
Kolač od keksa i pudinga: Svestrani klasik bez pečenja za sva vremena

Postoje deserti koji nas trenutačno vraćaju u djetinjstvo, a jedan od njih je svakako kolač od keksa i pudinga. Ova jednostavna, a opet neodoljivo ukusna slastica savršen je odgovor na pitanje "što slatko, a brzo?". Idealna je za ljetne vrućine kada je paljenje pećnice posljednje što vam pada na pamet, ali i za svaku drugu prigodu kada želite pouzdan i omiljen desert koji će oduševiti i djecu i odrasle. Njegova čar leži u minimalnom trudu, dostupnim sastojcima i beskrajnim mogućnostima prilagodbe.
Bezvremenski desert koji obožava cijeli svijet
Iako ga smatramo domaćim klasikom, ovaj tip kolača popularan je diljem svijeta u raznim varijantama. U Izraelu je nezaobilazan je dio svake proslave, dok se u Šri Lanki i Australiji mogu pronaći slične verzije pod drugim imenima. Osnova je uvijek ista: slojevi keksa koji omekšaju pod bogatom kremom, stvarajući savršenu harmoniju tekstura i okusa.
Ono što ovaj kolač čini posebnim jest upravo njegova jednostavnost, koju možemo podići na višu razinu. Umjesto instant rješenja, domaća krema od pudinga i pravog vrhnja za šlag pretvorit će skromni desert u raskošnu slasticu dostojnu i najsvečanijeg stola.
Recept: kremasti kolač od keksa i pudinga
Ovaj recept spaja klasičnu pripremu s nekoliko trikova za još bogatiji i kremastiji okus. Rezultat je desert koji se topi u ustima i izgleda kao da ste uložili sate truda.
Sastojci:
- Za podlogu i slojeve: 2 pakiranja (oko 400 g)
- Za umakanje (po želji): 200 ml hladnog mlijeka ili crne kave
- Za kremu:2 vrećice pudinga od vanilije800 ml punomasnog mlijeka6-8 žlica šećera (ili po ukusu)1 žličica ekstrakta vanilije500 ml vrhnja za šlag (s minimalno 35% mliječne masti)
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 800 ml punomasnog mlijeka
- 6-8 žlica šećera (ili po ukusu)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 500 ml vrhnja za šlag (s minimalno 35% mliječne masti)
- Za čokoladni ganache:150 g tamne čokolade (minimalno 50% kakaa)150 ml vrhnja za šlag
- 150 g tamne čokolade (minimalno 50% kakaa)
- 150 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Započnite pripremom kreme kako bi imala dovoljno vremena da se ohladi. U loncu pomiješajte prašak za puding, šećer i otprilike 150 ml hladnog mlijeka dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. Kada mlijeko prokuha, smanjite vatru i polako ulijte smjesu s pudingom, neprestano miješajući pjenjačom kako biste izbjegli stvaranje grudica. Kuhajte kremu 2-3 minute dok se ne zgusne. Maknite lonac s vatre, dodajte ekstrakt vanilije i dobro promiješajte. Površinu vrućeg pudinga odmah prekrijte prozirnom folijom tako da folija dodiruje cijelu površinu – to će spriječiti stvaranje korice. Ostavite puding da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak na barem sat vremena. Dok se puding hladi, pripremite kalup dimenzija otprilike 20x30 cm. Kada je puding potpuno hladan, u zasebnoj posudi čvrsto istucite vrhnje za šlag. Ohlađeni puding najprije kratko izmiksajte mikserom kako bi ponovno postao kremast, a zatim ga žlicu po žlicu, laganim pokretima špatulom, umiješajte u tučeno vrhnje dok ne dobijete homogenu i prozračnu kremu.
Sada je vrijeme za slaganje. Kekse kratko umačite u hladno mlijeko ili kavu i slažite ih na dno kalupa, jedan do drugoga. Ako je potrebno, prelomite kekse kako biste popunili sve praznine. Preko prvog sloja keksa ravnomjerno rasporedite trećinu kreme. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, a kolač završite slojem kreme. Za pripremu ganachea, vrhnje za šlag zagrijte do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko sitno nasjeckane tamne čokolade. Pustite da odstoji minutu, a zatim miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Prelijte ganache preko kolača i lagano ga poravnajte. Kolač stavite u hladnjak na najmanje 6 sati, a idealno preko noći, kako bi keksi upili vlagu i omekšali, a okusi se savršeno proželi.
Savjeti za savršenstvo bez greške
Iako je recept jednostavan, nekoliko savjeta može ga učiniti još boljim.
- Varijacije okusa: Umjesto vanilije, koristite puding od čokolade za bogatiju verziju. U kremu možete dodati i malo ruma, naribane korice naranče ili tostirane i sjeckane lješnjake za dodatnu dimenziju okusa.
- Voćna svježina: Ako želite lakšu, ljetnu verziju, umjesto čokoladnog ganachea, kolač premažite samo tučenim vrhnjem i ukrasite svježim bobičastim voćem poput malina, borovnica ili jagoda.
- Dekoracija: Osim ganachea, vrh možete posuti kakaom u prahu, naribanom čokoladom ili mrvljenim keksima. Za rođendanske proslave, šarene mrvice su uvijek pun pogodak!
- Strpljenje je ključ: Najvažniji korak je hlađenje. Nemojte žuriti s rezanjem kolača. Što duže stoji u hladnjaku, to će biti ukusniji i lakši za rezanje.
Ovaj kolač je dokaz da najbolji deserti ne moraju biti komplicirani. To je slastica koja spaja generacije, budi uspomene i stvara nove, a svaki zalogaj je čista kremasta sreća.