Gastro
SVJETSKI DAN ČOKOLADE

Najsočniji i jednostavni recepti za sve ljubitelje čokolade

Najsočniji i jednostavni recepti za sve ljubitelje čokolade
Bez obzira na to jeste li ljubitelj tamne, mliječne ili bijele čokolade, ovaj dan je savršena prilika da uživate u njenim okusima bez grižnje savjesti

Svake godine 7. srpnja obilježava se Svjetski dan čokolade – dan posvećen jednoj od najomiljenijih poslastica na svijetu. Čokolada nije samo hrana, već emocija, uspomena, nagrada, utjeha i čista radost. Od drevnih Maja i Asteka koji su je smatrali “hranom bogova”, do današnjih slastičarskih remek-djela – čokolada nikada nije izgubila svoju moć da nas razveseli i poveže.

Bez obzira na to jeste li ljubitelj tamne, mliječne ili bijele čokolade, ovaj dan je savršena prilika da uživate u njenim okusima bez grižnje savjesti. I još bolje – da je pripremite kod kuće u nekom od jednostavnih, ali božanstvenih recepata.

U nastavku vam donosimo tri neodoljiva čokoladna recepta – od toplih, mekanih lava kolačića, preko svilenkastog moussea, pa do domaćih pralina koje možete pokloniti ili, sasvim opravdano, zadržati za sebe. Pripremite kuhinju, uključite osjetila – jer čokoladna čarolija upravo počinje!

Sočni čokoladni brownie 

Sastojci:

Za brownie biskvit:

  • 200 g tamne čokolade
  • 150 g maslaca
  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g brašna
  • prstohvat soli

Za punjenje:

  • 200 g Nutelle
  • 50 g sjeckanih lješnjaka (opcionalno)

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite četvrtasti kalup papirom za pečenje.
  • Rastopite čokoladu i maslac na pari ili na laganoj vatri, ostavite da se malo ohladi.
  • U drugoj posudi umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok ne postane pjenasto.
  • Dodajte otopljenu čokoladu i sve dobro sjedinite.
  • Umiješajte brašno i prstohvat soli – miješajte samo dok se ne poveže.
  • Ulijte pola smjese u kalup, zatim rasporedite Nutellu preko (najlakše ako je malo zagrijana da se lakše razmaže), pospite lješnjacima i prekrijte ostatkom brownie smjese.
  • Pecite oko 25–30 minuta – sredina mora ostati lagano mekana.
  • Ohladite prije rezanja, i uživajte u sočnim, kremastim kockama!

Domaće čokoladne praline s lješnjacima

Sastojci (za 15-ak komada):

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žličica meda
  • 50 g mljevenih lješnjaka
  • cijeli lješnjaci za punjenje (po želji)

Priprema:

  • Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, maknite s vatre i dodajte natrganu čokoladu, maslac i med. Miješajte dok se ne otopi.
  • Umiješajte mljevene lješnjake i ostavite smjesu da se ohladi i stisne (u hladnjaku oko 1 sat).
  • Oblikujte kuglice, po želji ubacite cijeli lješnjak u sredinu.
  • Po želji ih možete uvaljati u kakao, mljevene orahe ili preliti čokoladnom glazurom.

Čokoladna torta s ganache kremom

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 250 g šećera
  • 75 g kakaa u prahu
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 120 ml ulja
  • 240 ml mlijeka
  • 1 žličica vanilije
  • 120 ml vruće vode (ili kave za intenzivniji okus)
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica maslaca

Priprema:

Biskvit:

  • Pećnicu zagrijte na 180 °C, pripremite okrugli kalup (20–22 cm) i obložite papirom za pečenje.
  • U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sol.
  • Dodajte jaja, ulje, mlijeko i vaniliju – izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Na kraju umiješajte vruću vodu (ili kavu) – smjesa će biti rjeđa, to je u redu!
  • Ulijte u kalup i pecite 35–40 minuta. Ohladite potpuno prije dodavanja kreme.

Ganache krema:

  • Zagrijte vrhnje do vrenja, prelijte preko natrgane čokolade, dodajte maslac.
  • Miješajte dok ne dobijete glatku, sjajnu kremu.
  • Prelijte tortu i ostavite da se ganache lagano stisne – po želji ukrasite čokoladnim strugotinama ili voćem.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx