
Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Kad ljetne vrućine dosegnu vrhunac, malošto može nadmašiti osvježavajuću privlačnost klasične salate od krastavaca. Hrskavi, sočni krastavci, sljubljeni s pikantnim ili kremastim preljevom, uvijek pružaju osjećaj svježine i lakoće. Donosimo vam tri provjerena recepta za lagane ljetne salate koje će oduševiti vaša nepca i postati nezaobilazan dio ljetnog jelovnika. Bilo da preferirate klasičnu kombinaciju krastavaca i octa ili ste raspoloženi za nešto egzotičnije, ovi recepti nude ponešto za svakoga.
Krastavci – temelj ljetnog osvježenja
Krastavci su pravo ljetno čudo iz povrtnjaka. Ovo niskokalorično povrće obiluje vodom, čineći ga idealnim saveznikom u hidrataciji tijekom sparnih dana. Osim vode, krastavci sadrže i važne vitamine te minerale. Njihova svestranost je legendarna – savršeno se uklapaju u raznovrsna jela, od osvježavajućih salata, hladnih juha, pa sve do napitaka poput limunade s krastavcima.
Prilikom odabira krastavaca za salatu, engleski krastavci, često omotani plastikom u trgovinama, odličan su izbor jer imaju tanku, nježnu koru i gotovo neprimjetne sjemenke, pa ih nije potrebno guliti. Ako koristite obične, salatne krastavce s debljom korom, preporučljivo ih je oguliti i po potrebi odstraniti sjemenke, posebice ako su veće i tvrđe. Za dodatnu hrskavost i koncentriraniji okus, mnogi kuhari preporučuju lagano posoliti narezane krastavce i ostaviti ih desetak minuta da otpuste višak vode, što sprječava da salata postane previše vodenasta. Ovaj korak posebno je koristan kod kremastih salata.
Salata s krastavcima, jogurtom i mentom
Ova salata je klasik koji spaja svježinu krastavaca s kremastom teksturom jogurta i aromatičnom mentom. Idealna je kao lagani prilog uz jela s roštilja ili kao samostalni osvježavajući obrok.
Sastojci:
- 2 svježa krastavca srednje veličine
- 1 šalica (oko 240 ml) grčkog jogurta (niskomasnog ili punomasnog, po želji)
- 1/4 šalice svježe mente, sitno nasjeckane
- 1 režanj češnjaka, protisnut ili sitno nariban
- 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Priprema:
Krastavce operite. Ako koristite krastavce s debljom korom, ogulite ih; inače koru možete ostaviti. Narežite ih na tanke ploške ili manje kockice, ovisno o preferenciji. Ako želite da salata ima teksturu sličniju dipu, krastavce možete i naribati. U zdjeli srednje veličine pažljivo pomiješajte grčki jogurt, nasjeckanu svježu mentu, protisnuti češnjak i limunov sok. Dodajte pripremljene krastavce, zatim posolite i popaprite prema vlastitom ukusu. Sve sastojke dobro promiješajte kako bi se okusi proželi. Salatu pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 15-20 minuta prije posluživanja. Hlađenjem će se okusi dodatno sjediniti, a salata će biti još osvježavajuća.
Salata od krastavaca, rajčice i feta sira
Ova mediteranska kombinacija boja i okusa pravo je ljetno osvježenje. Sočne rajčice, hrskavi krastavci i slani feta sir čine ovu salatu neodoljivom.
Sastojci:
- 2 svježa krastavca
- 2 zrele rajčice srednje veličine
- 1/2 crvenog luka (ili manja glavica, po želji)
- 100g feta sira
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica crvenog vinskog octa
- Prstohvat sušenog origana
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Priprema:
Krastavce operite i, po potrebi, ogulite. Narežite ih na kockice ili polumjesece. Rajčice također operite i narežite na kockice slične veličine kao krastavci. Crveni luk očistite i narežite na tanke ploške ili sitne kockice. U većoj zdjeli za salatu nježno pomiješajte narezane krastavce, rajčice i crveni luk. U manjoj posudici pripremite preljev tako što ćete pomiješati maslinovo ulje, crveni vinski ocat, sušeni origano, sol i papar. Prelijte pripremljeni preljev preko povrća i lagano promiješajte kako bi se svi sastojci obložili. Na kraju, feta sir izmrvite rukama ili vilicom direktno preko salate. Salatu možete poslužiti odmah, no još će bolja biti ako je ostavite da se marinira u hladnjaku barem 30 minuta, dopuštajući okusima da se u potpunosti razviju.
Azijska salata s krastavcima i sezamom
Za ljubitelje egzotičnih okusa, ova azijska salata s krastavcima donosi dašak Orijenta na vaš stol. Kombinacija hrskavih krastavaca, pikantnog đumbira i aromatičnog sezamovog ulja budi sva osjetila.
Sastojci:
- 2 svježa krastavca
- 2 žlice rižinog octa
- 1 žlica soja sosa (po mogućnosti sa smanjenim udjelom soli)
- 1 žličica tostiranog sezamovog ulja
- 1/2 žličice šećera (ili meda/agavinog sirupa kao zamjene)
- 1/4 žličice svježe naribanog đumbira (ili prstohvat đumbira u prahu)
- 1 žlica tostiranih sezamovih sjemenki (bijelih ili crnih)
- Po želji: malo čili pahuljica za ljutinu
Priprema:
Krastavce temeljito operite. Možete ih narezati na vrlo tanke ploške, duge tanke trakice (julienne) pomoću posebnog nožića ili spiralizatora za zanimljiviji izgled. Alternativno, za drugačiju teksturu, krastavce možete lagano "istući" tupom stranom noža prije rezanja na komade nepravilnog oblika, tehnika poznata kao "smashed cucumbers". U maloj zdjeli pripremite preljev miješajući rižin ocat, soja sos, sezamovo ulje, šećer i naribani đumbir. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Pripremljene krastavce stavite u zdjelu za posluživanje, prelijte ih dresingom i dobro promiješajte da se svaki komadić obloži. Na kraju, pospite tostiranim sezamovim sjemenkama i, ako volite pikantnije, dodajte malo čili pahuljica. Ostavite salatu u hladnjaku najmanje 10-15 minuta prije posluživanja kako bi krastavci upili okuse preljeva.


Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
