Zdravlje
Zdravlje

Tajna zdrave probave

Tajna zdrave probave
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Hrana koju jedemo od vitalnog je značenja.

Kvalitetna prehrana ne samo da regenerira stanice i tkiva, već utječe na procese izlučivanja pomoću kojeg se iz tijela odstranjuju otpadne tvari. Probava hrane je složen proces koji se odvija u probavnom sustavu, a glavna uloga mu je stalna opskrba tijela hranjivim tvarima, vodom i elektrolitima. Važnost ravnoteže crijevne mikroflore Važan dio probave je i sakupljanje i eliminacija otpadnih tvari. Koliko je bitna probava zapravo nismo niti svjesni. U našim crijevima živi deset puta više bakterija nego što naš organizam ima stanica. Te bakterije sudjeluju u razgradnji neprobavljenih tvari, važne su za dozrijevanje crijevne sluznice kao i za razvoj imunološkog sustava crijeva. Zanimljiva činjenica je da se više od 70 % svih imunoloških stanica nalazi u probavnom sustavu, što znači da se u crijevima nalazi više imunoloških stanica nego u bilo kojem drugom dijelu tijela. Narušena ravnoteža crijevne mikroflore dovodi do razvoja različitih poremećaja kao što su sindrom iritabilnog crijeva, debljina, dijabetes, pa čak i karcinom. Probava počinje u ustima Pazite da hranu dobro sažvačete zbog toga što probava hrane počinje već u ustima. Miješanjem hrane sa slinom počinju djelovati probavni enzimi: lipaza, amilaza i ptijalin što je ključno za daljnju probavu hrane. Pravilnim žvakanjem potpomažete i ubrzavate probavu te svome tijelu osiguravate sve potrebne nutrijente. Pazite da ste i prilikom svakoga obroka opušteni i da ga možete u miru pojesti. Osim dužeg žvakanja pazite da imate više manjih obroka. I nikako nemojte preskakati obroke. Za zdravlje vaših crijeva pripazite dostatan unos dolje navedenih tvari. 1. PREHRAMBENA VLAKNA su hranjive tvari prisutne u staničnim stjenkama namirnica biljnog podrijetla. Spadaju u skupinu ugljikohidrata, a mogu biti topljiva i netopljiva. Topljiva vlakna u dodiru s vodom stvaraju želatinastu masu, koja privlači mnoge štetne tvari, kao i šećere i masnoće iz hrane. Netopljiva vlakna se kroz probavni trakt kreću gotovo nepromijenjena. Imaju svojstvo apsorpcije vode, te osiguravaju redovito pražnjenje crijeva. Namirnice bogate vlaknima obično sadrže mješavinu topljivih i netopljivih prehrambenih vlakana, a obje vrste su korisne i imaju pozitivan utjecaj na probavni sustav. Povećajte unos namirnica koje su bogate vlaknima, a to su:

Cjelovite žitarice: zob, ječam, raž, proso, heljda i mekinje od raznih žitarica

Svježe i suho voće: jabuke, kruške, šljive, smokve, brusnice, grožđice, borovnice, jagode

Povrće i mahunarke: grah, mrkva, leća, brokula, bob, artičoka, mahune, špinat, kupus

Orašasti plodovi i sjemenke: lanene sjemenke, sezamove sjemenke, bademi, kikiriki

2. PROBIOTICI su jedna ili više kultura živih stanica mikroorganizama koje blagotvorno utječu na domaćina poboljšavajući njegovu crijevnu mikrobnu ravnotežu. Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže između tzv. „dobrih i loših“ bakterija u našim crijevima. Crijevna mikroflora može postati poremećena uslijed bolesti, stresa, uzimanja antibiotika ili lijekova, izlaganja toksinima te prekomjernom konzumacijom alkohola. 3. PREBIOTICI nisu živi organizmi, već potiču rast i aktivnost crijevnih probiotika. Prebiotici podrazumijevaju neprobavljivu skupinu ugljikohidrata koji imaju sposobnost fermentiranja unutar probavnog sustava. Njihova funkcija promicatelja zdravlja jest selektivna stimulacija rasta određenih bakterija u probavnom sustavu. Inulin je jedan od najistaraživanijih prebiotika. 4. TEKUĆINA i to prije svega voda je uz vlakna neophodna za zdravu probavu. Pomaže kod otapanja otpadnih tvari kako bi lakše prošle kroz probavni trakt. Velika pomoć kod opstipacije Ukoliko imate problema s opstipacijom a ne pomažu vam samo vlakna iz voća i povrća evo čime si možete pomoći: 1. Ljuskice i prah psylliuma su čista vlakna koja se preporučuju kod osoba koje imaju problema sa zatvorom. Dobiveni su iz ovojnice indijskog trpuca i koriste se kao izvor vlakana koja imaju sposobnost povećanja svog volumena i do 15 puta. Polisaharidne sluzi koje sadrži podmazuju stjenku crijeva te olakšavaju pražnjenje. 2. Mekinje su ljuske žitarica koje nastaju kao nusprodukt prilikom mljevenja žitarica. Dobivaju se iz vanjske ljuske zrna a izrazito su bogate vlaknima te su dobar  izvor mineralnih tvari. 3. Chia sjemenke predstavljaju bogat izvor vlakana. Na sebe vežu vodu te u vrlo kratkom vremenu udvostručuju volumen i pretvaraju se u želatinoznu masu. Osim što su bogate vlaknima predstavljaju bogat izvor omega 3 masnih kiselina, proteina, kalcija, fosfora, mangana i cinka. Ponekad smo u žurbi i ne obaziremo se na potrebe organizma. Međutim nikako nemojte zanemariti potrebu za pražnjenjem crijeva. Također redovita tjelovježba održava naše tijelo aktivnim i pomaže rad crijeva. Na biobio.hr pratite što vam se fino i organsko nudi na mjesečnim sniženjima, čitajte nove članke o zdravom životu i eksperimentirajte s raznovrsnim, zdravim receptima. 

Promo

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx