Zdravlje
Zdravlje

Razlika između kineskog i domaćeg češnjaka

Razlika između kineskog i domaćeg češnjaka
Velika većina češnjaka koja se prodaje po svijetu dolazi iz Kine, čak i do 80%. Hrvatska godišnje uveze 1800 tona češnjaka, i to uglavnom iz ove zemlje. Neki potrošači misle da je taj češnjak uzgojen u Hrvatskoj, ali zapravo je on uvezen iz Kine, direktno ili preko posrednika.

Također, je upitan ”organski certifikat” za češnjak uvezen iz Kine, jer nikakve ozbiljnije kontrole kvalitete uvoza češnjaka nema. Pitamo li se zašto se kineski češnjak tako „lijepo bijeli“, a kumice na placu nude češnjak čija je vanjska omotnica glavice sivkasta, pa čak ponekad i vuče na crno, te začudo ima i korijenje. U kineskoj proizvodnji češnjaka on se šprica s kemikalijama da bi se zaustavilo klijanje, da bi postao bjelji i da bi se uništili insekti. Štoviše, ovaj češnjak se uzgaja u netretiranim otpadnim vodama i efektivnom metil bromidu koji služi kao fungicid. Metil bromid može dovesti do vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema. On može oštetiti dišne putove ??i središnji živčani sustav, a može čak i izazvati smrt. Ostali opasni spojevi u kineskom češnjaku su olovo i sulfati. Alicin, jedan od najzdravijih spojeva u češnjaku se kroz proces tretiranja počinje smanjivati, kada češnjak predugo stoji u skladištu, jer naravno ne može trunuti nakon što je obrađen kemijskim sredstvima. Temeljna razlika, koju potrošač može uočiti na prvi pogled, između domaćeg prirodnog uzgojenog svježeg češnjaka i uvoznog češnjaka iz Kine.

Domaći češnjak ima korijen ostavljen na dnu.

Domaći češnjak je teži od uvoznog češnjaka (na isti volumen).

Domaći češnjak je pun okusa naspram kineskog češnjaka.