Zdravlje
Zdravlje

Super zdrave alternative bijelom kruhu koje sadrže malo ugljikohidrata

Super zdrave alternative bijelom kruhu koje sadrže malo ugljikohidrata
Izuzetno ukusne, a puno zdravije zamjene. Imamo i recepte

Kruh je jedna od najzastupljenijih namirnica u našoj prehrani, no pojedine vrste kruha poput bijelog vrlo su nezdrave i loše za tvoje zdravlje jer sadrže prazne kalorije i loše uhljikohidrate koji izazivaju debljanje.

  Bez obzira na to jesi li na keto ili LCHF dijeti ili pak samo pokušavaš smanjiti unos ugljikohidrata, postoje brojne alternative bijelom kruhu koje obiluju zdravim hranjivim tvarima koje su potrebne tvom organizmu.   Ako si u potrazi za takvim opcijama, uvijek moraš tražiti namirnice koje u sebi imaju vlakna i dobre ugljikohidrate. Neke od najzdravijih alternativa bijelom kruhu koje možeš uvrstiti u svoju prehranu su zdrava peciva, kruh od integralnog brašna, pogačice i krekeri, a možeš ih napraviti i sama od sastojaka koje ćeš pronaći u trgovinama zdrave hrane. Nekoliko odličnih recepata ti donosimo u nastavku.  

Foto: Unsplash

Integralni kruh

 Sastojci:   500 g integralnog brašna 1 kom svježeg kvasca 1 žličica soli 500 ml vode  sjemenke po želji (bučine, chia, sezam, lan...)   Priprema:   Najprije razmuti kvasac s malo tople vode i ostavi na toplom oko 5 minuta. U zdjeli pomiješaj brašno, sol i razmućeni kvasac te dodaj mlaku vodu i zamijesi Dodaj sjemenke po želji. Ostavi na toplom oko pola sata, odnosno dok se tijesto ne udvostruči. Kalup u kojem ćeš peći kruh premaži uljem i istresi tijesto. Peci na 200 stupnjeva, oko pola sata. Dok je kruh još topao, izvadi ga iz kalupa i umotaj ga u vlažnu krpu.  

Fine pogačice sa sirom

Sastojci: 150 g mozzarella sira50 g krem sira pola žličice praška za pecivomalo soli Priprema: Najprije rastopi sir. Kad se smjesa ohladi, umiješaj bademovo brašno te prašak za pecivo i sol i zamijesi tijesto.Rukama oblikuj kuglice i peci ih u tepsiji koju si prethodno obložila papirom za pečenje. Peci u pećnici na 180 stupnjeva oko desetak minuta, odnosno dok kruščići ne porumene  

Mekana peciva sa sjemenkama

 Sastojci: 2 jaja100 g sirnog namaza100 g svježeg sira1 žličica sode bikarbone100 g brašna od badema100 g mljevenih indijskih oraščića50 g brašna od lana1 žličica psylium prahasol i začini po željisezam i lan za ukrašavanje Priprema: U jednoj zdjeli pomiješaj sve suhe sastojke, a u drugoj zdjeli pomiješaj jaja, svježi sir i sirni namaz. Spoji obje smjese te dobro promiješaj kako bi se svi sastojci sjedinili i kako bi smjesa postala ujednačena. Oblikuj kuglice od tijesta i stavljaj ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Premaži s malo ulja i po želji posipaj sjemenkama lana i sezama. Peci ih na 180 stupnjeva 25-30 minuta.  

Slatki kruh od banane

Sastojci: 3 jaja3 zrele banane

1 šalica brašna od kokosa

1 šalica mljevenih badema ili oraha3 žličice meda ili stevije1 žličica sode bikarbonepola žličice cimetamalo soli Priprema: Umuti jaja pa im dodaj zgnječene banane. U tu smjesu postepeno umiješaj brašno, mljevene bademe, sol, cimet i sodu bikarbonu te zaslađivač po želji. Miješaj dok smjesa ne postane ravnomjerna. Premjesti u duguljasti kalup za pečenje. Peci oko 40 minuta na 200 stupnjeva. Po želji u smjesu možeš dodati sjeckane orahe, bademe, crnu čokoladu ili grožđice.

Kruh od lanenog brašna

 Sastojci: 3 jaja 300 g lanenog brašna60 ml ulja2 žlice jabučnog octa1 žličica praška za pecivo110 ml vodemalo soli 2 žlice lanenih sjemenki Priprema: Najprije odvoji bjelanjke od žumanjaka. U jednoj zdjeli pomiješaj laneno brašno, prašak za pecivo, sol i ulje. Dodaj žumanjak, ocat i vodu. Od bjelanjaka napravi snijeg te lagano dodaj u smjesu sa žumanjkom. Lagano promiješaj pa prebaci smjesu u kalup i posipaj sjemenkama lana i sezama. Peci oko 30 minuta na 180 stupnjeva.