
Najsočniji i jednostavni recepti za sve ljubitelje čokolade

Svake godine 7. srpnja obilježava se Svjetski dan čokolade – dan posvećen jednoj od najomiljenijih poslastica na svijetu. Čokolada nije samo hrana, već emocija, uspomena, nagrada, utjeha i čista radost. Od drevnih Maja i Asteka koji su je smatrali “hranom bogova”, do današnjih slastičarskih remek-djela – čokolada nikada nije izgubila svoju moć da nas razveseli i poveže.
Bez obzira na to jeste li ljubitelj tamne, mliječne ili bijele čokolade, ovaj dan je savršena prilika da uživate u njenim okusima bez grižnje savjesti. I još bolje – da je pripremite kod kuće u nekom od jednostavnih, ali božanstvenih recepata.
U nastavku vam donosimo tri neodoljiva čokoladna recepta – od toplih, mekanih lava kolačića, preko svilenkastog moussea, pa do domaćih pralina koje možete pokloniti ili, sasvim opravdano, zadržati za sebe. Pripremite kuhinju, uključite osjetila – jer čokoladna čarolija upravo počinje!
Sočni čokoladni brownie
Sastojci:
Za brownie biskvit:
- 200 g tamne čokolade
- 150 g maslaca
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g brašna
- prstohvat soli
Za punjenje:
- 200 g Nutelle
- 50 g sjeckanih lješnjaka (opcionalno)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite četvrtasti kalup papirom za pečenje.
- Rastopite čokoladu i maslac na pari ili na laganoj vatri, ostavite da se malo ohladi.
- U drugoj posudi umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok ne postane pjenasto.
- Dodajte otopljenu čokoladu i sve dobro sjedinite.
- Umiješajte brašno i prstohvat soli – miješajte samo dok se ne poveže.
- Ulijte pola smjese u kalup, zatim rasporedite Nutellu preko (najlakše ako je malo zagrijana da se lakše razmaže), pospite lješnjacima i prekrijte ostatkom brownie smjese.
- Pecite oko 25–30 minuta – sredina mora ostati lagano mekana.
- Ohladite prije rezanja, i uživajte u sočnim, kremastim kockama!
Domaće čokoladne praline s lješnjacima
Sastojci (za 15-ak komada):
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica maslaca
- 1 žličica meda
- 50 g mljevenih lješnjaka
- cijeli lješnjaci za punjenje (po želji)
Priprema:
- Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, maknite s vatre i dodajte natrganu čokoladu, maslac i med. Miješajte dok se ne otopi.
- Umiješajte mljevene lješnjake i ostavite smjesu da se ohladi i stisne (u hladnjaku oko 1 sat).
- Oblikujte kuglice, po želji ubacite cijeli lješnjak u sredinu.
- Po želji ih možete uvaljati u kakao, mljevene orahe ili preliti čokoladnom glazurom.
Čokoladna torta s ganache kremom
Sastojci:
- 200 g brašna
- 250 g šećera
- 75 g kakaa u prahu
- 1,5 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 120 ml ulja
- 240 ml mlijeka
- 1 žličica vanilije
- 120 ml vruće vode (ili kave za intenzivniji okus)
- 200 g čokolade za kuhanje
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica maslaca
Priprema:
Biskvit:
- Pećnicu zagrijte na 180 °C, pripremite okrugli kalup (20–22 cm) i obložite papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte jaja, ulje, mlijeko i vaniliju – izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Na kraju umiješajte vruću vodu (ili kavu) – smjesa će biti rjeđa, to je u redu!
- Ulijte u kalup i pecite 35–40 minuta. Ohladite potpuno prije dodavanja kreme.
Ganache krema:
- Zagrijte vrhnje do vrenja, prelijte preko natrgane čokolade, dodajte maslac.
- Miješajte dok ne dobijete glatku, sjajnu kremu.
- Prelijte tortu i ostavite da se ganache lagano stisne – po želji ukrasite čokoladnim strugotinama ili voćem.

Kupnjom proizvoda iz kolekcije 'Budi Melem' donirate sredstva udruzi 'RTL pomaže djeci'

Boje ljeta na noktima – vodič kroz najpoželjnije nijanse za ovu sezonu

Stručnjaci otkrivaju: Trebamo li ujutro koristiti čistač za umivanje ili samo vodu?
