
Namirnice koje bi trebalo izbjegavati ako imaš probleme s aknama

Sigurno ti se nekad dogodilo da si osjetila kako ti prištić raste nakon dekadentnog obroka? Akne su posljedica određenih procesa na koži i mogu se pojaviti kada se najmanje očekuje. No svi znamo da ono što unosimo u tijelo utječe na zdravlje kože, ljepota ipak počinje na tanjuru, i da određene namirnice treba izbjegavati jer mogu povećati šanse za izbijanje akni.
No prištići nisu samo povezani s tinejdžerskom i mladenačkom dobi, mnoge žene bore se s aknama i u kasnijim godinama. Prema istraživanju
Iako su genetika i okoliš glavni faktori koji utječu na izgled kože i način života, uljučujući i prehranu, mogu povećati rizik od pojave akni. Upravo zato bi bilo dobro izbjegavati sljedeće namirnice.
POGLEDAJ VIDEO: Što se obavezno treba nalaziti u kozmetičkoj torbici svake žene?
Obrano mlijeko
Istraživanje provedeno na tinejdžerima pokazalo je da konzumacija nemasnog i obranog mlijeka dovodi do povećanja akni.
Rafinirani ugljikohidrati
Banane
Bilo bi dobro razmisliti o izbjegavanju hrane koja ima visoki glikemijski indeks. Banane su voće s nevjerojatno visokim glikemijskim indeksom, čak 62 od mogućih 100. Uživaš li svako jutro u smoothieju od banane? Postoje neke zdravstvene dobrobiti konzumiranja banane ujutro, ali može se izbaciti na neko vrijeme kako bi se provjerio utjecaj na pojavu akni. Na primjer, trešnje su voće koje maju puno niži glikemijski indeks, samo 20, i trebalo bi više koristiti takvu vrstu voća.
Pizza
Ovo je omiljeno jelo koje ima visoki glikemijski indeks što znači da brzo oslobađa glukozu. Kao što je ranije spomenuto, to može rezultirati skokom šećera, poticanjem upale, u konačnici dovodi do stvaranja aknii. Vjeruje se da sir dodatno pogoršava oštećenja na koži jer sadrži hormone koji stvaraju probleme. Što se može jesti umjesto toga? Umjesto pizze ili čipsa, može se uživati u kokicama pripremljenim kod kuće. Kokice se rade od kukuruza te su cjelovita namirnica koja sadrži vlakna i B vitamine.
Sušeno voće i voćni sokovi
Dok svježe voće sadrže prirodne šećer, sušeno voće i voćni sokovi izvori su koncentriranog šećera. Poznato je da potiče proizvodnju masnoće i upalu, a konzumiranje prevelikih količina sušenog voća i sokova stvara visoki unos šećera što se povezuje s aknama. Najbolje bi bilo odabrati kombinaciju orašastih plodova koje su pune proteina i zdravih masnoća s malo sušenog voća kako bi se dodala prirodna slatkoća. Tako se dobije cjeloviti međuobrok i dovoljno energije.

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
