
Četiri kremaste fantazije: Savršene guste juhe od povrća za svaki dan

Dolaskom toplijih dana ili jednostavno kada ti se jede nešto lagano, a opet hranjivo i utješno, nema boljeg odabira od bogate, kremaste juhe od povrća. Ove su juhe prava riznica okusa i nutrijenata, a njihova baršunasta tekstura naprosto mami na još. Zaboravi na teške zaprške i vrhnje - ova četiri recepta za prefine guste juhe svoju kremastu teksturu duguju samom povrću, pokojem pametnom dodatku i čaroliji blendanja. Idealne su za brzi ručak, laganu večeru ili kao okrepa usred dana. Pripremi svoju omiljenu zdjelicu i uroni u svijet kremastih povrtnih fantazija!
Juha od pečenog povrća s daškom egzotike
Ova juha svoju dubinu okusa zahvaljuje prethodno pečenom povrću, a kokosovo mlijeko joj daje neodoljivu kremastu teksturu i blagu egzotičnu notu.
Sastojci:
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 1 srednji batat (oko 400g), oguljen i narezan na kockice
- 1 žuta tikvica ili obična tikvica, narezana na kockice
- 1 manja glavica cvjetače, narezana na cvjetiće
- 1 srednji bijeli luk, narezan na kockice
- 2 žlice maslinovog ulja, podijeljeno
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- 4 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 500-700 ml povrtnog temeljca
- 1 konzerva (400g) kokosovog mlijeka (punomasnog)
- 1 konzerva (400g) sjeckanih pelata (po mogućnosti dimljenih)
- 1 konzerva (400g) bijelog graha, ispranog i ocijeđenog
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1 žličica dimljene paprike
Priprema: Zagrij pećnicu na 220°C. Na veliki lim za pečenje stavi papriku, batat, tikvicu, cvjetaču i luk. Prelij s 1 ½ žlicom maslinovog ulja, posoli, popapri i dobro promiješaj da se povrće ravnomjerno obloži. Rasporedi povrće u jednom sloju i peci 30-40 minuta, ili dok ne omekša i lagano porumeni. Dvadesetak minuta nakon što si povrće stavila peći, u velikom loncu zagrij preostalo maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj sjeckani češnjak i pirjaj 1-2 minute dok ne zamiriše. Zatim dodaj povrtni temeljac, kokosovo mlijeko, pelate, bijeli grah, kumin i dimljenu papriku te promiješaj. Pusti da zavrije, a zatim smanji vatru. Kad je pečeno povrće gotovo, dodaj ga u lonac s juhom. Štapnim mikserom ili u blenderu (pazi ako je juha vruća!) izmiksaj sve dok ne dobiješ glatku, kremastu juhu. Kušaj i po potrebi dodatno posoli i popapri. Ako ti je juha pregusta, slobodno dodaj još malo temeljca. Posluži toplo, ukrašeno s malo kokosovog mlijeka i prstohvatom papra.
Brza i jednostavna juha s krumpirom i cvjetačom
Kad nemaš puno vremena, a želiš nešto zdravo i ukusno, ova juha je spas. Krumpir joj daje prirodnu gustoću, a ti možeš iskoristiti povrće koje trenutno imaš pri ruci.
Sastojci:
- 2 srednja krumpira (batat, obični ili kombinacija)
- ½ glavice cvjetače
- 5 većih mrkvi (ili 2 šalice baby mrkvi)
- ¾ vrećice smrznutog kukuruza (oko 300g)
- ½ žličice češnjaka u prahu
- Sol i papar po ukusu
- Voda ili povrtni temeljac
Priprema: Krumpir oguli i nareži na kockice, cvjetaču razdvoji na manje cvjetiće, a mrkvu očisti i nareži. Stavi pripremljeno povrće u veći lonac. Prelij vodom ili temeljcem tek toliko da prekrije povrće i kuhaj na srednje jakoj vatri 15-20 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Desetak minuta prije kraja kuhanja, dodaj smrznuti kukuruz. Kada je povrće kuhano, pažljivo odlij višak tekućine u posebnu zdjelu (sačuvaj je!). Štapnim mikserom izmiksaj povrće u glatki pire, postepeno dodajući sačuvanu tekućinu od kuhanja dok ne postigneš željenu gustoću juhe (obično je dovoljna otprilike jedna šalica tekućine ako voliš gušće juhe). Ako nemaš štapni mikser, povrće možeš prebaciti u blender ili sjeckalicu. Na kraju umiješaj sol, papar i češnjak u prahu. Makni s vatre i posluži toplo. Odlično se slaže s prepečenim kruhom ili krutonima.
