama, origanom i peršinu, a vjeruje se da čak odbija neke štetnike. Koristi se u salatama, tjesteninama, pesto umacima i jelima s rajčicom. Redovita berba potiče novi rast, a možeš ga i sušiti ili zamrznuti.
Ružmarin
Ružmarin voli sunčano i suho, a ne podnosi previše vlage. Ako živiš u hladnijem području, zimi ga unesi u kuću ili zaštiti od mraza. Dobro se slaže s lavandom, kaduljom i timijanom, a u vrtu voli društvo mahunarki i kupusnjača. Izvrstan je za pečenja, marinade, krumpir i maslinovo ulje. Reznicama ga možeš lako razmnožiti.
Majčina dušica/Timijan
Ova otporna trajnica obožava sunce i suho, dobro drenirano tlo. Odlično uspijeva uz kupusnjače i jagode, a voli i društvo ružmarina, kadulje i origana. Koristi se u juhama, mesnim jelima i kao dodatak maslacu ili ulju. Redovito je reži do jedne trećine kako bi ostala gusta i mirisna.
Origano
Origano je izdržljiva biljka koja obožava sunce i siromašno tlo. Dobro podnosi sušu, a možeš ga saditi uz većinu povrća, posebno ono sklono lisnim ušima. Sjajno se slaže s bosiljkom i timijanom. Nepogrešiv je u talijanskoj kuhinji, na pizzama, umacima i u marinadama. Možeš ga sušiti i koristiti cijele zime.
Kadulja
Kadulja je dugovječna i voli toplo, sunčano mjesto s dobrom drenažom. Idealna je uz ružmarin i timijan, a štiti kupus i mrkvu od štetnika. S njom začiniš mesna jela, maslac, čajeve i čak domaće sirupe. Razmnožava se reznicama, a redovito uklanjanje cvjetova produžuje sezonu berbe.
Metvica
Metvica voli vlagu i djelomičnu sjenu, ali se jako brzo širi, pa je najbolje posadi u posude. U vrtu se dobro slaže s rajčicama i kupusnjačama, ali ju drži podalje od peršina. Izvrsna je za čajeve, deserte, koktele i aromatiziranu vodu. Lako se razmnožava reznicama i dijeljenjem korijena.
Vlasac
Vlasac je otporna trajnica koja voli sunce, ali podnosi i polusjenu. Najviše voli vlažno, rahlo tlo. Dobro se slaže s peršinom, koprom i rajčicama, a poboljšava okus i rast drugih biljaka. Koristi se svjež u salatama, juhama, krem siru i kao dekoracija. Redovitim šišanjem potičeš novi rast.
Peršin
Peršin je dvogodišnja biljka koja voli vlagu i može rasti u polusjeni. Sjajno se slaže s rajčicama, šparogama, bosiljkom i vlascom. Nije najbolji susjed metvici jer se ne podnose najbolje. Koristi se gotovo u svemu – od juha i variva do umaka i salata. Najčešće se sije izravno u tlo.
Korijander
Korijander je jednogodišnja biljka koja voli sunce i može se brzo uzgojiti iz sjemena. Listovi i sjemenke imaju različite arome i koriste se za sasvim različite svrhe – listovi u azijskoj i meksičkoj kuhinji, a sjemenke u pečenju i marinadama. Izbjegavaj ga saditi blizu kopra zbog mogućeg križanja.
Kopar
Kopar voli sunce i lako se sam zasijava, što znači da će se vraćati iz godine u godinu. Dobar je partner kupusnjačama i krastavcima, ali se ne slaže s korijanderom. Koristi se u kiseljenju, salatama, umacima i ribljim jelima. Najčešće se sije izravno, a možeš redovito brati mlade listove za najviše arome.

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
