
Povrće je najmoćnija hrana, ali jedna biljka ističe se kao najzdravija

Ako se želiš hraniti zdravo, povrće je neizostavni dio tvojeg jelovnika. Pri tom, tvoj bi tanjur trebao biti što šareniji i sadržavati različite vrste povrća – crvenog poput rajčice, ljubičastog poput cikle, narančastog poput bundeve i mrkve, žutog poput paprike i dakako, što više zelenog.
Povrće je savršena hrana jer sadrži puno vlakana, minerala i vitamina. Zapravo, kad spominjemo vitamine, obični prvo pomislimo na voće, ali tu smo u zabludi - prava riznica vitamina nalazi se – u povrću!
O vitaminima se puno govori i svi znamo da je nedostatak bilo kojeg vitamina loš, ponekad i opasan. No, zašto su vitamini zapravo važni?
Šarenilo na tanjuru
Naravno, hranjive tvari nužne su kako bi naš organizam normalno funkcionirao. S obzirom na to da je svaka pojedina vrsta voća bogata različitim vitaminima i mineralima, najbolje je kombinirati što više vrsta. Tako, na primjer, rikola je izuzetan izvor vitamina C – sadrži ga čak dvostruko više nego naranča, piše vogue.de.
Osim toga, ova niskokalorična vrsta salate izuzetno je bogata vlaknima te mineralima poput željeza, kalcija, kalija, cinka i fosfora, a osim vitamina C, dobar je izvor i B vitamina. Na samom vrhu popisa superhrane nalazi se i ovo povrće:
Špinat - koji je bogat vitaminima A i K,
Mrkva – koja je odličan izvor vitamina A,
Brokula – sadrži kalij, folnu kiselinu te vitamine C i K,
Češnjak - sadrži vitamin C te vitamin B6,
Kelj – izniman je izvor kalija, kalcija, bakra, kao i vitamina A, B, C i K.
Potočarka je najzdravije povrće
Ipak, istraživači sa Sveučilišta William Paterson u New Jerseyu željeli su doznati koja vrsta povrća je najzdravija jer sadrži najviše vlakana, minerala i vitamina te se ispostavilo da je apsolutni pobjednik - potočarka. Ova biljka u narodu ima mnogo naziva: vodena kraljica, dragušac, kostriš, bobovec, ljuti mokriš, resnik... A naziva se i “biljka čistih voda”, jer u pravilu raste samo u čistoj vodi, a rijetko se može naći u vodi stajaćici.
Zbog svog ljutkastog okusa koji podsjeća na senf, danas se potočarka koristi pretežno kao dekoracija, ali naši stari poznavali su njezina ljekovita svojstva i jeli su je puno češće. Potočarka ima antioksidativna, antibakterijska, protuupalna, ali i antikancerogena svojstva i može se reći da je moćnija od multivitaminske tablete jer sadrži glukozinolate, vitamine C, E i B skupine, minerali i bioelemente. Osim toga, sadrži lutein, ali i dosta joda pa se preporučuje biti na oprezu s konzumacijom potočarke kod onih koji pate od hipertireoze.
Ovu samoniklu biljku rijetko se nalazi po supermarketima (uglavnom samo u jesen i proljeće), ali ju možeš jednostavno uzgojiti i kod kuće. Biljaka voli sjenu i važno je da uvijek ima dovoljno vode. Listići potočarke mogu se dodati na šnitu kruha s namazom po želji ili mogu biti dio salate u kombinaciji s drugim povrćem. Također, potočarku je moguć pripremiti kao juhu ili na način na koji inače pripremamo špinat.
POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU


Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
