Njoki od pšenične krupice s parmezanom i maslacem idealni su za gurmanski obrok, a odlično se slažu sa zelenom salatom ili kao prilog mesnim i jelima od povrća
Ako volite domaće njoke, ali želite preskočiti kuhanje i guljenje krumpira, ovaj recept će vas oduševiti! Priprema je brza, okus bogat, a tekstura savršeno mekana i kremasta. Njoki od pšenične krupice s parmezanom i maslacem idealni su za gurmanski obrok, a odlično se slažu sa zelenom salatom ili kao prilog mesnim i jelima od povrća. Savršeni su za dane kada želite nešto drugačije, a ne previše komplicirano.
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- sol
- 250 g pšenične krupice (griza)
- 150 g ribanog parmezana
- 2 žumanjka
- 3 žlice maslaca
- prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
- maslac za podmazivanje posude i preljev
- parmezan za posipanje
Priprema:
- U lonac ulijte mlijeko, dodajte sol i zagrijte gotovo do vrenja. Umiješajte krupicu i brzo miješajte 30 sekundi, zatim smanjite vatru i nastavite miješati dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre.
- Umiješajte maslac i ribani parmezan, a kad se smjesa malo ohladi, dodajte lagano razmućene žumanjke i muškatni oraščić.
- Smjesu prebacite u maslacem dobro podmazan lim za pečenje i rasporedite je ravnomjerno u sloju debljine otprilike 1,5 cm. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na oko pola sata da se stisne.
- Iz ohlađene i stisnute mase okruglim kalupom (promjera 7 do 8 cm) izrežite krugove i složite ih u dobro namašćen lim za pečenje. Njoke prelijte s otprilike tri žlice otopljenog maslaca i obilno pospite ribanim parmezanom.
- Pecite njoke 25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C. Pred kraj pečenja premjestite ih na gornju rešetku da se odozgo lijepo i zlatno zapeku.