
Keto tortilje - jednostavni recepti za ukusne obroke bez ugljikohidrata

Ketogena ili keto dijeta, koju karakterizira vrlo nizak unos ugljikohidrata, umjeren unos proteina i visok unos masti, postala je jedna od najpopularnijih dijeta na svijetu. Njen cilj je dovesti tijelo u stanje ketoze, u kojem umjesto glukoze kao primarni izvor energije koristi masti. Mnogi je biraju zbog brzog gubitka kilograma i poboljšanja općeg zdravstvenog stanja. Ipak, odricanje od kruha, tjestenine i, naravno, tortilja, može biti najveći izazov.
Srećom, keto prehrana ne znači da se moraš odreći omiljenih jela poput tacosa, burrita ili quesadilla. Uz malo kreativnosti i prave sastojke, možeš pripremiti ukusne, mekane i fleksibilne tortilje koje se savršeno uklapaju u tvoj jelovnik.
Keto tortilje - recepti
U nastavku donosimo pet različitih recepata za keto tortilje, od kojih svaki nudi jedinstven okus i teksturu, kako bi tvoj keto put bio što ukusniji i jednostavniji.
Klasične keto tortilje od bademovog brašna i mozzarelle
Ovaj recept, poznat i kao "fathead" tijesto, rezultira tortiljama koje su nevjerojatno rastezljive i zadovoljavajuće, a podsjećaju na tradicionalne pšenične tortilje. Tajna je u otopljenoj mozzarelli koja tijestu daje izvanrednu elastičnost.
Sastojci:
- 150 g naribane mozzarelle (part-skim)
- 80 g bademovog brašna
- Prstohvat soli
Priprema:
- U posudi prikladnoj za mikrovalnu pećnicu ili u loncu s dvostrukim dnom, pomiješaj naribanu mozzarellu i bademovo brašno.
- Zagrijavaj smjesu u intervalima od 30 sekundi (u mikrovalnoj) ili na laganoj vatri, miješajući dok se sir potpuno ne otopi i ne sjedini s brašnom u kompaktnu kuglu tijesta.
- Tijesto prebaci na papir za pečenje, dodaj sol i kratko ga umijesi dok je još toplo.
- Podijeli tijesto na 4 do 6 jednakih dijelova.
- Svaki dio stavi između dva lista papira za pečenje i razvaljaj ga valjkom u tanki krug.
- Peci tortilje u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 5-7 minuta, ili dok rubovi ne postanu zlatno-smeđi.
Prijedlog za nadjev (Taco klasik): Napuni tortilje mljevenim mesom začinjenim po želji, dodaj naribani sir (cheddar ili gauda), svježu salatu, kockice rajčice i žlicu kiselog vrhnja za potpun doživljaj.
Veganske tortilje od bademovog i kokosovog brašna
Za sve koji izbjegavaju mliječne proizvode i jaja, ovaj recept je idealno rješenje. Ključan sastojak su psyllium ljuskice, koje djeluju kao vezivo i daju tortiljama potrebnu savitljivost. Ove su tortilje mekane, ukusne i potpuno veganske.
Sastojci:
- 95 g bademovog brašna
- 18 g kokosovog brašna
- 10 g mljevenih psyllium ljuskica
- ½ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 1 žlica maslinovog ulja
- 120 ml tople vode
Priprema:
- U zdjeli pomiješaj sve suhe sastojke: bademovo brašno, kokosovo brašno, psyllium ljuskice, prašak za pecivo i sol.
- Dodaj maslinovo ulje i toplu vodu te miješaj dok se ne formira tijesto.
- Rukama mijesi tijesto minutu-dvije dok ne postane glatko i mekano.
- Podijeli tijesto na 4 do 6 kuglica. Ostale kuglice drži pokrivene dok radiš s jednom.
- Stavi kuglicu između dva nauljena lista papira za pečenje i tanko je razvaljaj.
- Zagrij lagano nauljenu tavu na srednje jakoj vatri. Peci svaku tortilju 2-3 minute s jedne strane, a zatim 1-2 minute s druge strane.
Prijedlog za nadjev (Veganski užitak): Ove tortilje savršeno se slažu s guacamoleom kao bazom. Dodaj pržene gljive, trakice svježe paprike, špinat i nekoliko maslina. Za dodatnu teksturu i proteine, ubaci dimljeni tofu.
Aromatične tortilje od kokosovog brašna