Juha s brokulom i porilukom
Ova juha je prava vitaminska bomba, prepuna zelenog povrća koje joj daje predivnu boju i obilje hranjivih tvari. Poriluk i celer daju joj divnu aromatičnu bazu.
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1-2 poriluka, tanko narezana i dobro oprana (oko 1 ½ šalice)
- 1 srednja glavica luka, narezana
- 2-3 češnja češnjaka, lagano zgnječena
- 2 stabljike celera, narezane
- Sol i svježe mljeveni papar
- 2 velike glavice brokule (oko 800g), grubo nasjeckane
- 1 velika tikvica (oko 350g), narezana na manje komade
- 1 veći krumpir (npr. russet), oguljen i narezan na ploške debljine oko 0.5 cm
- Oko 1.5 litara vode ili povrtnog temeljca (prilagodi količinu volumenu povrća)
- Koncentrat povrtnog temeljca (po želji)
- 4-5 šalica baby špinata
- Šaka svježeg kopra ili peršina (po želji)
Priprema: U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj poriluk, luk, češnjak i celer. Lagano posoli i popapri. Poklopi i kuhaj 10-12 minuta, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša i postane staklasto. Pazi da ne zagori; po potrebi smanji vatru. Dodaj brokulu, tikvicu i krumpir. Ulij tekućinu (vodu ili temeljac) tako da povrće bude skoro pokriveno, ali da vrhovi malo vire. Ako koristiš, dodaj žlicu koncentrata temeljca. Pusti da zavrije na jakoj vatri (trebat će oko 10 minuta), a zatim smanji vatru i kuhaj djelomično poklopljeno dok sve povrće ne omekša, otprilike 15-20 minuta. Makni lonac s vatre i pusti da se malo ohladi, povremeno miješajući, 10-15 minuta. Umiješaj špinat i začinsko bilje (ako koristiš) te pusti da povenu. Štapnim mikserom izmiksaj juhu izravno u loncu do željene glatkoće. Za baršunastiju teksturu, juhu možeš pasiraj u serijama u blenderu (nikada ne puni blender više od polovice vrućom tekućinom). Vrati juhu u lonac ako je odmah poslužuješ i podgrij. Po potrebi razrijedi s još malo vode, temeljca ili čak malo mlijeka ili biljnog vrhnja. Kušaj i dotjeraj začine ako je potrebno.
Juha od bundeve i cvjetače
Slatkoća muškatne tikve savršeno se spaja s blagim okusom cvjetače u ovoj predivno kremastoj i aromatičnoj juhi. Idealna je za dane kada ti treba nešto toplo i utješno.
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1-2 poriluka, tanko narezana i dobro oprana (oko 1 ½ šalice)
- 1 srednja glavica luka, narezana
- 2-3 češnja češnjaka, lagano zgnječena
- 2 stabljike celera, narezane
- Sol i svježe mljeveni papar
- 1 pakiranje (oko 600g) očišćene i narezane muškatne tikve (ili oko 700g cijele tikve, očišćene i nasjeckane)
- 1 manja glavica cvjetače (oko 450g očišćene), grubo nasjeckana
- Mala šaka listića kadulje ili ružmarina, ili nekoliko grančica timijana
- Korica parmezana (po želji, za dodatnu aromu)
- Oko 1.2-1.5 litara vode ili povrtnog temeljca
- Koncentrat povrtnog temeljca (po želji)
Priprema: U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj poriluk, luk, češnjak i celer. Lagano posoli i popapri. Poklopi i kuhaj 10-12 minuta, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša. Dodaj muškatnu tikvu, cvjetaču i začinsko bilje (kadulju, ružmarin ili timijan). Ako koristiš, dodaj i koricu parmezana. Ulij tekućinu (vodu ili temeljac) tako da povrće bude skoro pokriveno te dodaj koncentrat temeljca ako želiš. Pusti da zavrije na jakoj vatri, a zatim smanji vatru i kuhaj djelomično poklopljeno dok povrće ne omekša, otprilike 15-20 minuta. Makni lonac s vatre i pusti da se malo ohladi, povremeno miješajući, 10-15 minuta. Izvadi koricu parmezana (ako si je koristila) i grančice začinskog bilja ako su veće. Štapnim mikserom izmiksaj juhu do glatke, baršunaste teksture. Za još finiju teksturu, koristi blender. Vrati juhu u lonac, podgrij ako je potrebno, te po potrebi razrijedi i začini. Posluži toplu, možda s kapljicom bučinog ulja ili prženim sjemenkama bundeve.


Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga
