
Petra Meštrić za Žena.hr: Kako šećer i prehrana utječu na starenje kože?

Starenje kože je složen prirodni proces koji je pod utjecajem mnogih faktora, uključujući genetiku, izlaganje suncu, stres i prehranu. Jedan od faktora koji je u posljednjim godinama postao predmetom brojnih istraživanja u je unos šećera. Ovdje je važno spomenuti proces koji se naziva glikacija.
Glikacija je kemijska reakcija u kojoj se molekule šećera vežu za proteine ili lipide, stvarajući produkte uznapredovale glikacije (AGEs - Advanced Glycation End Products). Oni mogu imati negativne posljedice na strukturu i funkciju kože, ubrzavajući proces starenja.
Proces glikacije
Kada u tijelo unosimo puno šećera i rafiniranih ugljikohidrata poput kruha, riže i tjestenine, razina šećera u krvi raste. Molekule šećera vežu se za bjelančevine, npr. kolagen u koži i tada nastaje proces glikacije.
Glikacija je prirodan proces u kojem se molekule šećera (glukoza i fruktoza) vezuju za aminokiseline u proteinima. Ovo vezivanje može dovesti do promjena u strukturi proteina. To negativno utiče na njihovu funkciju. Kada se šećeri vežu za kolagen i elastin, koji su proteini odgovorni za elastičnost i čvrstinu kože, njihova funkcionalnost se smanjuje. Taj postupak rezultira starenjem kože, stvaranjem bora, smanjenjem tonusa kože.
Produkti uznapredovale glikacije (AGEs - Advanced Glycation End Products) su proizvodi koji nastaju kada se šećer veže za proteine, lipide ili druge molekule u tijelu. Oni se najviše talože u kolagenu i elastinu, dva ključna proteina koja čine strukturu kože.
Utjecaj šećera na kožu:
• Smanjenje elastičnosti: Oni oštećuju kolagen i elastin, što rezultira smanjenjem njihove sposobnosti da se vraćaju u prvobitni oblik. Ovaj postupak može dovesti do opuštene kože i nastanka bora.
Znakovi na koži: Bore, gubitak elastičnosti, koža bez sjaja, suha koža, neujednačen ten.
Utjecaj hrane
Jedan od glavnih izvora šećera su rafinirani ugljikohidrati i namirnice bogate šećerima. Jedenje hrane poput slatkiša, brze hrane i grickalica mogu dovesti do visokog nivoa glukoze u krvi. Kada je nivo glukoze povišen, proces glikacije se ubrzava, što dovodi do većeg stvaranja produkata uznapredovale glikacije. Način pripreme hrane također igra ulogu u stvaranju produkata uznapredovale glikacije. Npr. pečenje, prženje i roštiljanje. Preporučuje se smanjenje unosa hrane visokog glikemijskog indeksa, koja brzo povisuje nivo glukoze u krvi. Također se preporučuje konzumiranje hrane sa niskim glikemijskim indeksom, kao što su integralne žitarice, povrće proteini, koji manje dižu nivo šećera u krvi.
Oksidativni stres na starenje kože
Glikacija može doprijeti oksidativnom stresu, koji igra ulogu u starenju kože. Slobodni radikali nastali tijekom oksidacije mogu oštetiti stanice kože, proteine i lipide, izazivajući prijevremeno starenje kože. Na glikaciju utječe i genetika, pušenje, alkohol, zagađivači iz okoliša, starenje te UV zrake.
Prevencija
Kako bi se usporio proces starenja kože povezan s unosom šećera važno je držati se sljedećih uputa:
Smanjite unos rafiniranih šećera. Nemojte konzumirati hranu i pića koja sadrže visok udio rafiniranih šećera, poput gaziranih pića, slatkiša i brze hrane.
Konzumirajte zdrave masti: Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribama poput lososa, sardina pomažu u održavanju zdravlja kože i mogu smanjiti upalu izazvanu glikacijom.
Jedite hranu s niskim glikemijskim indeksom kao što su integralne žitarice, grahorice, zeleno povrće, koji manje dižu nivo šećera u krvi.
Uvođenje hrane bogate antioksidansima: voće i povrće bogato antioksidansima, poput vitamina C, vitamina E, polifenola i flavonoida, mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i ojačati zaštitu kože.
Redovita tjelovježba
Zaštita od sunca

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