Ako tražiš alternativu bez orašastih plodova, isprobaj ove tortilje od kokosovog brašna. Ne brini zbog okusa kokosa – dodatak začina ga potpuno neutralizira. Rezultat su čvrste, ali fleksibilne tortilje koje se neće raspasti ni s najsočnijim nadjevima.
Sastojci:
- 50 g kokosovog brašna
- 2 žlice mljevenih psyllium ljuskica
- ½ žličice praška za pecivo
- 1 jaje (ili samo bjelanjak), sobne temperature
- 1 žlica maslinovog ulja
- Začini po želji: ½ žličice češnjaka u prahu, ½ žličice luka u prahu, ¼ žličice kumina
- Prstohvat soli
- 180 ml tople vode
Priprema:
- Pomiješaj sve suhe sastojke i začine u zdjeli.
- Dodaj jaje, maslinovo ulje i na kraju toplu vodu. Miješaj dok se sve ne sjedini.
- Pusti tijesto da odstoji 5 minuta kako bi brašno i psyllium upili tekućinu.
- Podijeli tijesto na 4 dijela, oblikuj kuglice i razvaljaj ih između dva lista papira za pečenje.
- Peci na lagano nauljenoj tavi oko 45 sekundi sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju.
Prijedlog za nadjev (Piletina s povrćem): Za sočan i zasitan obrok, napuni tortilje komadićima pečene piletine, dinstanim tikvicama i lukom. Prelij sve s malo salse i dodaj kriške avokada.
Brze tortilje od kokosovog brašna i bjelanjaka
Ovo je vjerojatno najjednostavniji recept na listi, sa samo tri sastojka. Tijesto je rjeđe od ostalih, slično smjesi za palačinke, pa nije potrebno valjanje. Idealno za brzi ručak ili večeru.
Sastojci:
- ⅓ šalice (oko 40 g) kokosovog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- 8 bjelanjaka
Priprema:
- U zdjeli pjenjačom snažno umuti bjelanjke, kokosovo brašno i prašak za pecivo dok ne dobiješ glatku smjesu bez grudica.
- Zagrij tavu na srednje jakoj vatri i lagano je naulji kokosovim uljem.
- Izlij dio smjese u tavu, oblikujući krug željene veličine.
- Peci otprilike jednu minutu sa svake strane, ili dok tortilja ne dobije zlatno-smeđu boju i lagane mjehuriće.
Prijedlog za nadjev (Brzi doručak ili ručak): Budući da su slične palačinkama, odlične su za brze obroke. Napuni ih kajganom i ploškama slanine za keto doručak, ili ih jednostavno premaži krem sirom i dodaj dimljeni losos i svježi kopar.
Tortilje od bjelanjaka bez ugljikohidrata
Za one koji prate najstrožu verziju keto prehrane, ove tortilje su savršen izbor jer ne sadrže gotovo nimalo ugljikohidrata.
Sastojci:
- 1 šalica tekućih bjelanjaka (od otprilike 8 jaja)
- 2 žlice nezaslađenog proteinskog praha bez okusa ILI ¼ žličice ksantan gume
Priprema:
- U blenderu izmiksaj bjelanjke i proteinski prah (ili ksantan gumu) dok smjesa ne postane pjenasta.
- Zagrij tavu s neprijanjajućim dnom na laganoj vatri i lagano je poprskaj uljem.
- Izlij otprilike ⅓ smjese u tavu i brzo je zavrti kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila po dnu.
- Peci 1-2 minute s jedne strane, zatim preokreni i peci još minutu.
- Ponavljaj postupak dok ne potrošiš svu smjesu.
Prijedlog za nadjev (Lagani "zero carb" zamotuljak): S obzirom na to da su gotovo bez ugljikohidrata, idealne su za lagane nadjeve. Isprobaj kombinaciju kuhanih škampa, svježeg špinata i nekoliko kapi limunovog soka, ili ih napuni trakicama pureće šunke i listovima zelene salate.
Kao što vidiš, keto prehrana otvara vrata kulinarskoj kreativnosti. Svaki od ovih recepata nudi drukčiji pristup pripremi keto tortilja, omogućujući ti da uživaš u raznolikosti bez narušavanja svojih prehrambenih ciljeva. Isprobaj ih, eksperimentiraj s nadjevima i uživaj u svakom zalogaju bez grižnje savjesti!


Šik i spremne za ljeto: Djevojke sa špice u trendi špagericama koje su hit i ove godine

Ovo ulje ima tisuću pozitivnih recenzija, vaša će kosa rasti kao luda
